Markedspladsen

Antal varer i kurv

0 varer

Nyheder

13. marts 2019

Danske Torpare flytter til Ballerup

Foreningens sekretariat flytter til Industriparken 4 i Ballerup den 1. maj. Formålet er at opnå en væsentlig besparelse på huslejen, fortæller foreningens kasserer og næstformand, Anders Grand.

13. marts 2019

Skatteverket holder oplæg hos Danske Torpare

Har du spørgsmål til, hvad du skattemæssigt skal forholde dig til, når du har fast ejendom i Sverige? Så kom og få svar, når Skatteverket besøger Danske Torpare og fortæller om inkomstdeklaration, fastighetsdeklaration, taxeringsvärdet, ejendomsafgift samt informerer om avancebeskatning ved salg af ejendom.

11. marts 2019

Kampvalg på generalforsamlingen

Der var mange, der stillede op til bestyrelsen, da Danske Torpare afholdt foreningens ordinære generalforsamling. “Nordisten” Bertel Haarder var inviteret som gæstetaler.

11. marts 2019

Brevet fra SKAT: Er dine udenlandske forhold selvangivet korrekt?

Under denne overskrift har et stort antal af vores medlemmer modtaget henvendelse fra Skattestyrelsen i Danmark i slutningen af februar.

Mange har opfattet henvendelsen som rettet personligt til dem og som udtryk for, at der var noget galt eller fortiet i deres selvangivelser.

4. marts 2019

Oplev opera i Småland

Som medlem af Danske Torpare får du nu en rabat på 100 SEK på Smålandsoperan, som denne sommer spiller Don Pasquale i Åseda i Kronobergs Län.

Billetterne skal bookes senest d. 30. april 2019, hvorefter rabatten lyder på 50 SEK.

26. februar 2019

Dem kan du møde på generalforsamlingen

Danske Torpare ruller ud med hele arsenalet på den årlige generalforsamling, som finder sted d. 9. marts 2019 på Mørkhøj Skole.

Du kan tilmelde dig her.

26. februar 2019

Disse personer stiller op til bestyrelsen

Danske Torpares generalforsamlinge afholdes d. 9. marts på Mørkhøj Skole. På dagsordenen er valg til bestyrelsen. Der skal vælges tre bestyrelsesmedlemmer, en formand og fem suppleanter. Konstitueret bestyrelsesformand Kim Høgh stiller op til bestyrelsen, og det gør konstitueret bestyrelsesmedlem Lisbeth Bekker også. Bestyrelsesmedlem Bjørn Donnis genopstiller. Bestyrelsesmedlemmerne Claus Egeris og Anders Grand blev valgt for to år i 2018, og de er derfor ikke på valg.

21. februar 2019

Bertel Haarder holder åbningstale

Bertel Haarder er længst siddende medlem af Folketinget, og ikke mindst nordist og dansk repræsentant i Grænsehindringsrådet, som er en politisk arbejdsgruppe under Nordisk Ministerråd, der skal fremme den frie bevægelighed i Norden for privatpersoner og virksomheder.

31. januar 2019

Unge Astrid spiller med stor troværdighed

I de seneste par år er der i bogform og på tv fortalt om Astrid Lindgrens liv og levned. Nu har spillefilmen Unge Astrid haft premiere. Her følger vi hendes dramatiske og gribende udvikling fra livsglad og nysgerrig pige til selvbevidst og ansvarlig ung kvinde – med de omkostninger, denne periode havde for hende.

30. januar 2019

Generalforsamling 2019 - nu kan du se vores årsregnskab og årsberetning

På lørdag den 9. marts finder Danske Torpares generalforsamling 2019 sted, på Mørkhøj Skole.

Det er nu muligt at læse foreningens indkaldelse, dagsorden , årsberetning og årsregnskab for året 2017-2018 på vores hjemmeside.

Vel mødt! 

 

16. januar 2019

Slut med svensk licens for de fleste torpare

Radiotjänsten i Kiruna lukker og slukker, og for udlændige med fritidshus i Sverige er det slut med at betale for at have et fjernsyn på torpet. I hvert fald for de flestes vedkommende. Der er nemlig visse undtagelser.

I august bragte vi i bladet TORPARE nyt om svensk licens i forbindelse med et forslag om at finansiere svensk radio og tv via skattebilletten fra januar 2019.

10. januar 2019

Opstilling til bestyrelsen

Alle medlemmer af Danske Torpare kan stille op til foreningens bestyrelse på generalforsamlingen.

Man behøver ikke at meddele sekretariatet eller den siddende bestyrelse om sit kandidatur før selve generalforsamlingen.

10. januar 2019

Formand og kasserer har forladt bestyrelsen

 

Et ’ikke eksisterende samarbejde’ har ført til, at Bjørn Nielsen og Bent Hansen i fællesskab har trukket sig fra deres bestyrelsesposter i Danske Torpare. Kim Høgh er nu foreningens konstituerede formand.
 

3. januar 2019

Billigere at sejle mellem Jylland og Sverige

 

Der er godt nyt for Danske Torpares jyske medlemmer. Foreningen har netop forhandlet en ny aftale på plads med Stena Line, så medlemmer kan få helt op til 30 procent rabat på ruterne Grenå-Varberg og Frederikshavn-Göteborg.

2. januar 2019

Få traileren gratis med færgen

Skal der køres inventar til torpet, eller er tiden moden til at få sendt en masse skrammel fra den gamle ladugård på lossepladsen? Alle medlemmer af foreningen med behov for lidt trailer-kørsel i foråret kan glæde sig over, at den populære trailer-ordning fortsætter. Frem til og med den 31. maj kan medlemmer af Danske Torpare få en almindelig trailer gratis med ForSea Ferries (det tidligere Scandlines) på ruten Helsingør-Helsingborg.

17. december 2018

Torpare-kalenderen for 2019

Hvornår er det nu lige, svenskerne fejrer midsommer, nationaldag og kanelbullens dag? Du finder svarene i torpare-kalenderen.

28. november 2018

Nytår i Sverige: Krudt og sprut over grænsen

Her kan du læse om reglerne for at bringe fyrværkeri og alkohol fra Danmark til Sverige.

7. november 2018

Ny mentor-ordning i foreningen

Er du ny dansk torpare i kommunerne Älmhult eller Ljungby, er der nu gode råd og input at hente til dit nye svenske lokalområde. Har du for eksempel brug for at få anbefalet en god håndværker i byen, eller svar på hvor du skal henvende dig for andre slags lokale råd, kan du kontakte en af de mentorer, som har hus i det samme område i Sverige som dig.

7. november 2018

Julemarkeder i Sverige

Medlemmer af Danske Torpare anbefaler disse julemarkeder.

6. november 2018

Har du lyst til at være frivillig i sekretariatet?

Vi søger frivillige til at hjælpe til i sekretariatet med praktiske opgaver, telefonbetjening og lettere administrative opgaver i vores medlemssystem.

6. november 2018

Julebasar i Den Svenske Kirke i København

Traditionen tro slår Svenska Kyrkan i København dørene op for endnu en julebasar - faktisk nummer 106 i rækken, fredag d. 23.- søndag d. 25. november.

Siden 1912 har man kunne købe lussekatte, skinkemadder og andet svensk julegodt i basarens café, og i år er ingen undtagelse. Der er blandt andet mulighed for at finde årets svensk-prægede julegaver, fylde hjemmets spisekammer op med svenske julebords-delikatesser og selvfølgelig at finde julepynt og svensk kunsthåndværk. 

18. oktober 2018

Oplev Skånes Djurpark i smukke efterårsfarver

Som medlem af Danske Torpare får I 20 procent på indgangen, og netop nu kan man opleve parken i de smukkeste efterårsfarver og massere af Halloween pynt. 

I samarbejde med Skånes Djurpark sendte Danske Torpare en børnefamilie til parken, for at komme med de bedste tips og tricks til jer. Læs her om deres dag:

17. oktober 2018

Hvert niende minut sker der en vildt-ulykke på de svenske veje

I forbindelse med den nyligt indledte elgjagt i Sverige og vinterhalvårets komme, er det oplagt at tage et kig på de nyeste tal for ulykkerne, der involverer de svenske skoves dyr.
Det er nemlig når dagene har færre timers dagslys, at sandsynligheden for at kollidere med elg og andet vildt stiger på de svenske veje. 

15. oktober 2018

Nyt kursuskatalog

Så er det nye kursuskatalog ude, og denne gang udgives det kun som pdf, som skal downloades og 'hjemmeprintes'.

10. oktober 2018

Trafikkaos ved Malmø i efterårsferien

Går turen til Sverige over broen i efterårsferien, er der vigtigt trafiknyt; fra d. 11. oktober klokken 20.00 udføres der nemlig vejarbejde på E6 ved trafikplads Alnarp i begge retninger. Man skal derfor regne med kø og store forsinkelser fra tidlig aften. Vejarbejdet står på i ca.

10. oktober 2018

Elgjagten er skudt i gang

Planlægger man en efterårstur til Sverige, er det en god idé at pakke en vest i bagagen. Ikke nødvendigvis den skudsikre udgave, men en refleksvest, som er tydelig på lang afstand, er en god foranstaltning. Mandag d. 8 oktober blev elgjagten nemlig skudt i gang.

Nord for et bælte, der går tværs gennem Värmland, Dalarna og Gävleborg startede jagtsæsonen for elg allerede i starten af september. Sæsonen for det sydlige Sverige løber fra mandag den 8. oktober til den 28. februar.

26. september 2018

Kivik åbner dørene til årets æblemarked

Æblemost, æblecider, æblekage, friske æbler, æblekunst og alle mulige andre tilberedte og forklædte æbler. Æblemarkedet i Kivik er et tilløbsstykke uden lige og et højdepunkt i det østskånske efterår. Arrangementet foregår i den kommende weekend og starter kl. 10.00 lørdag d. 29. september. 

25. september 2018

Motorvej fra København til Stockholm

Til foråret bliver der taget hul på den sidste del af E4, som stadig ikke er decideret motorvej. Det svenske Trafikverket indleder i 2019 arbejdet med de sidste 32 km omkring Ljungby, som på nuværende tidspunkt et en såkaldt 1+2-vej, hvor man skiftevis har en ekstra bane til overhalinger. Baggrunden for at udbygge vejen til motorvej skyldes primært, at der sker relativt mange ulykker på denne 32 km lange strækning.

25. september 2018

Vinterdæk er et lovkrav i Sverige

I modsætning til i Danmark falder hammeren, hvis man om vinteren i Sverige bliver taget med sommerdæk på bilen - i hvert fald hvis der er sne eller is på vejen, og det er der gode chancer for. Kravet gælder fra d. 1. december til og med d. 31. marts.

Campingvogne, trailere og andre anhængere er også omfattet af denne regel.

20. september 2018

Fællessang på kanelbullens dag

Siden 1999 har svenskerne haft tradition for at afholde kanelbullens dag den 4. oktober. I den forbindelse vil Danske Torpare gerne byde på en kop kaffe/te med kanelbuller kl. 17.00-18.30.

Kom og få en snak med andre torpare og syng med på de kønne, svenske sange sammen med Torpare-koret akkompagneret af korleder Ulla Jørholt på klaver.

Det er gratis at deltage, og tilmelding er ikke nødvendig.

13. september 2018

Opskrift på Torpare-deller anno 1981

Vi har været i gemmerne og fundet Danske Torpares allerførste medlemsblade frem. Og tro det eller ej; – svampejagt, svampeopskrifter og svampetips var også et yndet tema dengang. Vi har derfor kigget en masse af de spændende retter med svampe igennem, og har udvalgt en helt særlig opskrift på svampefrikadeller fra foreningens 3. bladudgivelse; nemlig fra september 1981.

7. september 2018

Tre højdepunkter fra mødet med forsikringsselskabet Vardia

I onsdags havde Danske Torpare besøg af administrerende direktør i forsikringsselskabet Vardia Michael Vain Poulsen, hvor medlemmerne fik gode råd til valg af forsikring af torpet i Sverige.

Her er tre højdepunkter, som alle danskere med hus i Sverige har glæde af at vide.

1.Erstatningsprincipper

21. august 2018

Vi søger studentermedhjælp til web-baseret kommunikation

Har du lyst til at være en del af en mindre interesseorganisation, hvor du får masser af erfaring med at lave indhold til en helt ny hjemmeside, som du også er med til at opbygge?

15. august 2018

Sensommeren byder på det svenske krebsegilde

August og september er sæson for det svenske krebsegilde. Kombinationen af snaps og krebs er en sensommer-klassiker, som mange restauranter serverer. Kräftskiva er en folkefest med pyntet bord og kulørte lamper, servietter og andet i krebsefarver, og papirhatte og truthorn af plastic og ikke mindst hagesmække er almindelige syn ved denne fest.

15. august 2018

Mød dine svenske naboer i kirken i Tyringe, Skåne

Kära danska vänner!

För tio år sedan startade vi välbesökta integrationsträffar i Västra Torup vid Tyringe i samarbete med  Danske Torpare och Svenska kyrkan i Tyringe pastorat.

Nu vill vi starta på nytt och, nu är du välkommen till en ny integrationsträff denna gång i Farstorps

församling i Bjärnums pastorat söndagen den 19. augusti kl 14.00.

Det blir gudstjänst,underhållning,allsång,m.m.

6. august 2018

Klimaforandringer giver Sverige nyt højeste punkt


Kebnekaises gletsjer-dækkede sydtop er blev 20 meter lavere de sidste 20 år som følge af stigende temperaturer.

1. august 2018

Hvem skal have besked, når du flytter adresse i DK?

Når du skifter adresse i Danmark, er det vigtigt at informere de svenske myndigheder og forsyningsselskaber, hvis du har fritidshus i Sverige. Hvis de ikke har fået din nye adresse, er det meget sandsynligt, at vigtige breve og regninger strander, inden de når til din nye postkasse.

