Markedspladsen

Antal varer i kurv

0 varer

Ny elregning fra nytår

I Sverige er leveringen af elektricitet opsplittet som i Danmark. Der er to firmaer involveret – handelsbolaget, der sælger strømmen til dig, og nätbolaget, der ejer ledningerne. Har du aldrig aktivt valgt et handelsbolag, så køber du automatisk strømmen fra et søsterselskab til nätbolaget. For eksempel E.ON Försäljning Sverige, som er søsterselskab til E.ON Elnät Sverige.
 
Fra 1. januar 2018 skal energiskatten opkræves af nätbolaget i stedet for som hidtil af handelsbolaget. For dem, der ikke har valgt et andet handelsbolag end nätbolaget, er det bare et par linjer, der flytter rundt på fakturaen.
 
Men for dem, der har valgt at købe strømmen andetsteds, er der regninger, der bliver større, og andre, der skrumper. Hvis man kun bruger lidt strøm, vil regningen fra handelsbolaget blive lille, især hvis man har valgt et firma uden faste gebyrer.
 
Det er værd at undersøge på fakturaen, om man køber strøm til “tilsvidare-pris” eller som “anvisnings-el”. De to priser er (urimeligt) høje og indført for, at få kunderne til at skifte til en pristype, der passer til dem – fx en fastprisaftale, en variabel pris og / eller et skift til et billigere handelsbolag.