Markedspladsen

Antal varer i kurv

0 varer

Svenske myndigheder anbefaler TBE-vaccination

 

Skovflåterne er allerede upopulære som bærere af borrelia-bakterien, der kan medføre sygdommen borreliose, som blandt andet kan give skader på nervesystemet. Derudover har man de seneste år kunnet se en udbredelse af flåter, som er smittet med TBE-virus. TBE står for tick borne encephalitis, hvilket betyder flåtbåren hjernebetændelse.

Virussen er blevet mere udbredt i Sverige, og der viser sig også et stigende antal tilfælde i Danmark.

I Sverige anbefaler myndighederne, at man som fastboende eller sommerresiderende i områderne med størst risiko for TBE lader sig vaccinere. Folkhälsomyndigheten rapporterer, at flåter med TBE-virussen er mest udbredte i det sydlige og midterste Sverige. Omkring Stockholm ved skærgården i områderne Uppland og Södermanland samt ved søen Mälaren ses den største koncentration af smittede personer. 

Overfører virus på få minutter

I modsætning til borrelia smitter TBE meget hurtigt efter et bid af en smittet flåt.

Årligt bliver 200-300 sygdomstilfælde registreret i Sverige, men det må antages, at langt flere bliver udsat for virussen uden at udvikle symptomer.

Der går typisk 1-2 uger, før symptomerne viser sig i form af feber, hovedpine, træthed og muskelsmerter. Omkring 75 % bliver raske, før infektionen udvikler sig til hjernebetændelse.

Der findes ikke effektive lægemidler mod infektionen, så forebyggelse er det eneste, man reelt kan gøre. Det bedste er naturligvis helt at undgå at blive bidt af flåter, men det kan være svært, hvis man befinder sig meget af sommeren i naturen. Støvler og lange bukser hjælper, og man kan også kommer flåterne i forkøbet ved at tjekke sig efter en tur i skoven.

Få 10 % rabat på vaccination

Som medlem af Danske Torpare får du 10 % rabat på alle vaccinationer hos Danske Lægers Vaccinations Service – herunder også TBE-vaccinationen. Hvis man tilbringer sommeren i Sverige inden for de områder, der anses som risikoområder, anbefaler de svenske sundhedsmyndigheder altså vaccinationen.

Læs mere om rabatordningen på vaccinationer som medlem af Danske Torpare, og du kan også læse om alle de andre fordele ved et medlemskab.

Se også kortet over TBE-tilfælde i 2017 i Sverige.

Kilder: Folkhälsomyndigheten, Statens Serum Institut, Patienthåndbogen - Sundhed.dk