26. juli 2018

Skovbrand: 25.000 hektar er gået op i røg

Opdateret 1. august, kl. 15.50.
 

15. juli 2018

For Astrid Lindgren begyndte det hele på Näs

Besøg et enestående museum om en fantastisk kvinde: “Astrid Lindgrens Näs”.


Astrid Lindgrens barndom og voksenliv sættes i perspektiv på museet.

Tekst og foto af Jørgen Ringholm, medlem af Danske Torpare.

15. juli 2018

Safaritur i den smålandske urskov


Visenten er den oprindelige europæiske bison.

Tekst og billeder af Lise-Lotte Mierzejewski, medlem af Danske Torpare

15. juli 2018

4 spørgsmål til udlejningseksperten

NOVASOL er Sveriges største formidler af udlejningshuse. Danske Torpare har spurgt virksomhedens ekspert om gode råd til folk, der overvejer at leje deres fritidshus ud.

Nordenchef i NOVASOL, Torbjörn Fredman, har gode råd til personer, der vil leje deres fritidshus ud.

11. juli 2018

Sekretariatet holder sommerferie

Vi holder lukket i uge 29-30, og der vil først sendes ordrer og nye medlemspakker, når vi er retur igen.

Vi ønsker jer alle en god sommer.

5. juli 2018

Langt om længe: Opdatering om svensk licens


Selvom signalet er elendigt dybt inde i den svenske skov, skal man betale licens, hvis man har et fjernsyn.

26. juni 2018

Dansk konsul i Växjö


Foto: Markus Crepin Sundström

Det danske rige har fået en konsul i Kronobergs län i Sverige. Per Bengtsson er navnet, og han står til rådighed for danskere, der har brug for hjælp i forbindelse med udstedelse af nødpas, har været ofre for kriminalitet, er blevet fængslet eller været ude for en ulykke.

26. juni 2018

Håndværkerfradraget kan bruges i Sverige

Sukker facaden efter en ny omgang faluröd? Skal vinduerne skiftes? Eller er der andre projekter på bedding? Så er der en god chance for, at det danske håndværkerfradrag kan være en hjælp til at forbedre og vedligeholde fritidshuset i Sverige. Det er nemlig ikke kun arbejde inden for Danmarks grænser, der giver ret til fradraget.

25. juni 2018

Kend koordinaterne på huset i tilfælde af ulykke


Foto: Tommy Alven / Shutterstock.com

22. juni 2018

Glad Midsommar

Kære alle

Danske Torpare ønsker alle en rigtig Glad Midsommar!

14. juni 2018

Tips til rastepladser og andre pause-steder

Mange torpare har deres faste steder at holde pause undervejs på køreturen til det svenske. Langs de store svenske veje ligger der rastepladser med både god udsigt, god mad eller andre attraktive ting.

13. juni 2018

Beregningsmodel til den danske selvangivelse

Der er godt nyt til alle medlemmer af Danske Torpare, som har købt hus i Sverige i 2017. Og til alle andre medlemmer, der vil have hjælp til at finde ud af, hvad man som ejer af fritidshus i Sverige skal angive på sin danske selvangivelse.

12. juni 2018

Midsommeren fejres den 22. juni

Traditionen med at fejre de lange dage og lyse nætter er én af største festdage i Sverige. I år fejres midsommeraften fredag den 22. juni.

6. juni 2018

Digital moppedreng udkommer på nationaldagen

Selvom dansk og svensk er tæt beslægtet, kan der stadig være ord og udtryk, der ikke helt har den mening, man som dansker måtte forvente. Og så er der alle de ord, man slet ikke kan regne ud, hvad betyder, før man har slået det op eller fået forklaret betydningen.

5. juni 2018

Sådan veksler du udgået svensk valuta

 

Så er det nu, du skal tømme sparegrisen og kommodeskuffen for gamle 100- og 500 SEK-sedler, som ikke har været gangbare siden sidste sommer. Fristen for at komme af med dem er den 30. juni 2018.

4. juni 2018

Sommerens insektplager

Det er altid dejligt, når temperaturen stiger, og varmen indfinder sig, men med sommerens komme følger en anden mindre glæde – de mange insekter der summer om hovederne på os.

Vi giver dig her en lille guide til nogle af de insekter, som tilhører den lidt mere irriterende kategori.

Myg

30. maj 2018

Tyrannens fald fejres i Sverige


Gustav Vasa opildner svenskerne til at gøre oprør mod den danske tyran. 

25. maj 2018

Sveriges 30. nationalpark er åbnet i Åsnen

Kun 2,5 times kørsel fra Malmö ligger Åsnen Nationalpark - et område på 22,7 kvadratkilometer hvoraf 75 % består af vand. Når man besøger området, kan man få en oplevelse af at være i vildmarken, for her er små fredelige og ubeboede øer og gamle bøgeskove, og så byder området på et rigt fugle- og dyreliv. 

23. maj 2018

Forbud mod åben ild i mange län og kommuner

Det er ikke kun i Danmark, at solen skinner fra en skyfri himmel. Det gør den også i det svenske - og der er ikke udsigt til regn de næste dage. Derfor har mange län og kommuner udsendt et varsel om risiko for brand pga. tørke, og de fleste steder er der forbud mod at tænde bål. Mange steder må du stadig grille, så længe du gør det med omtanke.

15. maj 2018

Etablering af netværk for jagtinteresserede

Der er kommet en forespørgsel om etablering af et netværk for jagtinteresserede. Der vil være mulighed for erfaringsudveksling og oplysning om det regelsæt, der gælder for jagt i Sverige, og som man skal være opmærksom på som jæger. Der vil også være mulighed for at invitere relevante fagfolk og svenske myndigheder.

15. maj 2018

Vigtig information om fibernet til alle med fritidshuse i Örkelljunga Kommune

På Danske Torpares netværksmøde med kommunen den 5. maj fortalte kommunens borgmester, Carina Zachau, at kommunen ønsker at tilslutte jeres ejendom til fibernettet. Dette er muligt for langt de fleste ejendomme.

15. maj 2018

Net1 advarer om brandfarligt router-batteri

Danske Torpare har modtaget en advarsel vedrørende batteriet i en bestemt router leveret af Net1. 

Det drejer sig om Net1-router model Atel U270(V). Brandfaren kan elimineres ved at tage batteriet ud og benytte med det tilhørende strømkabel. 

I det følgende gengives hele skrivelsen fra virksomheden:

10. maj 2018

Gør din indflydelse gældende i Danske Torpares medlemsundersøgelse 2018

Som en del af Danske Torpares udvikling og tilpasning af vores ydelser til vores nuværende medlemmers ønsker og behov, foretager vi en medlemsundersøgelse, hvor du som medlem har mulighed for at gøre din indflydelse gældende, så vi sammen kan udvikle Danske Torpare som forening. 

9. maj 2018

Svenske myndigheder anbefaler TBE-vaccination

 

Skovflåterne er allerede upopulære som bærere af borrelia-bakterien, der kan medføre sygdommen borreliose, som blandt andet kan give skader på nervesystemet. Derudover har man de seneste år kunnet se en udbredelse af flåter, som er smittet med TBE-virus. TBE står for tick borne encephalitis, hvilket betyder flåtbåren hjernebetændelse.

6. maj 2018

Tag på laksetur til Mörrum med Danske Torpare

Danske Torpare arrangerer en laksetur for alle lystfiskare til Mörrum. 

Formanden for Aktivitetsudvalget, Claus Egeris står for turen.

Tilmelding foregår på Danske Torpares hjemmeside. 

Vi glæder os til en hyggelig dag!

3. maj 2018

Spar 20 % på Skånes Djurpark

Kom tæt på dyr, natur og eventyr. Skånes Djurpark byder velkommen i den skånske vildmark, hvor eventyrlige oplevelser venter. Et perfekt udflugtsmål for hele familien i sommerferien.

Som medlem af Danske Torpare får du 20 % rabat på dagsbilletter og sæsonkort til Skånes Djurpark. Køb din billet eller sæsonkort her.

30. april 2018

Netværksmøde med Örkelljunga Kommune

Danske Torpare inviterer danskere, som har en ejendom beliggende i Örkelljunga kommune, til stormøde lørdag den 5. maj kl. 10.00-14.00

27. april 2018

Jazz på Rosenkæret den 3. maj.

Danske Torpare gentager succesen og inviterer til jazzaften med den svenske sangerinde Anna Kruse og Nicholas Kingo. 

Der er stadig ledige pladser. Tilmedling foregår på hjemmesiden. 

 

26. april 2018

Nyt fra Skatteverket

Skatteverket besøgte medio april Danske Torpare for at fortælle vores medlemmer om samordningsnummer, fastighetstaxering, inkomstdeklaration, fastighetsavgift, skogs- och jordbruksfastighet og andet relateret til dansk og svensk skat. 

20. april 2018

Torpare-koret søger sangfugle til ny sæson

Har du en sangfugl gemt i dig, eller nyder du bare at synge med på gode svenske sange og viser?
 
Uanset tilbyder Torpare-koret et hyggeligt og socialt fællesskab for dig, som ikke kan lade være med at nynne med på svenske melodier.
 
Læs mere og meld dig til Danske Torpares sangkor her

19. april 2018

Netværksmøde i Örkelljunga 5. maj

Har du ejendom i Örkelljunga kommune, inviteres du hermed til stormøde lørdag den 5. maj kl. 10.00-14.00.

9. april 2018

Spørg Skatteverket om skatteregler for husejere

Hvad skal du forholde dig til, når du har fast ejendom i Sverige?

6. april 2018

Opdatering om svensk radio- og tv-afgift

OBS! Vi er klar over, at mange har modtaget et brev fra Radiotjänst angående betaling af radio- og tv-afgift i den seneste tid, og derfor søger informationer om, hvordan de kan forholde sig til afgiften. Det tyder dog på at Radiotjänst er kommet til at give os mangelfulde oplysninger.

3. april 2018

Greater Copenhagen får ny sekretariatschef

Greater Copenhagen, som er en af Danske Torpares samarbejdspartner, har fået ny sekretariatschef. Hun hedder Sara Røpke og kommre fra en stilling som kontorchef i Miljøstyrelsen.

Danske Torpare ønsker Sara tillykke med jobbet og glæder sig til samarbejdet. 

 

28. marts 2018

GLAD PÅSK

Danske Torpare ønsker jer alle en rigtig Glad Påsk. Hvis du er i Sverige, kan påskkärringen komme forbi skærtorsdag på vej til Blåkulla.

22. marts 2018

Hjælp os med at blive endnu flere og bliv belønnet

Flere medlemmer giver flere og bedre medlemsfordele samt mere vidensdeling. Fortæl dine naboer om Danske Torpare med denne flyer, som fortæller om fordelene ved at være medlem af Danske Torpare. Flyeren kan printes her. 

10. marts 2018

Danske Torpare søger en ny kommunikations- og marketingkollega

Har du lyst til at være med på holdet i en organisation i stor udvikling, hvor du vil få masser af ansvar og indflydelse samtidig med, at du vil indgå som en holdspiller i en alsidig hverdag på sekretariatet i Søborg? 

Danske Torpare søger nu en ny kommunikations- og marketingmedarbejder i en tidsbegrænset stilling 37 timer om ugen frem til den 28.02.2019. 

6. marts 2018

Jura for fynboer i Svendborg

Den 15. marts er der foredrag om salg, familieoverdragelse og forvaltning af den svenske bolig. Det sker på sydfyn i Svendborg, hvor Danske Torpares frivillige rådgiver og advokat, Lars Holm Rasmussen fortæller og svarer på spørgsmål om centrale emner og juridiske udfordringer.

Har du allerede deltaget i jura-mødet i Middelfart, er deltagelse i Svendborg gratis, du skal bare huske at melde dig til.

5. marts 2018

Husk Evert Taube aften den 20. marts med kor, fællessang og fortællinger

Tirsdag den 20. marts afholder torparekoret en aften dedikeret til den store visesanger Evert Taube.

Marianne Thorsted fra torparekoret og Taubesälskabet i Stockholm fortæller om Taubes farverige liv, og koret stemmer i og synger nogle af den svenske troubadurs farvoritter. Der er også fællessang, hvor du blandt andet kan synge med på denne her.

2. marts 2018

Sidste frist for tilmelding til netværksmødet med Älmhult Kommune

Den 10. marts afholder Danske Torpare møde med embedsmænd og politikere fra Älmhult Kommune. Der er mulighed for at spørge kommunen om relevante forhold. 

Fra Danske Torpare deltager bestyrelsesformand Bjørn Nielsen, kasser Bent Hansen og Victoria Lindtner. 

Sidste tilmeldingsfrist er mandag den 5. marts.

Vi glæder os til at se jer!

1. marts 2018

Åbent køberkursus i marts

Danske Torpare inviterer til en aften med gode råd og vejledning til det svenske huskøb. Det foregår onsdag den 21. marts på Rosenkæret i Søborg, og er en god mulighed for at få del i værdifuld viden, der kan spare dig både tid og penge i sidste ende.

25. februar 2018

En veloverstået generalforsamling i Danske Torpare

Den 24. februar blev Danske Torpares ordinære generalforsamling afholdt på Stengård Skole i Gladsaxe, hvor bestyrelsens årsberetning og årsregnskab blev godkendt. Bestyrelsesformand Bjørn Nielsen og bestyrelsesmedlemmerne Claus Egeris og Anders Grand var alle på valg, og de blev alle genvalgt. Lisbeth Bekker blev ny suppleant i stedet for Pia Borg, som ikke genopstillede. Bestyrelsen i Danske Torpare består således af Bjørn Nielsen, Bent Hansen, Claus Egeris, Anders Grand og Bjørn Donnis.

