Markedspladsen

Antal varer i kurv

0 varer

Hvert niende minut sker der en vildt-ulykke på de svenske veje

I forbindelse med den nyligt indledte elgjagt i Sverige og vinterhalvårets komme, er det oplagt at tage et kig på de nyeste tal for ulykkerne, der involverer de svenske skoves dyr.
Det er nemlig når dagene har færre timers dagslys, at sandsynligheden for at kollidere med elg og andet vildt stiger på de svenske veje. 

I følge svenske Nationellas Viltolycksrådet sker der i gennemsnit mere end én vildt-ulykke hvert niende minut, og det er også særligt under de første måneder af elgjagten i oktober, november og december, at der sker flest vildt-ulykker på de svenske veje.
Særligt er det rådyr, elge og vildsvin som er indblandet i vildt-ulykker, og de ligger i år også højt i statistikken, med 34.000 ulykker for rådyr, 4.397 ulykker med elge og 3.880 ulykker med vildsvin.

Ifølge svenske Nationellas Viltolycksrådet er antallet af færdselsulykker med de svenske skoves dyr steget de seneste år. Sidste år fandt der i alt 61.000 ulykker sted, og i år ser antallet desværre allerede ud til at nå samme høje tal. I 2011 skete der ca. 41.000 vildt-ulykker, og der er altså på bare 6 år sket en stigning på ca. 20.000 vildt-ulykker, som specielt indbefatter mange sammenstød med rådyr og vildsvin. Har man lyst til at dykke dybere ned i tallene fra det svenske vildt-ulykkesråd, kan man læse mere her, hvor der kan inddeles efter årstal, län og dyreart. 

Mange årsager til det høje antal vildt-ulykker
Der kan være mange forhold, der er skyld i det høje antal vildt-ulykker, og i en pressemeddelelse lyder det fra Lena Britz, processleder i Nationella Viltolycksrådet

“På visse vejstrækninger kan ulykkerne være flere end på andre, og dette kan skyldes, at bilerne kører meget tæt, en stor vildt-bestand i området eller intet vildt-hegn for at nævne nogle enkelte faktorer,” siger Lena Britz.

Store køretøjer kan også bidrage til at billisten føler sig mere tryg, og derfor kører mindre forsigtigt på vejene, påpeger Lena Britz.

Hvis man rammer et vildt dyr
Der er forskellige ting man skal gøre, hvis man kolliderer med et vildt dyr, og her kan du finde en hel tjekliste over vigtige hensyn, der skal tages i forbindelse med en vildtulykke.
En vigtig ting er afmærkningen af området og dyret, hvis dette er muligt. Her kan du downloade et markeringsbånd til at have liggende i bilen og på selve båndet fremgår det hvilke dyr, der skal ringes 112 omkring, hvis du har ramt dem i trafikken. I Sverige er det strafbart, ikke at anmelde et sammenstød med vildt til politiet.

Men der er selvfølgelig også mere forebyggende hensyn, man som billist kan tage, så flere vildt-ulykker måske kan undgås:

“Det vigtigste man kan gøre som billist, er at være opmærksom og passe på hastigheden. Fra mørkets frembrud til daggry skal man være ekstra opmærksom, da det er her dyrene er mest aktive, selvom de kan krydse vejene når som helst,” påpeger Lena Britz.

Og måske kan det tænkes, at dyrene krydser vejene når som helst særligt i disse måneder med den nyligt indledte elgjagt, og der er derfor god grund til at være ekstra opmærksom på dem i de svenske skove – jæger som billist.   

For mere information om vildt-ulykker i Sverige: viltolycka.se

For mere information om Danske Torpares jagtnetværk: jagtnetværket