Markedspladsen

Antal varer i kurv

0 varer

Midsommeren fejres den 22. juni

Traditionen med at fejre de lange dage og lyse nætter er én af største festdage i Sverige. I år fejres midsommeraften fredag den 22. juni.

Fejringen af midsommer kom til Sverige i 1000-tallet og udspringer – ligesom vores egen Sankt Hans – fra kristendommen, hvor man fejrer Johannes Døberens fødsel. Den kirkelige tradition kolliderede dog med en allerede eksisterende og gammel tradition, hvor man fejrede sommerens komme omkring sommersolhverv med mad og drikke i rigelige mængder og dans og sang til den lyse morgen. Den folkelige tradition vandt over den kirkelige og fejres nu årligt på den fredag, som falder mellem den 20. og 26. juni. Midsommeraften og de tilknyttede traditioner er i dag en hjørnesten i den svenske kultur og nationale identitet og er én af de mest elskede højtider på hele året.

Traditionen omkring majstangen

Den høje majstang er midtpunktet for fejringen af midsommer. Traditionen har formentlig tyske rødder og kom til Sverige i middelalderen. Godt nok hedder det en majstang, men navnet har ikke noget med måneden maj at gøre. I stedet hentyder det til, at stangen er ”majet ud”. Majstangen pyntes om formiddagen med lysegrønt løv og farverige blomster og bånd, men udseendet kan variere fra sted til sted. Om eftermiddagen bliver stangen hejst, og det er startskuddet til, at festen kan begynde. Der bliver spillet op til dans og sang, som ofte foregår i kædedans om majstangen – ligesom når vi ”danser om juletræet”.

I nogle egne er folk klædt i folkedragter, og mange steder er det en tradition at binde blomsterkranse, som kvinder og piger bærer i håret.

Der er en tradition for, at menuen står på sild med nye kartofler og en dilddressing. Til dessert står den på jordbær med fløde. Maden skylles ned med øl og snaps og akkompagneres ofte af snapseviser.

Dagen derpå

Midsommerdagen er dagen efter midsommeraften og falder dermed altid på en lørdag - i år den 23. juni. Dagen er en helligdag, så det kan være en god idé at tjekke på forhånd, om de lokale forretninger har åbent. I 1953 blev dagen også en flagdag.

Mange svenskere fejrer midsommer privat med familie og venner, men der findes også mange offentlige arrangementer – se en liste for arrangementer i Sydsverige.

Alle ønskes en glad midsommar!