19. februar 2018

Netværksmøde i Älmhult og Ljungby Kommune

Vi fortsætter med stor glæde initiativet med lokale netværksmøder, og inviterer til møde med Älmhult kommune lørdag den 10. marts og med Ljungby kommune den 24. marts. Har du, eller overvejer du at købe hus i en af de to kommuner, er dette kommunemødet, hvor du kan stille de spørgsmål, du skulle have på hjerte og hvor både politikere og tjenestemænd vil drøfte emner, der berører livet som torpare netop her. Så har du spørgsmål til fx ombygning, affald eller fibernet, så mød op og få svar.

14. februar 2018

Rabat over Storebælt

 

1. februar 2018

Generalforsamling 2018

Bestyrelsen i foreningen Danske Torpare indkalder til foreningens ordinære generalforsamling i henhold til vedtægternes § 6:

 

LØRDAG DEN 24. FEBRUAR KL. 10.00-15.00

STENGÅRD SKOLE, TRIUMFVEJ 1, 2800 LYNGBY

 

KL. 10.00: TORPARE-MESSE OG WEBSHOP 

1. februar 2018

Spørg tre nye nørder til råds

Danske Torpares tekniske rådgivning har fået tre nye frivillige eksperter, så foreningen fremover kan tilbyde endnu mere specialiseret viden om alt fra elregningen til restaurering af torpet. De tre nørder (i ordets bedste betydning) glæder sig til at modtage medlemmernes spørgsmål på mail@torpare.dk
 

31. januar 2018

Ny kvalitetsbistro åbner på Scandlines-færge

Onsdag den 7. februar åbner HH Ferries Group for første gang dørene til den nye LAT56° Bistrobar på færgen Hamlet. 
 
Rejsende med Scandlines' Hamlet-færge mellem Helsingør og Helsingborg kan med denne åbning se frem til at nyde godt af smagsoplevelser med et højt kulinarisk niveau og her til nyde vine og cocktails af høj kvalitet. Alt sammen med den bedste udsigt til Øresund.
 

29. januar 2018

Stort fremmøde ved mini-generalforsamlingen i Middelfart

Danske Torpare har haft en rigtig god mini-generalforsamling i Middelfart, hvor mange medlemmer havde kørt langvejs fra for at møde op. Det store fremmøde og engagement skabte en rigtig god dag med diskussioner, debat og input til foreningens fremtidige virke.  Tak til jer alle fordi I havde lyst til at medvirke og navnlig tak til vores tovholder i Jylland og på Fyn, Torben Bæk Sørensen, som medvirkede til, at så mange medlemmer deltog. 

16. januar 2018

Mini-generalforsamling for jyske og fynske medlemmer

Har du ikke allerede gjort det, er det en god idé at sætte kryds i kalenderen søndag den 28. januar 2018, hvor Danske Torpare holder mini-generalforsamling for jyske og fynske medlemmer i Middelfart klokken 11.00-16.00.
 
Bestyrelsen og sekretariatet sætter altid stor pris på at møde foreningens medlemmer, uanset i hvilket forum det er.
 

11. januar 2018

Markaryd Kommunes borgmester holder indlæg

Danske Torpare har fået  Markaryd Kommunes borgmester, Bengt Germundsson til at holde et lille foredrag til jazzkoncerten på den Svenske Ambassade i Købehavn den 16. januar. Den kendte jazzsangerinde Anna Kruse synger en masse kendte svenske jazzsange i de stemningsfyldte lokaler på ambassaden. Der bliver serveret et lille glas vin og vi bydes velkommen af den svenske ambassadør, Fredrik Jörgensen.

Der er stadig ledige pladser. Du kan tilmelde dig på Danske Torpares hjemmeside. 

4. januar 2018

Gode råd til at gøre fritidshuset vinterklar

Har man ikke for længst lukket sommerhuset ned for vinteren, er det en god idé at planlægge en sidste tur dertil. Så er der nemlig større chance for at undgå ubehagelige overraskelser til foråret, fortæller Michael Wain Poulsen, administrerende direktør i forsikringsselskabet Vardia.

 

1. januar 2018

Godt Nytår

Kære medlemmer

Danske Torpare ønsker jer alle et rigtig Godt Nytår. Vi ser frem til at møde vore medlemmer blandt andet ved minigeneralforsamlingen for vore fynske og jyske medlemmer den 28. januar samt vores ordinære generalforsamling, som afholdes den 24. februar. Tilmelding kan ske på vores hjemmeside. 

24. december 2017

God Jul

Kære medlemmer, samarbejdspartnere og venner ud af huset,

Danske Torpare ønsker jer alle en rigtig God Jul. 

Mange glade julehilsner fra sekretariatet

22. december 2017

Undgå at julen går op i flammer

I mange danske hjem er julelysene med til at sprede hygge i en mørk december måned. Desværre er den flittige brug af stearinlys også årsag til et øget antal brande. Ligeledes genbruges den traditionelle julepynt såsom julenisser, glaskugler og diverse juleklip af mange også år efter år. Hvad, mange ikke er opmærksom på, er dog, at de elektriske julelyskæder udgør en brandfare.

22. december 2017

Forlængelse af Scandlines trailerordning

Som medlem af Danske Torpare har du i perioden 1. september til 31. december gratis kunne medbringe en almindelig trailere med Scandlines færge i tidsrummet klokken 18.00-06.00. Denne medlemsfordel er vi glade for, at vi nu kan tilbyde helt frem til den 31. maj 2018.

20. december 2017

De fleste vil sove godt i ferien

Sommerhusmellemmanden NOVASOL har lavet en undersøgelse iblandt sine gæster, hvor de svarede på, hvad der var vigtigst, når man vælger feriebolig. Komfortable senge og en dejlig terrasse sluttede højt på listen, og at være tæt på stranden ligeså.

 

Komfortable senge og en dejlig altan står i høj kurs

19. december 2017

Danske Torpare søger praktikanter til foråret 2018

Danske Torpare søger lige nu to praktikanter til foråret 2018. 
 
Vi søger en sprogglad kommunikationspraktikant samt en praktikant til at arbejde med web, design og mindre skriftlige opgaver, som begge skal være med til at brande og synliggøre organisationen gennem kampagner, marketingmaterialer og udviklingen af ny hjemmeside.
 

19. december 2017

Medlemsservice ramt af strømsvigt

OPDATERING: Vi kan igen træffes på telefon og besvarer ligeldes medlemshenvendelser på mail.

På grund af strømsvigt er vores telefoner og internet ude af drift, og vi kan derfor ikke svare telefon eller mails i øjeblikket. 

Send en mail til os på mail@torpare.dk og vi besvarer den når det igen er muligt. 

Mange hilsner

Danske Torpare

18. december 2017

Torpare-kalender 2018

Igen i år kan torpare downloade en særlig torpare-kalender for år 2018 med store og små svenske mærkedage og diverse Torparearrangementer. 
 
Den svenske afdeling af Novasol har desuden bidraget med insidertricks om de mere uofficielle helligdage, man skal være svensker for at kende, fx chokolademuffinens dag og slikkenpindene polkagris’ dag, som da også er værd at fejre.
 

13. december 2017

Løsningen på december måneds krydsord

Har du givet dig i kast med at forsøge at løse december måneds krydsord, kan du her tjekke, om du har gættet krydsordene rigtigt.

Find den rigtige løsning på december måneds krydsord her.

13. december 2017

Printversion af december måneds krydsord

Mange af jer, der læser vores magasin Torpare, er glade for bladets faste krydsord, hvor man både kan teste sit svenske ordforråd og tilfredsstille sin indre sprognørd på en gang.
 
Men hvis du har kastet dig over december måneds version, har den muligvis været kilde til mere frustration end hygge. Krydsorden kan nemlig slet ikke gå op, fordi der mangler en række felter. Pinligt!
 

12. december 2017

Ny elregning fra nytår

I Sverige er leveringen af elektricitet opsplittet som i Danmark. Der er to firmaer involveret – handelsbolaget, der sælger strømmen til dig, og nätbolaget, der ejer ledningerne. Har du aldrig aktivt valgt et handelsbolag, så køber du automatisk strømmen fra et søsterselskab til nätbolaget. For eksempel E.ON Försäljning Sverige, som er søsterselskab til E.ON Elnät Sverige.
 

6. december 2017

Telefonerne lukker tidligere onsdag den 13. december

Onsdag den 13. december lukker telefonerne i Danske Torpares sekretariat klokken 15 istedet for klokken 18.

Har du brug for at få fat i os, er du velkommen til at ringe ind inden klokken 15 eller sende os en mail på mail@torpare.dk.

6. december 2017

Opskrift Lussekatter 6-10 stk.

Ingredienser:

-          250g hvedemel

-          100g sukker

-          En knivspids salt

-          En knivspids kardemomme, alt efter smag kan der tilsættes lidt ekstra.

-          Lidt knust safran, som giver bagværket sin flotte farve.

-          50g smør

-          25g gør

-          1½ dl mælk

4. december 2017

Øresundstogene indfører ti-minutters drift

Fra 10. december indføres der på Øresundstogene ti-minutters drift i hele myldretiden, både morgen og eftermiddag i begge retninger. Siden januar 2016 har der været 20 minutters drift hele dagen, da ID kontrollernes krævende proces medførte, at togene ikke kunne opholde hurtigere drift.

28. november 2017

Kulturparkens store årlige julemarked

Mangler du et julemarked at tage til i den kommende weekend?

Den 2.-3. december holder Kulturparken i Småland deres årlige julemarked. Her bliver markedet fyldt af 70 kunst- og madudstillere, som udbyder alt indenfor jul og lidt til.
Som noget nyt vil Växjö statsbibliotek være at finde på museet, hvor de vil anbefale de bedste julebøger og bøger til julegaven.

26. oktober 2017

Har du lyst til at gøre en forskel?

Danske Torpare søger frivillige til den tekniske rådgivning.

Grundet de mange henvendelser til den tekniske rådgivning, vil danske Torpare udvide sin stab af frivillige tekniske rådgivere, og derfor har vi brug for frivillige med en håndværks- og/eller arkitektmæssig baggrund eller måske blot nogen, der har en stor teknisk viden og indsigt.

Hvad forventer vi af dig?

·         Du har en relevant baggrund

18. oktober 2017

Sverige ønsker at forlænge grænsekontrollen

Sverige har meddelt EU- Kommissionen, at de af sikkerhedsmæssige årsager, ønsker at forlænge grænsekontrollen. Nu skal EU- Kommissionen tage stilling til, hvorvidt det er en saglig og gyldig grund til at opretholde grænsekontrollen. Sverige har bland andet henvist til terrorattacken tidligere i år. 

15. oktober 2017

Webshoppen fungerer igen

15. oktober 2017

Webshop midlertidig ude af drift

Kære medlemmer

Vores webshop er midlertidigt ude af drift. Vi arbejder på at få det løst så hurtigt som muligt.

Victoria Lindtner

6. oktober 2017

Dalahest-nøgleringene udsolgt, men flere er på vej

Som mange af jer allerede har set, så satte vi i forbindelse med oktoberudgaven af TORPARE-bladet vores nøglerings-dalahest på udsalg. Vi har sidenhen haft større rift om dem, end vi kunne forestille os, og dette har medført, at vi ikke har flere nøglerings-dalaheste på lager. 

Vi er derfor i gang med at skaffe flere hjem, så på nuværende tidspunkt kan de ikke bestilles, men der er snart flere i shoppen igen.

2. oktober 2017

Stormøde i Markaryd kommune

Vi var i lørdags så heldige, at vi, i samarbejde med Markaryd kommune, kunne invitere til stormøde i Hinneryd. Mødet var en stor succes, hvor omkring 130 Danske Torpare var mødt op for, at høre hvad blandt andre Markaryds borgmester Bengt Germundsson havde at sige.

 

 

27. september 2017

Fordele/Ulemper ved Biokube - Opfølgning fra event

Onsdag den 13. september inviterede Danske Torpare, i samarbejde med vores samarbejdspartner BioKube, til et arrangement hvor interesserede kunne lære mere om, hvordan BioKube adskiller sig fra de andre rensningsanlægsløsninger på markedet.

Her er nogle af fordelene og ulemperne ved BioKube:

25. september 2017

Snart kan du komme hurtigere rundt i Sverige

I efteråret 2017 vil svenske statslige togoperatør SJ sætte gang i processen, at få omkring 30 nye højhastighedstog; tog der kan køre op til 250 km/timen. Opgaven bliver sat til udbud i efteråret og det forventes at de nye tog vil stå klar i 2021.

Togene skal benyttes i en indsats på at få flere togrejser i og til Sverige, og derfor planlægger SJ at ansætte 500 lokoførere og konduktører. Så selvom togene først forventes klar i 2021, vil de ekstra ansatte betyde flere afgange. 

19. september 2017

IKEA Bootcamp

IKEA har i dag indledt et nyt acceleratorprogram i samarbejde med det danske entreprenørhus Rainmaking. Målet for deres program er at hjælpe startup virksomheder med at udvikle deres forretningsidéer. De har derfor udvalgt ti virksomheder, ud af et udvalg på 1300 ansøgninger, som skal på et tre måneders intensivt kursus i IKEA’s kontorer i Älmhult.

14. september 2017

Vigtig information fra vores samarbejdspartner Scandlines

I løbet af sommeren havde Scandlines færgen Mercandia IV tekniske problemer med kassesystemet. På grund af det er alle deres korttransaktioner ikke blevet gennemført. Denne fejl blev rettet den 8. september og alle transaktioner der var foretaget i perioden, er nu registreret.

Står du derfor med en regning fra Scandlines, du ikke kan forstå, kan det skyldes det problem. 

13. september 2017

Grænsekontrollen skal stoppe i november

Nu kan den forøgede grænsekontrol imellem Danmark og Sverige snart være fortid. I hvert fald hvis det står til EU’s migrationskommissær Dimitris Avramopoulos, som fortæller, at der ikke længere er grundlag for at have den ekstra kontrol. Derfor skal en række lande, herunder Danmark og Sverige, stoppe deres grænsekontrol fra den 11. november.

