Markedspladsen

Antal varer i kurv

0 varer

Nytår i Sverige: Krudt og sprut over grænsen

Her kan du læse om reglerne for at bringe fyrværkeri og alkohol fra Danmark til Sverige.

Når man har set 90-årsfødselsdagen så mange gange, at man kender replikkerne udenad, og spørger sig selv, hvorfor man egentlig hopper ned fra en stol i lettere beruset tilstand, kan det være fristende at finde nye traditioner i broderlandet Sverige og fejre nytår dér. Visse traditioner er dog ens: Champagnen drikkes præcis på klokkeslættet 12 om natten mellem den 31. december og 1. januar ligesom i Danmark, og så er det tid til at råbe gott nytt år til sine kære, mens man skåler.

Men hvilke regler for affyring af fyrværkeri findes der, og er der nogle traditioner, vi skal kende til? På madfronten er der kort sagt frit spil. Men det kan man ikke ligefrem sige, når det kommer til nytårsskyts. Hver kommune kan nemlig selv fastsætte regler omkring affyring af fyrværkeri, og i visse tilfælde skal der søges om tilladelse hos politiet.

Sveriges fyrverkeribranschförbund oplyser, at man på nytårsaften kan affyre fyrværkeri uden særskilt tilladelse. Der skal dog tages hensyn til omkringliggende bebyggelser, dyr og forsamlinger, hvor ikke kun skovens gæster, men også naboens hunde indgår. Desuden må der kun sælges fyrværkeri til voksne over 18 år.

HVAD TOLERERER TOLDEREN?

• Personer over 20 år kan medtage 5 liter alkohol eller 6 liter hedvin samt 52 liter bordvin og 64 liter stærk øl.

• Personer over 18 år kan medbringe 400 cigaretter eller 550 gram pibetobak eller 100 cigarer eller 200 cerutter.

• Personer over 18 år må gerne medbringe fyrværkeri, men det kræver en tilladelse hos Myndigheten för skydd og beredskab.

Kilder: Tullverket, Myndigheten för skydd och beredskap.