Markedspladsen

Antal varer i kurv

0 varer

Sommerens insektplager

Det er altid dejligt, når temperaturen stiger, og varmen indfinder sig, men med sommerens komme følger en anden mindre glæde – de mange insekter der summer om hovederne på os.

Vi giver dig her en lille guide til nogle af de insekter, som tilhører den lidt mere irriterende kategori.

Myg

Myggen kender vi alle sammen, og den findes i mange arter. Ofte befinder myggene sig i skyggen og på fugtige steder og kommer frem, når duggen falder. Det er hunmyggen, der stikker og suger blod, fordi hun skal bruge proteinet til at producere æg.

Myg tiltrækkes af menneskers kropslugt, varme og udåndingsluft. Vidste du måske, at en myg kan lugte et menneske på 50 meters afstand?

Der findes flere forskellige midler mod myg og kommer som både creme, spray og stift. Det er svært at anbefale ét myggemiddel frem for et andet, da det afhænger af den enkelte person, og hvordan og hvor meget man tiltrækker myggene.

Ellers er tildækning det bedste middel mod myg.

Mitte (knot)

Mitte eller knot bruges ofte i flæng. De er begge i mygge-familien, men er meget mindre end almindelige myg. De trives bedst i fugtige områder f.eks. tæt på søer og vandløb. De kommer som regel i store antal på én gang, der svirrer rundt om dig. De dukker for det meste op før solopgang/solnedgang og kan godt lide vindstille vejr.

Et stik/bid giver som regel et lille rødt mærke, der begynder at klø, og ofte får du mange på én gang, der hos nogen kan udløse en allergisk reaktion.

Der er ingen midler, der holder mitterne (knotterne) helt væk, men en god idé er at dække sig til med tøj. Man kan også købe forskellige midler til at smøre/spraye på, men ligesom med midler mod myg er det meget individuelt, hvad der virker.

Desuden florerer der er masse andre gode ideer og tips til at fange mitterne (knotterne) med.

Skovflåt

Skovflåter lever af at suge blod fra pattedyr og fugle. De sidder ofte på græsstrå, så de er klar til at springe over på det næste offer, der kommer gående.

Det værste ved skovflåter er ikke, at den skal bruge blod. Det farlige er de sygdomme, som den bærer videre fra tidligere ofre. Nogen skovflåter er bærere af borrelia-bakterien, som i værste tilfælde kan give skader på nervesystemet. Over de seneste år har man set, at flere og flere skovflåter er smittet med TBE-virus, der kan føre til hjernehindebetændelse. Det er muligt at blive vaccineret mod TBE-virus.

Når du kommer hjem fra din tur i f.eks. skoven, bør du undersøge dig selv grundigt – og specielt steder på kroppen hvor der er varmt og fugtigt. Hvis du har taget en skovflåt med hjem, bør du fjerne den hurtigst muligt og helst indenfor det første døgn. Du kan på apoteket købe forskellige remedier til at fjerne skovflåter med.

Den bedste måde at beskytte sig mod flåter på er ved at være tildækket og f.eks. tage gummistøvler på og komme dine strømper uden på bukserne.

 

Udover de nævnte insekter er haven og luften selvfølgelig fuld af mange andre insekter, som kan være mere eller mindre irriterende.