12. september 2017

Svenske vandforskere vil gøre som i Danmark

Mange husejere i Sverige har inden for de sidste par år haft store problemer med tørlagte brønde. Dette er også noget, der rammer de større private og offentlige vandværker. Men ifølge Torleif Dahlin, professor på Lunds Universitet, er det et problem, der burde hører fortiden til. Han mener, at Sverige bør kortlægge grundvandsforekomsterne i hele landet mht. mængde og forurening, ligesom vi har gjort i Danmark.

11. september 2017

Opskrift på surströmming

Her er nogle råd og tips til, hvordan du bedst håndterer surströmming

1.       Vær altid udenfor, når du håndterer fisken.

2.       Åben dåsen under vand, da der kan være overtryk i den. Du kan med fordel gøre det i en pose, som let kan smides ud bagefter.

22. august 2017

Sveriges største madmarked

Oplev, smag, inspirer og bliv inspireret, del og få viden, når der to dage i september afholdes madmarked i Växjö med fokus på bæredygtig mad, folkesundhed og måltidet som helhed. 
 
Sveriges største madmarked, MAT, løber af stablen den 8.-9. september 2017. 
 

21. august 2017

Tour de Torp på lørdag

Hvis du har lyst til at besøge et torparehjem, så tilmeld dig Tour de Torp på hjemmesiden. Du har mulighed for at få et unikt indblik i fem forkellige torparehjem. 

18. august 2017

Sæson for svampe

Svampesæsonen er over os! Der er lige nu masser af svampe i den svenske natur, og findes der noget mere tilfredsstillende end at gå ud og plukke friske svampe til aftensmåltidet?

 

17. august 2017

Juli blev rekordmåned for Øresundsbroen

I løbet af juli måned 2017 blev der sat flere rekorder på Øresundsbroen. 
 
32.000 køretøjer passerede den 22. juli Øresundsbroen og satte dermed ny rekord for antallet af køretøjer, der på ét døgn passerede broen. Det er fjerde sommer i træk, der bliver sat trafikrekord.
 

16. august 2017

Et utraditionelt jubilæum

Ole Andersen er Danske Torpares huskunstner og naturekspert. Udover et væld af artikler, skriver og maler han til hvert medlemsblad teksten ’Naturen lige nu’. Det har han gjort i flere år, end nogle her på sekretariatet kan huske tilbage.

15. august 2017

Oplev kunst og kultur i Tingsryd

Få et unikt indblik i Tingsryds lokalhistorie, når Tingsryds kunstforening og Hembygdskretsen Tingsryd går sammen om at afholde "Konst och hembygdsrundan" den første weekend i september.
 
Her vil det være muligt at gå på opdagelse i de ni af Sveriges i alt ca. 1.400 hembygdsgårdar, der ligger i Tingsryd kommune. 
 

11. august 2017

Karl-Oskardagarna i Växjö

140.000 mennesker vil om en uge indtage bykernen i Växjö. I løbet af weekenden afholdes nemlig den efterhånden omsiggribende byfest Karl-Oskardagarna.

Fra fredag til søndag den 18.-20. august omdannes pladser og gågader i byen til aktiviteter for hele familien. Der er blandt andet et madmarked, Sveriges største omrejsende Tivoli, en scene til koncerter og et område afsat til unge, der gerne vil skate og lave parkour.

10. august 2017

På vandretur uden at fare vild

Hvis du er vild med at vandre, men mindre vild med at rode med kort og kompas, er ruten Skåneleden meget anbefalelsesværdig. De fleste steder er den i hvert fald tydeligt afmærket med neonorange skilte og pletter, der kan spottes selv i tusmørke. Sekretariatet har desuden testet den tilhørende app, Vandra i Skåne, hvor man inden afrejse kan downloade et kort over de etaper, man planlægger at gå.

9. august 2017

Tips til at klare ’gästinvasionen’

Det er altid skønt med gæster i torpet. Næsten altid altså. Men kender du det, at børnene forventer fuld forplejning den weekend, du havde planlagt at læse din bog færdig på sofaen? Eller at der er mere lagenvask og stressindkøb end hygge over et spontant besøg fra vennerne? Helsingborgs Dagblad har skrevet en guide til, hvordan du får dine gæster til at hjælpe med det praktiske.
 

8. august 2017

Sommeren slutter på torsdag

…I hvert fald hvis man følger samme kalender som arrangementsrækken Sommarscen Malmö, der henover sommeren har afholdt koncerter og forestillinger i hele Malmø. Hvis du er i nærområdet lige nu, kan du dog stadig fange afslutningen på torsdag den 10. august. Om formiddagen er der for eksempel børneteater med den svenske børnebogsfigur Ludde (Ludvig på dansk).

7. august 2017

To nye medarbejdere hos Danske Torpare

 

I denne uge har vi budt velkommen til to nye medarbejdere hos Danske Torpare!

3. august 2017

Tilmeld betaling af medlemskab via Betalingsservice og vind en iPad

Nu er det snart tid til at betale næste års kontingent for dit medlemskab hos Danske Torpare. Med et medlemskab hos Danske Torpare får du adgang til en lang række medlemsfordele og rabatter, her i blandt gratis rådgivning og fordelagtige rabatter til færgeoverfarten mellem Danmark og Sverige. Se alle medlemsfordelene her
 

3. august 2017

Loppefund til torpet

I weekenden den 5.-6. august 2017 kan du gøre et godt fund til torpet i Sverige, når dørene til Myriadens ”loppis” slås op. Begge dage kl. 11.00-16.00.
 
Myriadens skatte er et resultat af Kjeld Larsens mere end 30 års samlermani, og du kan her finde alt fra fine kludetæpper, kurve og møbler i flet, gamle vinduesrammer og en masse andre gamle, dekorative sager, som vil gøre det godt i det svenske torp.
 

3. august 2017

Danske Torpare udvider sin medlemsservice

Fra den 1. september 2017 udvider vi vores medlemsservice. Det betyder, at vi fremadrettet hver onsdag holder åbent kl. 09.00-18.00. 
 
Danske Torpares nye åbningstider er fra den 1. september 2017:
Mandag: 09.00-15.00
Tirsdag: 09.00-15.00
Onsdag: 09.00-18.00
Torsdag: 09.00-15.00
Fredag: Lukket

28. juli 2017

Marked i Kalmar by

I dag og i morgen afholdes det traditionelle Kalmar sommermarked med boder og forlystelser. 

24. juli 2017

Kortere rejsetid og hyppigere afgange med Øresundstogene fra september

Skånetrafikken har meddelt, at det bliver lettere at rejse over Øresund fra september måned. Der indsættes ekstra tog og rejsetiden forkortes, da ventetiden ved enkelte stationer forkortes. 

21. juli 2017

Fang nogle banditter!

Lad dine børn møde indianere, cowboys og guldgravere på High Chaparral. Tag røvertoget og oplev flere spændende westernshow. Lær at kaste lasso og grave guld og køb pistoler og cowboytøj i forretningerne.

Westernparken ligger ca. 50. km syd for Jönköping. 

19. juli 2017

Må undulaten følge med til Sverige?

Danske Torpare får ofte spørgsmål, som drejer sig om indførsel af dyr til Sverige.

Du kan læse nærmere på jordbruksverkets hjemmeside http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter.4.1dbcbad113c7ffa7b0380003497.html

17. juli 2017

Hold ferie med de kongelige på Öland.

Kom tæt på de svenske kongelige, som altid holder sommerferie på Sollidens slot. Besøg fyrtårnene Långe Jan og Långe Erik og gå ikke glip af Ölands Djur- och Nöjespark. Men frem for alt lokker den smukke og varierende natur. Øen har ikke mindre end 73 naturreservater og langt flere solskinstimer end resten af Sverige. Gå en tur ved Stora Alvaret eller besøg de flotte strænder ved Böda sand eller Bjärby. 

15. juli 2017

Fantastiske Gotland

Hvis man har lyst til kulturelle oplevelser, smuk og varieret natur, sandstrande og god mad, er Gotland et besøg værd. Oplev Visby, Ingemar Bergmans Fårö og dejlige Ljugarn, som byder på dejlige strande.

Spis kroppkakor, glödhoppa og saffranspannkakor. Loppisarna i Gotland er helt specielle, og det er sjovt at besøge dem langs vejene, når man kører rundt på øen.

Gotland kan stærkt anbefales! 

14. juli 2017

Ferietip

Kiviks Marknad finder i år sted d. 17-19 juli. Kiviks Marknad er et kræmmermarked fyldt med specielle boder, hvor der sælges alskens ting, og børnene kan mores sig på tivoliet. Det er Sveriges største marked med over 100.000 besøgende. Det er en helt speciel oplevelse med masser af god stemning. 

12. juli 2017

Ferie i Danske Torpare

Danske Torpare holder ferielukket fra mandag d. 17. juli indtil fredag d. 28. juli.

Vi åbner igen mandag d. 31. juli. 

Sekretariatet ønsker alle en rigtig god sommer! 

11. juli 2017

Sandskulpturfestivalen 2017

Den 10-14 juli kan du opleve Kalmar International Sandsculpture Festival ved Kalmarsundsbadet. Det er den eneste sandskulpturfestival, som findes i Sverige. 

10. juli 2017

Langt flere flytter fra Skåne til Danmark

Det første kvartal 2017 var antallet af personer, der flyttede fra Skåne til Danmark steget med 40 % sammenlignet med samme periode året før viser tal fra Øresundsdatabasen. Stigningen skal begrundes i id- og grænsekontrollen, som på den danske side blve ophævet d. 4. maj, men der er stadig kontrol ved indrejse i Sverige. 

Kilde: News Øresund

 

8. juli 2017

"Dansk dynamit slår svensk granit", skriver Dagens Industri.

Flere svenske aviser mener, at svenskerne kunne lære en del af danskerne. Både når det gælder økonomi, arbejdsmarked og evner til at forhandle aftaler på plads.

1.      Danmark ligger på en tredjeplads i Verdensbankens "Ease of doing business" - Sverige ligger på plads 9.

2.      Kriminaliteten er lav. Ifølge Transparency International er Danmark verdens mindst korrupte land - Sverige er nummer 4.

6. juli 2017

Ferietip

Sommarloppis i Simrishamn

5. juli 2017

Ferietip

Tag til Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby og kom tæt på Pippi, Emil, Ronja og Madicken, som børn og børnebørn kender fra bøger og film. Nyd de mange udendørs teaterforestillinger, og der er flere legepladser, hvor børnene kan hygge sig. Der er dagligt åbent indtil d. 27. august. Husk at også besøge Katthult og Bullerbyn, som er beliggende lidt uden for Vimmerby.

30. juni 2017

Sverige får ny "elsäkerhetslag"

Det lyder måske ikke så interessant, men ikke desto mindre får det lidt betydning for os alle.

Sveriges nye lovgivning på området for sikkerhed ved elektriske anlæg, installationer og andet elektrisk materiel, betyder, at alle firmaer, der udfører en elinstallation, uanset om dette blot er en lille del af arbejdet, fremover skal:

29. juni 2017

Ferietip

Besøg dejlige Österlen med masser af kunst, gode spisesteder og seværdigheder. Bo f.eks. på Agda Lund Bed & Breakfast, så er du i gåafstand både til Buhres Fisk og Kiviks Musteri. Det lille, men meget hyggelige hotel tilbyder cykelpakker, så du kan udforske Österlen. Tag cyklen til Simrishamn og opdag alle kunsthåndværkere på vejen. Ikke så langt fra Kivik ligger Brösarps Gästgiveri, hvor du kan få skånsk äggekaka.

29. juni 2017

Gratis råd mod knotter

De fleste har nok oplevet at blive bidt af knotter i Sverige. Myggeeksperten.dk anbefaler et ganske billigt middel, som skulle være effektiv mod knotter, og det er äpple cider eddike, som kan købes i f.eks. ICA til omkring 10 kr. 

26. juni 2017

Husk at få brugt dine gamle pengesedler og mønter inden fredag!

Den svenske Riksbank har gradvist udskiftet de svenske pengesedler, og nu er turen kommet til de sidste af de gamle sedler og mønterne.

22. juni 2017

Glad midsommar!

I morgen er det midsommer i Sverige. Traditionen tro spiser man matjessild, nye kartofler, purløg, fløde og/eller gräddfil. Desserten består af jordbærtærte eller jordbær med sukker og fløde. Man synger og danser omkring midsomemrstangen og om aftenen lægger pigerne syv slags blomster under hovedpuden og drømmer om sin udkårne. 

Bemærk venligst, at mange forretninger og restauranter holder lukket i disse dage, da det er en stor begivenhed i Sverige. 

21. juni 2017

Danske Torpare søger studenterhjælper

Vi søger en marketingstuderende, som skal være med til at udvikle og styrke organisationens profil og gennemslagskraft overfor interessenter, medier og myndigheder. 

Du kan læse mere om stillingen her: Marketingstuderende

20. juni 2017

Fast HH forbindelse, men kun for biler

Under en debat på Folkemødet i weekenden, var både transportminister Ole Birk Olesen (LA) og Region Skånes regionrådsformand Henrik Fritzon enige om, at der skal være en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg. Ole Birk Olesen vil dog i modsætning til Henrik Fritzon kun have en fast forbindelse for biler. 

17. juni 2017

Bil nr. 100 millioner over Øresundsbroen

I går passerede bil nr. 100 millioner over Øresund. Det var såmænd nogle danskere, som skulle til deres sommerhus i Broby. Øresundsbroen åbnede den 1. juli 2000. 

16. juni 2017

Danske Torpare i den svenske lokalpresse

Sekretariatschef Victoria Lindtner blev interviewet af Smålänningen i forbindelse med mødet i Markaryd kommune. Læs artiklen nedenfor.

