Markedspladsen

Antal varer i kurv

0 varer

Klimaforandringer giver Sverige nyt højeste punkt


Kebnekaises gletsjer-dækkede sydtop er blev 20 meter lavere de sidste 20 år som følge af stigende temperaturer.

I dag er det blevet officielt: Sverige har fået et nyt højeste punkt. Det er Kebnekaise, der på sin vis har overgået sig selv. Kort fortalt drejer det sig om, at sydtoppen er blevet mindre og mindre for hvert år, fordi dens gletsjer smelter. Det har nu efterladt nordtoppen 50 cm over sydtoppen. Kebnekaises nordtop er 2.097 meter over havets overflade og uden gletsjer.

Et kraftigt symbol

Per Holmlund, der er professor i glaciologi, har været med til at udføre de målinger, der endeligt har bekræftet, at nordtoppen nu er Sveriges højeste punkt. Han siger til SVT, at denne udvikling har stor symbolsk betydning:

”At Sveriges højeste punkt smelter, har en stærk symbolværdi. Den miljømæssige betydning af, at en bjergtop er højere end en anden, er måske ikke så stor, men det her betyder, at gletsjere smelter væk, og det har naturligvis en stor betydning, siger Per Holmlund.

Nordtoppen er den farligste

For klatrere kan denne udvikling også have en indvirkning. Den svenske professor forklarer, at nordtoppen er langt vanskeligere at bestige, og det vil indebære flere risici personer, der er kommet for at bestige Sveriges højeste punkt.     

Sydtoppen smelter en meter om året

Om vinteren vil sydtoppen muligvis overgå nordtoppen, men det afhænger af snefaldet det enkelte år. Men Per Holmlund siger, at sydtoppen sandsynligvis vil være lavere igen til næste sommer.

De seneste 20 år har sydtoppen i gennemsnit smeltet en meter om året.

Selv om Yding Skovhøj ikke ser ud til at smelte i sommervarmen, er der også store forandringer at spore i Danmark som følge af klimaforandringerne. Her kan du læse en artikel af meteorologen Mikael Jarnvig, som skriver om de målbare klimaændringer i Danmark.