Markedspladsen

Antal varer i kurv

0 varer

Tyrannens fald fejres i Sverige


Gustav Vasa opildner svenskerne til at gøre oprør mod den danske tyran. 

For knap 500 år siden lod den danske Kong Christian d. 2. omkring 100 prominente personer slagte i Stockholm, i hvad der skulle cementere hans herredømme i Kalmarunionen. Biskopper og adelsmænd var blandt ofrene, som var blevet inviteret af kongen i forbindelse med hans kroning i Sverige. Det Stockholmske Blodbad blev begyndelsen på Kalmarunionens undergang. Gustav Vasa, søn af en af de myrdede adelsmænd, lykkedes med at samle tilstrækkelig opbakning til at nedkæmpe Kristian Tyrann, som den danske konge siden blev kendt som. D. 6. juni 1523 smuldrede unionen, og det moderne Sverige voksede ud af ruinerne med Gustav Vasa som det nye lands første konge, valgt af Rigsdagen.

Fest på Skansen med de royale
Grundloven fra 1809, som var gældende frem til grundlovsændringen i 1974, blev ligeledes vedtaget den 6. juni. Tidligere blev den 6. juni højtideligholdt som det svenske flags dag, og det var først i 1983, at dagen fik status som nationaldag. Siden 1996 er nationaldagen en salutdag, og fra og med 2005 endvidere en fridag (på bekostning af 2. pinsedag, som blev en almindelig arbejdsdag).

Dagens fejres med i Stockholm på Skansen, hvor der er fest og sang med deltagelse af den svenske kongefamilie. Hvis man er i Sverige d. 6. juni og har tv eller internetadgang, kan festlighederne på Skansen i Stockholm ses live fra kl 20.00 på Svt1.