Danska torpare på frammarsch

MARKARYD Ett stormöte är på gång med danska fritidstorpare i Markaryds kommun i september. Det berättar man om på intresseorganisationen Danske Torpare.

Publicerad 14 juni 2017 13:30

15. juni 2017

København og Herning bliver værter for VM i ishockey i maj

Sverige vandt i år VM i ishockey, og nu bliver København og Herning værter for den store begivenhed i maj 2018.

 

13. juni 2017

Har du husket at melde adresseændring til Skatteverket?

Danske Torpare har været i kontakt med flere medlemmer, som ikke har husket at melde adresseændring til Skatteverket i forbindelse med flytning i Danmark. Det betyder, at man ikke modtager deklaration mv. Skatteverket sender en reminder, men derefter sender Skatteverket sagen videre til Kronofogdemyndigheten (fogden) og der påløber renter og omkostninger. Husk derfor at sende et brev om adresseændring til Skatteverket, hvis du har flyttet. 

11. juni 2017

Beregningsmodellen er klar

Indekstallet for 2016 er sat ind i beregningsmodellen. Husk, at du skal være logget ind for at kunne bruge modellen. Modellen beregner de beskatningsgrundlag, som skal opgives til SKAT (det danske skattevæsen), hvis du har købt hus i 2016. 

9. juni 2017

Midsommer på Sofiero

Danske Torpare arrangerer i samarbejde med Egon´s busser en bustur til Sofiero, med picnickurv. Kom og deltag i de festlige begivenheder på Sofiero.  Vi vil synge og danse rundt midsommerstangen. Sangene ”Karrusellen”, ”Räven rasker over isen”, ”Morsgrisar är vi allihopa” – og så den mest afholdte af dem alle sammen: ”Små grodarna”. Den sidste handler om frøer og grise, og består i at synge og hoppe rundt og skiftevis sige som en frø eller en gris.

8. juni 2017

Ønsker og forslag til forbedringer

Danske Torpare vil gerne i dialog med vore medlemmer, så hvis du har nogle ønsker til organisationens fremtidige virke eller forslag til forbedringer, vil vi meget gerne høre fra dig. 

Du er velkommen til at ringe eller skrive til os. 

 

7. juni 2017

Sejlads mellem Helsingør-Helsingborg genoptaget

Sejladsen mellem Helsingør og Helsingborg er genoptaget, men der på påregnes uregelmæssighed i sejladsen. 

7. juni 2017

Vigtig information om Scandlines

Sejladsen mellem Helsingør-Helsingborg er indstillet pga. en telefontrussel.  Alle færger bliver evakueret lige nu.

Hold øje med www.scandlines.dk for den aktuelle trafikinformation.

OPDATERING; Sejladsen er nu genoptaget, forvent dog forsinkelser.

 

6. juni 2017

Sveriges nationaldag

I dag fejres nationaldagen i Sverige, hvor der flages og man synger nationalsangen ”Du gamla du fria”. På Skansen i Stokholm deltager den svenske konge og dronning i de festlige begivenheder.

Nationaldagen fejres dels til minde af, at Gustav Vasa blev konge i Sverige d. 6. juni 1523 og dels for vedtagelsen af en ny regeringsform af d. 6. juni 1809, hvorefter det gustavianske enevælde blev afskaffet og magten blev delt. 

4. juni 2017

Midsommer på Sofiero ved Helsingborg

Tag med Danske Torpare til Sofiero og fejr traditionel svensk midsommer med picnic i det grønne d. 23. juni. Du mødes af et væld af smukke blomster på Sofiero. Park- og slotshaven på Sofiero Slot er en af Europas flotteste park- og slotshaver, og måske mest kendt for sine mange blomstrende rododendroner.

2. juni 2017

Pinsen i Sverige

Bemærk venligst, at anden pinsedag, mandag d. 5. juni i Sverige er en almindelig hverdag, hvor forretningerne har åbent.

Til gengæld er der helligdag tirsdag d. 6. juni, hvor man fejrer Sveriges nationaldag. 

Danske Torpare ønsker god tur til Sverige og en rigtig god pinse! 

1. juni 2017

Oplev en svensk aften med fællessang og lækker 3-retters menu

Billetterne til det første arrangement blev revet væk, så derfor er der lavet et nyt arrangement: en aften med  Svensk Allsång / Fællessang kombineret med en lækker svensk 3-retters menu. Der bliver ikke live musik, men til gengæld vil jeg og mine kollegaer glæde os til at synge for, og sammen med jer. Vi har alle en baggrund som professionelle sangere, skuespillere, dansere. Det bliver en aften med mad, musik, sang og glæde

31. maj 2017

Danske Torpare inviterer på Torpare-café i Søborg

Kom til kaffe og kage, og mød andre torpare. Første onsdag i hver måned fra klokken 15.00-17.00 afholdes der Torpare-café for alle medlemmer og frivillige. Der vil blive serveret kaffe og ”hjemmebragte” småkager i foreningens lokaler på Rosenkæret 13 A i Søborg. Øl og vand kan tilkøbes for egen regning. Det er tanken, at arrangementerne skal være medlem-til-medlem-baseret og skal bygge på en fælles interesse for det svenske.

31. maj 2017

Opdater din medlemsoplysninger og vind

For at du får størst muligt udbytte af dit medlemskab, er det vigtigt, at du kan logge ind på vores hjemmeside. Dette forudsætter dog, at du er oprettet med korrekt e-mailadresse. Har systemet ikke din e-mailadresse, kan du fx ikke logge på hjemmesiden og ej heller få adgang til Vidensbanken, rabatkoder, arrangements-tilmelding osv. Derfor er det vigtigt, at du sikrer dig, at din mailadresse er korrekt registreret.

29. maj 2017

Tag cyklen fra Dragør til Limhamn

Fra d. 1. juni bliver det muligt at tage cyklen fra Dragør til Limhamn med cykelfærgen M/S Elephanten, som tidligere sejlede mellem Allinge og Christiansø. En overfart koster 149 kr. per overfart med eller uden cykel. Der er plads til 36 passagerer på hver tur, og der kan købes billet via dette link: http://cykelfaergen.com/book-billet/ Turen varer ca. 1 time.

25. maj 2017

Maskindag i Sverige for medlemmer af Skovgruppen

Lørdag d. 10. juni 2017, kl. 10-15

Vil du gerne vide mere om små skovmaskiner? Her får du en introduktion til flere forskellige maskiner, fx motorsav og buskrydder (til gallring).

23. maj 2017

Tættere på en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg.

Danmarks transportminister Ole Birk Olesen åbner nu op for muligheden for en fast HH-forbindelse.

Ifølge Sveriges infrastrukturminister Anna Johansson foregår der allerede en dialog om sagen, skriver dagbladet Børsen. Den svenske regering ser positivt på en fast HH-forbindelse, oplyser infrastrukturminister Anna Johansson. Forbindelsen vil være en Øresundstunnel mellem Helsingør og Helsingborg. 

22. maj 2017

Åbningstider i denne uge

Danske Torpare har i denne uge åbent mandag-onsdag fra kl. 9-15.

Torsdag og fredag er der lukket grundet Kristi Himmelfart.

 

21. maj 2017

Ny ledelse i HH Ferries Group

Johan Röstin, som er administrerende direktør for havneselskabet Copenhagen Malmö Port afløser den nuværende administrerende direktør Henrik Rørbæk, som allerede i februar bebudede sin afgang. Tiltrædelsen sker efter sommeren.  

HH Ferries Group driver færgeforbindelsen mellem Helsingør og Helsingborg, og det bliver markedsført under navnet Scandlines.

19. maj 2017

Drömmen om Amerika

Kulturparken i Småland har arrangeret udstillingen " Drömmen om Amerika", som finder sted i Utvandrarnas hus i Växjö. Få muligheden for at få information om baggrunden for utvandringen, overfarten og forholdene i det store land. Adressen er apropos Vilhelm Mobergs gata 4, 352 29 Växjö.

18. maj 2017

Mest populære svenske besøgsmål på Instagram

Travel Bird har opgjort, at nedenstående besøgsmål i Sverige har flest hashtags på Instagram.

17. maj 2017

Ny ledelse i Visit Sweden

Susanne Dahlberg tiltræder som ny adm. direktør i Visit Sweden d. 1. juni og Karin Johansen, adm. direktør for Svensk Handel er valgt som ny bestyrelsesformand. Visit Sweden vil opjustere markedsføringen med hjælp af digital kommunikation. Ifølge Tilväxtverket omsætter turismen for 287 milliarder sek. Danske Torpare glæder sig til samarbejdet med Susanne Dahlberg og Visit Sweden.

16. maj 2017

Kom til svensk aften med Perssons Mat & Musik

Nyd en aften med ægte svensk gastronomi akkompagneret af skøn musik fra den svenske musikskat. Det er svenske Peter Persson, der står i spidsen for det nye restaurant-koncept Perssons Mat & Musik i København, og Danske Torpares medlemmer har fået mulighed for at være med til det allerførste arrangement til særpris. Musikerne Perry Stenbäck og Pelle Fridell står for aftenens musikalske underholdning, og du kan glæde dig til genhør med blandt andre Evert Taube og Cornelis Vreeswijk.

15. maj 2017

Skåningernes og sjællændernes rejsemønster og forbrugsmønster over Øresund

Region Skåne har fået udarbejdet en rapport af Hui Research, som viser skåningernes og københavnernes og sjællændernes rejsemønster og forbrugsmønster i Skåne og på Sjælland (inkl. København). Skåningerne tager oftere og besøger København, Roskilde og andre byer, og modsat rejser københavnerne sjællænderne til Skåne i mindre udstrækning, men de, som rejser over Øresund opholder sig længere i Skåne.

14. maj 2017

Bladudvalget i Danske Torpare har haft møde

Bladudvalget i Danske Torpare har endnu en gang holdt møde. Bladudvalget består af skribenter til Torpare, og på mødet drøftedes forslag til kommende artikler, nye tiltag og hvordan bladet kan medvirke til at få nye medlemmer til Danske Torpare. Glæd dig til junibladet med masser af spændende læsning!

12. maj 2017

Danske Torpare styrker sit samarbejde med Øresunddirekt

Danske Torpare udbygger sit samarbejde med Øresunddirekt dels med henblik på at styrke vor viden til gavn for de medlemmer, som er permanent boende i den svenske del af regionen, men dels også for at Danske Torpare fremover vil være en del af hele Øresundssamarbejdet. 

10. maj 2017

Danske Torpare netværker til gavn for medlemmerne

Danske Torpare har været til netværksmøde med Øresund Business Meeting. Til disse møder deltager de, som enten har etableret virksomhed i Danmark eller Sverige. I forhold til de europæiske storbyer, står Øresundsregionen meget stærkt med hensyn til innovation, turisme, etablering af virksomheder og generel vækst.
 

8. maj 2017

Dalahästen – et af Sveriges mange symboler.

Dalahästen er et kendt varemærke i Sverige på lige fod med Ikea og Volvo, og det er den mest almindelige souvenir, som købes. Dalahästen er siden 1600-tallet fremstillet primært i Nusnäs, Mora i Dalarna.

Dalahästen fik sit gennembrud ved verdensudstillingen i 1939 i New York. Verdens største dalahäst findes ved en rasteplads I Avesta. Den er 13 meter høj og den blev indviet i 1989.

7. maj 2017

Store bededag i Sverige er en hverdag

Husk, at Store bededag på fredag er en helt almindelig hverdag i Sverige, så alle forretninger og indkøbscentre er åbne. 

5. maj 2017

Skatteverket afholder det gebyr, som danskere har haft ved indbetaling på lukket konto.

Flere medlemmer af Danske Torpare har indbetalt deres ejendomsskat på det kontonummer til Skatteverket, som stod på inkomstdeklarationen. Denne konto er lukket, og pengene er returneret til medlemmernes konto, dog fratrukket et gebyr for håndteringen.

Danske Torpare har i den forbindelse været i kontakt med Skatteverket, og fået Skatteverket til at afholde det gebyr, som de danskere har haft, der har betalt til den lukkede konto.

Hvad skal du gøre?

3. maj 2017

Sverige afskaffer den faste id-kontrol for alle rejsende over Øresund, men skærper grænsekontrollen.

På et pressemøde i Rosenbad tirsdag eftermiddag, annoncerede den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman og Infrastrukturminister, Anna Johansson, at den svenske regering har besluttet, at afskaffe id-kontrollen for alle rejsende med bus, tog og færge mellem Danmark og Sverige.

Forholdende forbedres dermed og gør det nemmere at rejse over Øresund. Danske Torpare oplyser, at man stadig skal være i besiddelse af et gyldigt id kort som pas eller kørekort

2. maj 2017

Stormøde i Markaryd kommune

Bestyrelsesformand i Danske Torpare, Bjørn Nielsen og sekretariatschef Victoria Lindtner havde i fredags møde med borgmesteren (kommunalrådet) i Markaryd Kommune, Bengt Germundsson og näringslivschef Bengt Göran Söderlind. Mødet sker i organisationens bestræbelser på at få politisk indflydelse i såvel kommuner, regioner og regering. Mødet var et særdelses postivt, hvor vi drøftede forskellige emner.

30. april 2017

Besøg en svensker

Danske Torpare har fået det svenske par, Birgit og Stig Bengtsson i Gashult norregård, 340 12 Annderstad til at åbne deres hjem for vores medlemmer, og andre interesserede. Kom og få en hyggelig snak. Birgit vil fortælle om smålændske traditioner. Birgit og Stig er vant til at hjælpe danskere med at kigge til deres huse, finde håndværkere, og de har et stort netværk blandt danskerne i området.

Der bliver budt på fika med hjemmebag. 

