Markedspladsen

Antal varer i kurv

0 varer

Glad midsommar til alla!

Vores danske fejring af Sankt Hans (i går) og svenske midsommer (i dag) har egentlig ikke noget med hinanden at gøre, selvom de fejres på samme tid af året. Midsommer er en national festdag i Sverige med dans, musik og mad – men ingen bål og hekse. I Sverige er det den høje majstang, der er festens naturlige midtpunkt. Navnet ”majstang” er ikke hægtet op på måneden maj, men hentyder i stedet til at stangen er ”majet ud”. Hele stangen er dækket med løv og blomster. Den pyntes traditionelt om formiddagen og rejses om eftermiddagen, hvor festivitassen for alvor begynder.

Midsommer er én af de helt store festligheder i Sverige med et væld af traditioner. Menuen står på sild med dild og nye kartofler, samt jordgubbar med gräd­de i massevis. Majstangen pyntes med alt, der dufter og er grønt, og bånd i smukke farver danses i et fletværk omkring den. Blomsterkranse bliver bundet og båret på håret. Mange trækker i folkedragter, og en række lystige viser synges – også snapseviser. Festen varer gerne hele natten, og dagen derpå er praktisk nok en helligdag i Sverige – for snaps og den traditionelle menu er et must! ... og nej, der er ingen ”hovedret” mellem silden og desserten, som vi danskere ellers ynder at servere til vores traditionelle frokoster. Midsommer er en fest, der fejres over hele Sverige, og ofte fejres dagen sammen med venner og familie – ligesom vi gør det til Sankt Hans.

Men den svenske fejring af midsommer er i bund og grund en fejring af, at vi har nået sommerens højdepunkt, med lange lyse dage og de korte nætter. Hvorimod Sankt Hans – i hvert fald tidligere – var en religiøs fejring af Johannes Døberens fødselsdag d. 24. juni. I norden har vi dog den tradition, at vi ofte fejrer vores helligdage aftenen før den egentlige dag – fx som vi gør det med juleaften. Derfor holder vi i Danmark Sankt Hans den 23. juni om aftenen. Den svenske midsommer var faktisk også oprindelig d. 24. juni, men nu fejres midsommardagen altid på den lørdag, som falder mellem d. 20. og 26. juni – og midsommaraftonen aftenen før. Dermed skifter den præcise dato fra år til år.

Vi ønsker glad midsommar til alla!