28. april 2017

Ny medlemsfordel er en stor succes

I april Torpare bladet annoncerede Danske Torpare den nye medlemsfordel hos BioKube. Denne medlemsfordel har ramt et stort behov blandt vores medlemmer, og BioKube har fået mange henvendelser fra torparer, der ønsker den løsning i deres torp. Ønsker du også at vide mere om et minirensningsanlæg, så læs mere her og kontakt BioKube

27. april 2017

Nye betalingsoplysninger til Skatteverket

I forbindelse med brevet som er kommet fra Skatteverket med nye betalingsoplysninger - vær da opmærksom på, at det er IBAN nummeret som står i den svenske tekst, der er korrekt, og ikke IBAN nummeret, som står i den engelske tekst.

Den korrekte information er nedenstående:

25. april 2017

Find din navnedag

Det at fejre sin namnsdag er en vigtig tradition for mange svenskere. Man flager ikke bare på selve fødselsdagen, men også på navnedagen. Den 12. marts er fx en officiel svensk flagdag,da denne dag er Kronprinsesse Victorias navnedag.I Danmark fejrer vi ikke navnedage, som man gør i Sverige.

22. april 2017

Rettelse til nyhedsbrevet

Der er desværre en fejl i formuleringen i det udsendte nyhedsbrev, hvori det fremår, at man skal indbetale skatten inden d. 3. maj. Det er imidlertid kun hvis man vil undgå at betale den rente der påløber. Opgørelsen kommer senere på året på baggrund af indsendte deklaration, men deklarationen skal være indsendt d. 2. maj. 

Danske Torpare beklager formuleringen i nyhedsbrevet.

21. april 2017

Valborgsaften fejres med bål i hele Sverige!

I Sverige fejrer man Valborgsaften den 30. april. Det betyder, at man mange steder vil kunne se store bål (vårbrasor), lidt som vi kender det fra sankhansaften herhjemme. Det siges, at bålet oprindelig var til for at jage hekse og onde ånder væk. Dagen er opkaldt efter den tyske nonne Walburga, men i dag er det ofte blot en festlig måde at skille sig af med overskydende træ og haveaffald på.

19. april 2017

Nye betalingsoplysninger til Skatteverket

Mange af Danske Torpares medlemmer har kontaktet sekretariatet i anledning af, at de har modtaget et brev fra Skatteverket, hvor det fremgår, at når indbetalingen sker fra udlandet, skal der fra d. 1. april 2017 anvendes særlige internationale kontooplysninger, som angives i brevet. Mange medlemmer troede, at det kunne være en fejl eller phishing, men sekretariatet har været i kontakt med Skatteverket, som kan bekræfte, at brevet er korrekt.

18. april 2017

Torpare billeder på TV2 Vejret

Mange af vores torpare har taget fine billeder af deres sneklædte torpa her i påsken. Mange af disse billeder kom med, da TV2 Vejret lavede en historie om påskevejret på den anden side af sundet. 

Har du også taget billeder af dit smukke torp eller landskabet, så send dem gerne til os på mail@torpare.dk hvis vi må bruge det. 

16. april 2017

Påsketradition på Elmia i Jönköping

Traditionen tro er der bil- og motorcykelmesse i Elmia i Jönköping i påsken. Bilsport Performance & Custom Motor Show er en messe for alle, som er interesserede i biler og motorcykler.

14. april 2017

Konstrundan i Öslerlen

Danske Torpare anbefaler at tage på kunsttur i Öslerlen her i påsken, hvor mange kunstnere har åbent sine gallerier. Konstrundan starter d. 14. april og slutter d. 23. april. 

Du kan læse mere på http://www.oskg.nu/konstrundan

 

 

13. april 2017

GOD PÅSKE

Danske Torpare ønsker alle en rigtig God Påske!

12. april 2017

Vil du være frivillig?

Danske Torpare har brug for lidt hjælp i sekretariatet i Søborg til at besvare såvel skriftlige som mundtlige henvendelser. Det forudsætter lidt kendskab til edb og det danske sprog. Har du lyst til at bruge nogle timer en formiddag, så hører vi gerne fra dig. Du vil indgå i et netværk med flere frivillige. På sekretariatet er der en meget god omgangstone og højt til loftet.

11. april 2017

Håndværkerfradag

Husk, at du kan benytte dig af håndværkerfradraget, når du får udført arbejde på dit hus i Sverige, hvis du opfylder betingelserne herfor. Læs mere om håndværkerfradraget her. 

10. april 2017

Mulighed for at kondolere på den svenske ambassade

I forbindelse med den tragiske hændelse i Stokholm i weekenden, har den svenske ambassade besluttet at holde receptionen åbent fra d. 10. april til d. 11. april i tidsrummet kl. 10-12 og 13-15, hvis man ønsker at kondolere gennem at skrive i den svenske kondoleansboken. 

7. april 2017

Nyttige informationer, vejledning og tips på hjemmesiden

Oplysninger på hjemmesiden

Nu er det snart forår i luften, og mange torpare går i gang med at foretage reparationer på torpet. Der er megen gavnlig information omkring, vand, afløb og andre nyttige råd på foreningens hjemmeside under "Viden" og herefter "Vidensbank".  Husk, at du skal være logget ind for at kunne få adgang hertil. 

7. april 2017

Nyttige informationer, vejledning og tips på hjemmesiden

Nu er det snart forår i luften, og mange torpare går i gang med at foretage reparationer på torpet. Der er megen gavnlig information omkring, vand, afløb og andre tekniske forhold på foreningens hjemmeside. Husk, at du skal være logget ind for at kunne få adgang hertil. 

6. april 2017

Påskelukket i Danske Torpare

Danske Torpare holder påskelukket fra d. 10. april til d. 12. april begge dage inklusive.

Danske Torpare ønsker alle en rigtig God Påske eller som man siger på svensk ”Glad Påsk” og god tur til Sverige.

Husk at gøre familien og vennerne opmærksomme på, at de skal være i besiddelse af et gyldigt kørekort eller pas, når de tager til Sverige. 

5. april 2017

Skärtorsdag i Sverige

Husk, at Skærtorsdag i næste uge i modsætning til Danmark er en helt almindelig dag, hvor forretningerne holder åbent. Hvis du befinder dig i dit torp, kan du måske være så heldig at få besøg af en påskkärring, som er på vej til Blåkulla. Påskkärringen modtager gerne en mønt, lidt slik eller et stykke chokolade. 

4. april 2017

Mangler du en gave til et påskeæg?

 

Så kig på Danske Torpares hjemmeside under ”shop” hvor du blandt andet kan købe bøger, smykker og dalaheste til en rimelig pris eller brug linket Shop her.

 

3. april 2017

Torpare bladet april nummeret er på vej

Glæd jer til at læse endnu en udgave af Torpare bladet. 48 sider spækket med nyheder, tips, artikler, aktiviteter og debatter til dit ophold i Sverige.

I dette nummer kan du f.eks. læse om ”Torpet på hjul” og hvordan man fejrer ” Valborgsmässoafton” i Sverige. Tips og idéer til redaktionelt indhold samt ris og ros modtages gerne på mail@torpare.dk

30. marts 2017

Husk at få brugt dine gamle svenske pengesedler

Den svenske Riksbank har gradvist udskiftet de svenske pengesedler, og nu er turen kommet til de sidste af de gamle sedler og mønterne.

Husk derfor, at de gamle 100- og 500-kronesedler og de gamle 1-, 2- og 5-kroner skal skiftes ud senest den 30. juni 2017. Efter dette tidspunkt vil de være ugyldige. Man bibeholder imidlertid den nuværende svenske 10-kronemønten.

29. marts 2017

Hjørnestenen i Danske Torpare

Danske Torpare har rigtig mange frivillige, som yder en helt fantastisk indsats på tværs af foreningen. Indsatserne er mange og forskelligartede.

Der er rigtig mange frivillige, der er medvirkende til, at bladet "Torpare" udkommer 6 gange årligt, og der er mange frivillige, der står for arrangementer og aktiviteter og dermed får de skabt liv og aktivitet i vor forening. Desuden har vi rigtig god hjælp i sekretariatet.

28. marts 2017

Arrangementer

Danske Torpare har i weekenden afholdt kurset ”Grundlæggende brug af motorsav” til stor gavn for medlemmerne.

Arrangementet gennemføres igen til efteråret, så hold øje med Torpare bladet, nyhedsbrevet og hjemmesiden, hvor vi løbende orienterer om nye arrangementer.

27. marts 2017

Danske Torpare har fået ny sekretariatschef

Danske Torpare har med virkning fra den 24. marts 2017 ansat Victoria Lindtner som ny sekretariatschef.

Victoria Lindtner er 45 år, jurist og svensk statsborger, og har været bosat i Danmark i mange år, men kommer ofte til Sverige, hvor hun har sommerhus.

16. februar 2017

Nyt om fibernet i Laholm Kommune

Hvis man er pro fibernet og har hus i Laholm kommune, er der godt nyt. I sidste uge blev det nemlig besluttet, at IP-Only, som står for udrulningen af fibernettet, dropper deres krav om minimum 60% tilslutning før, at de begynder at grave i et givent område. Det betyder, at fibernet i alle dele af Laholm bliver en realitet. Fristen for at tilmelde sig fiber i Laholm kommune til nedsat pris er den 20. februar 2017.

27. januar 2017

Generalforsamling 2017

Bestyrelsen i foreningen Danske Torpare indkalder til foreningens ordinære generalforsamling i henhold til vedtægternes § 6. Søndag den 5. marts 2017 på Park Inn Copenhagen Airport Hotel Engvej 171, 2300 København S, Kastrup. På Torpare-messe kan du møde et udvalg af virksomheder, der har særlige tilbud til torpare. Du kan også møde foreningens netværk, udvalg, rådgivere, frivillige, bestyrelse og medarbejdere.

25. januar 2017

Politikere foreslår fælles personnummer i Norden

Borgerne i Danmark og de øvrige nordiske lande skal have et fællesnordisk personnummer, der kan bruges som id på tværs af grænser.

20. januar 2017

Vi får flere og flere naboer

Sveriges indbyggertal vil i dag runde 10 millioner. Det viser en beregning fra Statistiska Centralbyrån. Det sker blot 13 år efter, at Sverige rundede 9 millioner indbyggere i 2004. Til gengæld skal man skal helt tilbage til 1969 for at finde dagen, hvor der kun boede 8 millioner mennesker i Sverige.

11. januar 2017

Sådan køber du fritidshus i Sverige

Overvejer du køb af fritidshus i Sverige?

11. januar 2017

Kunne du tænke dig at lære svensk?

Få godt styr på den svenske udtale fra starten!

Nu udbyder Danske Torpare igen de populære svenskkurser. Se alle kurserne her. 

22. december 2016

God jul och gott nytt år

Danske Torpare og sekretariatets medarbejdere ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår! Vi håber, alle medlemmer får et fantastisk 2017 med masser af gode oplevelser i det svenske. Sekretariatet er lukket fra og med d. 23. december til og med d. 1. januar. På glædeligt gensyn i det nye år.


 

13. december 2016

Lidt fakta om Lucia og lussekatter


Foto: Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se

 

Lidt fakta om Lucia og lussekatter

Tekst: Theresia Sawnholm

2. december 2016

Quiz med i Danske Torpares adventskalender!

Hver uge frem til jul kan du følge med i Danske Torpares adventskalender. På foreningens hjemmeside og Facebook kan du hver uge deltage i en svensk-inspireret torpare-quiz, hvor der bliver trukket lod blandt de rigtige svar om lækre gaver fra foreningens torpare-shop. Hver uge bringes en ny quiz, så jo flere uger, du deltager, jo større er dine chancer for at vinde.

Klik på lågerne for at deltage ...
 

1. december 2016

Lucia i den svenske kirke ...

Vi har netop fået 30 ekstra billetter til luciakoncerten i den svenske kirke i København, hvor du kan opleve ægte svensk luciaop­tog. Igen i år er det Malmö Akademiska Kör, der synger julen ind i den smukke kirke. Koret består af 40 sangere og har i årenes løb givet mange koncerter i både ind-og udland. Caféen er åben fra kl. 17.00, hvor der kan købes smör­gås og pepparkakor samt øl, vand og glögg, luciakoncerten begynder kl. 19.00.

24. november 2016

Quiz med i Danske Torpares adventskalender!

Fra den første søndag i advent og hver uge frem til jul kan du følge med i Danske Torpares adventskalender. På foreningens hjemmeside og Facebook kan du hver uge deltage i en svensk-inspireret torpare-quiz, hvor der bliver trukket lod blandt de rigtige svar om lækre gaver fra foreningens torpare-shop. Hver uge bringes en ny quiz, så jo flere uger, du deltager, jo større er dine chancer for at vinde.

16. november 2016

Kom til julehygge i Søborg

Danske Torpares sekretariat holder juleåbent torsdag den 1. december fra klokken 16 til 19. Der vil blive serveret gløgg og æbleskiver til alle, som kommer forbi. Har du lyst til at hilse på foreningens medarbejdere, eller har du en god idé, som du gerne vil dele med sekretariatet – så drop endelig indenfor! Torpare-shoppen vil være åben, så hvis du skal have klaret årets torpare-julegaver, kan du samtidig spare portoen.

4. november 2016

Kalender for 2017

Få styr på de svenske helligdage! Nu kan du få fingre i Danske Torpares årskalender for 2017, således at du kan holde styr på mærke- og helligdage i både Danmark og Sverige.

19. oktober 2016

Sådan køber du fritidshus i Sverige - gratis kursus

Drømmer du om hus i Sverige? 

13. oktober 2016

Nu er det lettere at få medlemskort til ICA

Mange torpare finder det attraktivt at have et medlemskort til supermarkeds­kæden ICA. Det har dog ikke altid været helt let at få fingre i et sådant kort. Men nu er der kommet en enklere procedure for os uden et svensk personnummer. Det eneste, du behøver, er en svensk postadresse, og resten kan klares på net­tet.

11. oktober 2016

Det nye medlemskort er på vej!

Vi nærmer os også den tid på året, hvor det nye Torpare-medlems­kort skal sendes ud. Bemærk venligst, at medlemskor­tet for 2016/2017 denne gang vil blive sendt i et separat brev – og ikke sammen med bladet som tidligere. Medlemskort og indbetalingskort til kontingent sidder på samme ark, og du skulle meget gerne modtage det omkring den 20. - 23. oktober.

16. september 2016

Er du tilmeldt Betalingsservice?

Vi nærmer os så småt den tid på året, hvor det nye Torpare-medlems­kort skal sendes ud. Bemærk venligst, at medlemskor­tet for 2016/2017 denne gang vil blive sendt i et separat brev – og ikke sammen med bladet som tidligere. Medlemskort og indbetalingskort til kontingent sidder på samme ark, og du skulle meget gerne modtage det engang sidst i oktober måned.

8. september 2016

Skal dit torp i avisen?

Smålandsposten i Växjö bringer i disse måneder en reportageserie om danske torpare og hvordan de indretter deres smålandske huse – og de vil meget gerne i kontakt med flere, der vil vise deres huse frem i avisen.

22. august 2016

Problemer med affaldet?

Vi har for nylig fået en henvendelse om, at det i nogle kommuner i Sverige kan være svært at få lov til at aflevere sit affald på genbrugsstationerne, når man ikke kan fremvise svensk personnummer. Er det noget, I torpare kender til? Vi ved, at det er omstændigt i Halmstad Kommune uden personnummer, men at det godt kan lade sig gøre! I Älmhult er det slet ikke nødvendigt at fremvise ID.

22. august 2016

Husk "Tour de Torp" næste weekend

Lørdag den 27. august 2016 løber “Tour de Torp” af stablen, og du er inviteret med! Torpare rundt omkring i Sverige vil denne dag holde åbent hus og byde andre torpare indenfor. Tanken bag er at komme tættere på hinanden torpare og torpare imellem, udveksle erfaringer og ikke mindst se, hvordan andre bor. Arrangementet er gratis, og du skal være tilmeldt for at deltage – se programmet og tilmeld dig her.
 

30. juni 2016

Forbedret Net1-forbindelse

Der er godt nyt til alle Net1-kunder, som tidligere har oplevet problemer med deres routere. I denne uge frigiver Net1 en ny firmwareopdatering, som skulle give en forbedret trådløs forbindelse. Opdateringen vil automatisk blive sendt ud, og det eneste du som Net1-kunde skal gøre, er at lade din router stå tændt natten over, næste gang du er på torpet.

Forbedringen indbefatter:

24. juni 2016

Glad midsommar til alla!

Vores danske fejring af Sankt Hans (i går) og svenske midsommer (i dag) har egentlig ikke noget med hinanden at gøre, selvom de fejres på samme tid af året. Midsommer er en national festdag i Sverige med dans, musik og mad – men ingen bål og hekse. I Sverige er det den høje majstang, der er festens naturlige midtpunkt. Navnet ”majstang” er ikke hægtet op på måneden maj, men hentyder i stedet til at stangen er ”majet ud”. Hele stangen er dækket med løv og blomster.

6. juni 2016

Gratulerer med dagen, Sverige!

I dag er det Sverige nationaldag! … eller Svenske flaggans dag, som den også kaldes. Den 6. juni er dagen hvor Gustav Vasa i 1523 blev konge af Sverige. Dagen har en lang tradition bag sig og har været alment fejret de seneste 100 år. De seneste 20 år har det også været en officiel flagdag. I 2005 fik dagen så status af at være en officiel helligdag, da den svenske Riksdag besluttede at sløjfe 2. pinsedag til fordel for nationaldagen.

1. juni 2016

Har du købt hus i 2015?

Fastighetsprisindex for prisudviklingen 2015 er nu offentliggjort af Statistiska Centralbyrån. For fritidshuses vedkommende er det 785. Indekstallet skal anvendes ved fastsættelse af beskatningsgrundlag for dansk ejendomsværdiskat, hvis du har købt fritidshus i 2015. Tallet indgår således i den beregningsmodel, som findes i Vidensbanken under emnet "Økonomi og skat" på. Vi anbefaler medlemmer, som købte hus sidste år, at benytte beregningsmodellen.

26. maj 2016

Community-portalen

Danske Torpares Community-portal fungerer nu igen, som den skal. Vi beklager, at der har været en fejl i opsætningen, som nu er rettet. I Community kan du oprette interessegrupper, dele viden og lade dig inspirere af andre medlemmer. Mange medlemmer har stor viden om deres lokalområde i Sverige, hvor de kender alle gode vandreture, spændende cafeer og andre smultronställen.

20. maj 2016

Fejl i opsætningen af vores nye medlemssystem

Vi beklager, at vi har haft en fejl i opsætningen af foreningens nye medlemssystem. Fejlen har betydet, at der er udsendt e-mails, når et medlem har skrevet i vores nye Community. Fejlen er nu rettet.

Med venlig hilsen
Jannik, Danske Torpare

29. april 2016

Valborgsaften fejres med bål i hele Sverige!

I Sverige fejrer man Valborgsaften d. 30. april. Det betyder, at man mange steder vil kunne se store bål, lidt som vi kender det fra Skt. Hans aften herhjemme.

13. april 2016

Husk at du kan få håndværkerfradrag!

Du kan læse meget mere om de gældende regler her

5. april 2016

Torparebladet er lige til at spise!

Der findes kun to firmaer i verden, som producerer 100 % biologisk nedbrydelige tryksager. Det ene hedder Gugler og ligger i Østrig, det andet hedder KLS Grafisk Hus og ligger i Hvidovre. Torparebladet bliver trykt hos netop KLS, og det produceres nu efter det såkaldte cradle to cradle-koncept.

18. marts 2016

Vi önskar alla glad påsk!

Påsken er lige om hjørnet, og vi vil derfor gerne ønske dig en rigtig god påske! 

Vi har hørt fra mange medlemmer, at de netop nu er på vej til deres Torp for at nyde feriedagene med familien - vi håber I alle får nogle dejlige dage - hvad enten den skal fejres herhjemme eller i Sverige!

19. februar 2016

Velkommen til ny medarbejder

Julie Elmvang Beicker er pr. 15. februar ansat som redaktør og kommunikatør i foreningen. Julie er uddannet Cand. Mag. i Kommunikation & Kognition fra Københavns Universitet. Hun har erfaring med foreningsarbejde, frivillige og kommunikation. Julie taler svensk og har efter eget udsagn holdt alle sine barndomsferier i Agunnaryd i Småland, hvor hendes familie har en stuga.

9. februar 2016

Generalforsamling 2016

Foreningens generalforsamling finder sted lørdag d. 5. marts kl. 14 til cirka 17 på Park Inn i Kastrup. Kom og diskutér foreningen og mød andre torpare på dagen.
 
Inden generalforsamlingen er der indlæg om "jura for torpare" og "introduktion til nyt medlemssystem" fra kl. 12 til 13. 
 
Der vil være en pause i løbet af generalforsamlingen, hvor der serveres kaffe og kage. 
 

26. januar 2016

Få Håndværkerfradraget på selvangivelsen - betal inden 29. februar 2016

Hvis du vil have håndværkerfradrag med på selvangivelsen for 2015, skal regningen være betalt inden 29. februar 2016. Men arbejdet skal være udført i 2015. Der er folketings flertal for at fortsætte håndværkerfradraget i 2016-17, men det nye grønne håndværkerfradrag er endnu ikke vedtaget i Folketinget.

Se mere på www.haandvaerkerfradrag.dk

22. januar 2016

Få 40 % på maling

Foreningens samarbejdspartner Beck & Jørgensen tilbyder nu 40 % på alle egenproducerede varer samt 25 % rabat på værktøjer – mod tidligere varierende rabatter på maling og malergrej.

Ud over de nye faste priser er der tillige udvidet åbningstider hos Beck & Jørgensen i hele landet, som nu også tæller butikker i Horsens og Esbjerg.

21. januar 2016

Problemer med at logge ind på hjemmesiden

Da foreningen er i færd med at implementere et helt nyt økonomisystem og medlemssystem, kan du opleve problemer, når du er logget ind på hjemmesiden, fx ved køb af varer i shoppen og upload af annoncer.

Foreningens it-leverandør arbejder på sagen, og vi håber at kunne gå i normal drift hurtigst muligt.

3. januar 2016

Trafikinformation om ID-kontrol ved indrejse i Sverige

Den 4. januar 2016 skærper Sverige grænsekontrollen med id-kontrol af alle rejsende fra Danmark mod Sverige. Vi har her samlet trafikinformation fra færgeselskaberne, Øresundsbron og DSB om ID-kontrol ved indrejse i Sverige. 
 
Scandlines

23. december 2015

Ny kommunikatør søges

Danske Torpare søger en ny kommunikatør, da den nuværende flytter til udlandet. Du bliver omdrejningspunktet for foreningens trykte og elektroniske medier og for PR-arbejdet. Det giver dig en varieret hverdag og masser af muligheder for at sætte dit eget præg på jobbet. Herudover får du også ansvaret for at udvikle og eksekvere foreningens kommunikation. Læs hele opslaget.

13. december 2015

Personalenyt i foreningen

Vi skriver for at orientere om personalenyt i foreningen.  
 

10. december 2015

Kalender for 2016

Så kan du atter downloade foreningens årskalender med både danske og svenske mærke- og helligdage.

Snart er 2015 ved at rinde ud ...

8. december 2015

Det nye medlemsblad er på vej

Hold øje med det nye medlemsblad, som er på vej til din postkasse. 

I dag og i morgen, den 8. og 9. december omdeles det nye torpare-blad. På grund af stigende portopriser har forenin­gen besluttet at udsen­de torpare-bladet med Post Danmarks “Med rundt”-omslag.

20. november 2015

Tyska Torpare må lukke

Måske har du allerede læst artiklen i foreningens oktober-blad? Desværre må søsterforeningen Tyska Torpare lukke ned, da det økonomiske grundlag ikke er til stede. Det antal medlemmer, som var målsætningen er langt fra opnået af flere forskellige årsager.

De ca. 330 tyske medlemmer har fået direkte besked om beslutningen, lige som der i det sidste tyske medlemsblad også bringes artikel om lukningen pr. 31. oktober 2015.

12. november 2015

Svensk grænsekontrol

Fra og med kl. 12 i dag indfører Sverige midlertidig grænsekontrol. Svensk politi opfordrer rejsende til at medbringe identifikation.

For nordiske medborgere er det tilstrækkeligt at fremvise et gyldigt nordisk kørekort eller et gyldigt nationalt ID-kort udstedt i et nordisk land.

Danske Torpare anbefaler rejsende til og fra Sverige at medbringe ID-kort med foto. Hvis I har børn med i bilen, er det en god idé også at medbringe deres pas.

6. november 2015

Riksdagen vil effektivisere byggeanmeldelsesager

I Sverige er der opgaver der "kun" kræver en byggeanmeldelse, mens større opgaver kræver, at man søger om byggetilladelse. Meningen var, at byggeanmeldelsen skulle være simplere i papirarbejdet og behandles hurtigt. Denne forskel er - som mange torpare har oplevet - ikke altid synderlig åbenbar.

2. november 2015

Tid til julebasar

Så er det atter tid for den årlige julebasar i den svenske kirke i København. I år åbner den nye svenske ambassadør Fredrik Jörgensen "weekend-festen" fredag d. 20. november kl. 14.00. Og markedet åbner kl. 15.00 denne dag.

Sidste år besøgte omkring 6000 gæster julemarkedet i Svenska Gustafskyrkan, hvor der både vil være musik, mad og julevarer i skøn forening.

Læs mere om arrangementet

30. oktober 2015

Nye pengesedler

Sverige fik nye pengesedler (20-, 50-, 200- og 1.000-kronesedler) pr. 1. oktober. Vær opmærksom på, om du har mange gamle sedler og mønter liggende, da de nuværende 20-, 50- og 1.000-kronesedler vil være ugyldige efter den 30. juni 2016.

19. oktober 2015

Svenske toner i slotskirke

Er du lidt barok? Så sæt kryds i kalenderen mandag d. 26. oktober kl. 18-19. Dansk-Svensk Kulturfond indbyder til gratis efterårskoncert i Christiansborg Slotskirke. Tilmelding er ikke nødvendig.

Scania Consort Trio fra Skåne står for violin, lut og cello til barokkoncerten.

Læs mere om koncerten her

2. oktober 2015

Kanelbullens dag

Ja, i Sverige fejrer man "Kanelbullens dag" hvert år d. 4. oktober. Så har du ikke kanel i huset - eller bagelysten i orden - kan du jo købe kanelbullar. Et tip: I IKEA er kanelbullarna faktisk ok og billige (kan købes friske eller frosne).

15. september 2015

Tjek dine elpriser

"Hitta bästa elåpriset idag", står der på Compricers hjemmeside. Måske kan du spare penge?

Tjek her

3. september 2015

Oplev Linderödåsens natur

Er du til smuk natur? Og kultur? Så er det nu, du skal slå til. Lørdag d. 19. september kan du få én på opleveren på Hjortslingan. Deltag på safaritur langs Linderödsåsen, Sveriges sydligste vildmark.

Fugle, hjorte, vildsvin, mindesmærker og slotte udgør blot noget af kør-selv-turen. Det koster 170 kr. at deltage. 

De vidende værter er torpare-bladets faste naturskribent Ole Andersen samt Geert Fredslund.

25. august 2015

Betal kontingent via Betalingsservice

Nu kan du via link eller QR-kode tilmelde det årlige kontingent for dit torpare-medlemskab til Betalingsservice. Så er du sikker på, at regningen altid bliver betalt til tiden.

Læs, hvordan du gør her.

7. august 2015

Håndværkerfradrag 2015

Den nye regering har genindført håndværkerfradraget, således at det i 2015 gælder uforandret i forhold til 2014. Kravet er, at du ejer huset og betaler ejendomsværdiskat, dvs. du kan også benytte ordningen, hvis dit svenske fritidshus ligger på lejet (arrenderat) grund.

Husk, at det dog kun er arbejdslønnen til fx vedligeholdelse og reparationer, der kan fratrækkes - ikke udgiften til materiale. 

3. august 2015

Planter med til Sverige?

Skal du have planter (växter) med fra Danmark til huset i Sverige, kan du læse om reglerne her. 

Se særskilt under rubrikken ”Detta gäller inom EU”.

9. juli 2015

Svenske toner nær Agunnaryd

Er du til svenske toner, kan du høre masser af skøn musik på Brogård ved Agunnaryd i Kronoberg. Lørdag d. 1. august er der alsang med Maria Bertilsson Panagou kl. 15 (pris 50 SEK), og lørdag d. 8. august kan du opleve "Saga-duon", som består af mezzosopran Elenor Wima og pianist Maria Bertilsson Panagou med sange, viser, opera og operette (pris 75 SEK).

3. juli 2015

Vinderne af Stena Line-billetter fundet

Foreningen har nu trukket 3 vindere ud i vores konkurrence om billetter til Stena Line blandt de medlemmer, som har benyttet en god håndværker i Sverige og lagt vedkommendes kontaktinformationer ind på Danske Torpares håndværkerportal. Således at vi kan dele viden om dygtige håndværkere i Sverige.

30. juni 2015

Tjek dine breve

De fleste torpare betaler forsikringspræmier, el-afgifter, afgifter for renholdelse samt svenske skatter af huset i Sverige. Husk, at disse leverandører og virksomheder ikke har andre adresser på dig, end du selv giver dem. Ligeledes kan der i de modtagne breve være vigtige varsler og frister, der skal overholdes, hvis dækning og forsyning ikke skal gå i stå eller helt ophøre.

29. juni 2015

Danske pensionister i Sverige

Ifølge ATP får 13.179 danskere deres folkepension i Sverige, som dermed er det land, hvor flest danske pensonister tilbringer deres otium i udlandet.

Danske Torpares tidligere formand, Per Bonke, er én af dem, som du kan læse i Politikens artikel. Og han er ikke den eneste danske torpare, der har slået sig permanent ned i Sveirge.

25. juni 2015

Miniundersøgelse om bladet

Foreningen har lavet en mindre spørgeundersøgelse om medlemsbladet, og hvis du har lyst til at svare på nogle få spørgsmål om bladets indhold, kan du klikke her.

Undersøgelsen foregår via MonkeySurvey og er åben indtil d. 1. august.

 

16. juni 2015

Tip en håndværker, og vind færgebilletter

Har du benyttet en dygtig håndværker, så hjælp andre torpare med at få kontakt til vedkommende. Log ind på Danske Torpares håndværkerportal, og giv en række oplysninger om den pågældende håndværker.

1. juni 2015

Sveriges nationaldag

"Sverige är ett demokratiskt land med fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter, oavsett religion eller ursprung. Sveriges nationaldag är dagen då vi hälsar nya medborgare välkomna och hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick."

Bliv klog(ere) på Sveriges nationaldag, som fejres dagen efter vores Grundlovsdag - nemlig lørdag d. 6. juni. 

1. juni 2015

Luftvarmepumper med rabat

Firmaet Polarpumpen AB er en af Nordens største leverandører af varmepumper på internettet. De sælger totalløsninger, hvor kunden får hjælp med installationen.

Medlemmer af Danske Torpare tilbydes en fritidshuspakke med den effektive luftvarmepumpe Fujitsu LM Slim plus standardinstallation, fri fragt samt GSM-styring, som muliggør fjernstyring via en app på mobiltelefon. Pakken kommer med 5 års totalgaranti og koster 18.995 SEK – du sparer 1.600 SEK. 

7. maj 2015

Kom med til midsommerfest i Sverige

Blomsterkrans i håret, nye kartofler med sild, dans om midsommerstangen. Har du aldrig oplevet midsommerfest i Sverige, er chancen her nu! 
 
Midsommer er én af de helt store festligheder i Sverige. Dagen efter midsommeraften er en national helligdag, midsommardagen, som foreningen fejrer på Brogård i Agunnaryd lørdag d. 20. juni 2015 kl. 11.30-17.00 - med ringdans omkring midsommerstangen, der bliver smukt dekoreret med blade og friske blomster.

24. april 2015

Pas på falske mails

Som i Danmark findes der desværre også i Sverige svindlere, der forsøger at snyde via falske mails og endda sms'er for at lokke kontooplysninger og penge ud af os. Et medlem har for nylig modtaget en mail tilsyneladende fra Skatteverket om, at han skulle have penge tilbage (hvilket sjældent sker for torpare).

10. april 2015

Omregningskurs for svensk fastighetsavgift

I disse dage modtager alle fritidshusejere deres svenske skattedeklaration med posten.

Når du omregner betalt fastighetsavgift i Sverige til danske kroner (før du fradrager "avgiften" på den danske selvangivelse, der indsendes i 2015), skal du for indkomståret 2014 benytte kursen 100 SEK = 81,9867 (hentet fra Nationalbanken).

20. marts 2015

Friske tal fra SCB

Så er der nye tal fra Statistiska Centralbyrån om udenlandsk ejede fritidshuse. Det gælder Skatteverkets registreringer pr. 1. januar 2014 og dermed udviklingen frem til omkring november 2013. Hovedkonklusionerne er:

16. marts 2015

Bliv en haj til svensk

Er dit svenske lidt rustent eller kun i sin spiren? Så er det måske på tide at ruske op i de svenske gloser og blive bedre til at kommunikere med de svenskere! Du får chancen den kommende weeekend, hvor du i sekretariatets lokaler i Søborg kan udvide dit ordforråd og få forbedret din udtale sammen med vores dygtige underviser Linda Kristiansen, som bl.a. er med til at opbygge den svenske ordbog på Ordbogen.com.

6. februar 2015

Vær med til årets generalforsamling og messe

Foreningens generalforsamling finder sted lørdag d. 7. marts kl. 12 til cirka 14 på Park Inn i Kastrup. Kom og diskutér foreningen og mød andre torpare på dagen.

5. februar 2015

Torpare-kalender for 2015

Hold dig ajour med de svenske og danske helligdage og højtider, så du ikke går glip af noget.

Download din torpare-kalender 2015 her.

Husk at tjekke dine medlemsfordele på www.torpare.dk > Medlemsfordele - der kommer løbende ny fordele til.

20. januar 2015

Ny forsikringsaftale

Danske Torpares samarbejde med forsikringsmægleren Säkra og forsikringsselskabet Vardia i Sverige om at tilbyde en gruppeforsikring til danske ejere af fritidshus i Sverige er ophørt pr. 1. januar 2015.

En ny aftale om fritidshusforsikring er indgået med Vardia i Danmark, som overtager de forsikringskunder, der har indgået aftale med Säkra/Vardia Sverige gennem Danske Torpare.

9. januar 2015

Vil du gerne blive bedre til svensk?

Er dine ambitioner at blive bedre til svensk i 2015, så anbefaler vi, at du tager et af vores svensk-kurser. Det foregår som regel en weekend, og lige nu har vi kurser i både Søborg og i Kolding, og der er forskellige niveaur. Se vores svensk-kurser her.

Foreningen arbejder også på, at der udbydes svensk-kurser i Nordjylland til efteråret.

5. december 2014

Besøg vores nye håndværkerportal

Foreningen inviterer alle medlemmer til at bidrage til opbygningen af vores nye håndværkerportal. Formålet er, at du som medlem kan finde en håndværker i dit område, og som er anbefalet af andre medlemmer. 

12. november 2014

Torpare-kalender 2015

Så kan du downloade kalenderen for 2015 med svenske og danske helligdage og mærkedage.

Torpare-kalender 2015

3. november 2014

Ekstra åbent til juleindkøb

Kom og gør dine torpare-juleindkøb i sekretariatet torsdag d. 27. november kl. 16 til 19. Vi serverer gløgg og æbleskiver, og der vil være lidt musik, mens du kigger, hygger og snakker med andre medlemmer.

29. oktober 2014

Skatteverket anbefaler samordningsnummer

Danske Torpare arbejder for at fjerne de grænsehindringer, der påvirker danske ejere af fritidshus i Sverige. Medlemmerne oplever bl.a. at blive afvist som kunder hos tv- og teleselskaber, ikke at kunne få et kundekort hos detailhandelskæder og ikke at kunne anmelde en forsikringsskade online – uden svensk personnummer.

20. oktober 2014

Flere folkepensionister bosætter sig i Sverige

På dr.dk kan man læse, at flere ældre bor i udlandet og modtager dansk folkepension. Siden 2003 er tallet fordoblet.

Det er især Sverge, der trækker, og sidste år boede 12.892 folkepensionister i torpare-land.

Læs artiklen her

17. oktober 2014

Gratis koncert med svenske barokmusikere

Dansk-Svensk Kulturfond inviterer til gratis koncert i Christiansborg Slotskirke med Scania Consort. Det er et nyt svensk emsemble med nogle af Sveriges dygtigste musikere på barokviolin, barokcello samt barokguitar.

Arrangementet kræver ikke tilmelding og varer ca. en time. Det foregår fredag d. 31. oktober kl. 18.

7. oktober 2014

Hele jorden ryster

Den svenske kirke i København inviterer til en mysterievandring, hvor det handler om miljøet på vores planet "Hele jorden ryster". De 4 elementer jord, ild, vand og vind er i centrum denne aften på Kulturnatten fredag d. 10. oktober.

Det starter kl. 20 i Gustafskyrkan på Folke Bernadottes Allé 4, 2100 København Ø. 

Læs mere om arrangementet

30. september 2014

Gratis BroPas

Resten af året kan du få et gratis årsabonnement til BroPas på Øresundsbroen (normalpris 280 kr.), så du får rabat på ture over broen.

Læs mere og få rabatten her

28. august 2014

Nyt fra Skatteverket

Tidligere har alle torpare fået en slutopgørelse i november eller december vedr. fastighetsavgiften for det foregående kalenderår. Denne fastighetsavgift skulle så betales medio marts i det følgende år. Eksempelvis skulle avgiften for 2012 først betales i marts 2014.

6. august 2014

Kriseinformation i Sverige

På hjemmesiden Krisinformation.se kan du finde information fra svenske myndigheder, länsstyrelser og kommuner. Krisinformation.se er en webplatform, som formidler information fra myndigheder og andre ansvarlige om, hvordan de håndterer forskellige kriser - før, under og efter.

2. juli 2014

Får jag bygga?

Nu kan du downloade Boverkets nye brochure "Får jag bygga? Om bygglov, rivningslov, marklov och anmälan", hvor du kan læse om de ændrede byggeregler pr. 2. juli 2014.

Efter de nye regler er det fx tilladt at opføre et 25 m2 ekstra hus uden byggetilladelse, men med byggeanmeldelse.

Hent brochuren via vores hjemmeside.

18. juni 2014

Slæng dig i loungen og nyd overfarten

Som medlem af Danske Torpare kan du sidde og slappe af i Drivers Lounge på Scandlines-færgen fra Helsingør til Helsingborg og retur hele døgnet rundt. Det gælder også, selvom du ikke køber dagens ret (59 SEK).

Læs om dagens ret her

11. juni 2014

Juni-bladet på gaden

Så er der sommerferie-læsning med det seneste medlemsblad. Her kan du bl.a. læse om Danska Fallet, sommerfuglen iris og torpare i Dalarna.

Klik på billedet, hvis du vil læse bladet online.

3. juni 2014

Sygesikringskortet gælder ikke længere som rejseforsikring

Fra d. 1. august 2014 kan du ikke længere bruge det gule sygesikringskort som rejseforsikring i EU, ej heller når du rejser og opholder dig i Sverige. I stedet skal du benytte det blå EU-sygesikringskort, som dækker EU, Island, Norge, Liechtenstein og Schweiz, eller købe en privat rejseforsikring.

27. maj 2014

Indekstallet er her

Det ventede fastighetsprisindex for prisudviklingen 2013 er nu offentliggjort af Statistiska Centralbyrån. For fritidshuses vedkommende er det 682. Dette indekstal skal anvendes ved fastsættelse af beskatningsgrundlag for dansk ejendomsværdiskat for ejendomme anskaffet i 2013.

21. maj 2014

Fartbump på Øresundsbroen

Der er nu installeret fartbump på Øresundsbroen. De aktiveres, hvis man kører for stærkt igennem betalingsanlægget (og det gør ca. 200.000 årligt). De fartglade brobilister advares dog først med blink.

De intelligente fartbumb findes kun i sporene på Sverigessiden, altså når man kører mod Danmark. På danskersiden skal bilisterne allerede sænke hastigheden på grund af tolden.

12. maj 2014

Tysktalende blæksprutte søges

Danske Torpare søger ny administrationsmedarbejder til sekretariatet. Vi leder efter en person, der trives med mange forskelligartede opgaver, er service-minded og god til at multitaske. Personen skal bl.a. også kunne varetage lettere bogføring. Se hele opslaget - og del gerne i dit netværk.

9. maj 2014

Ny sekretariatschef

Danske Torpare har fået ny sekretariatschef. Mette Vestergård startede i stillingen d. 1. maj. Hun er uddannet agronom og merkonom i markedsføring og har tidligere været ansat i turistbranchen hos bl.a. Danhostel og VisitDenmark i lederstillinger. Mette afløser sekretariatschef Lars Arent, som pr. 15. marts fik job som direktør for EU-centret Forbruger Europa i Danmark.

1. maj 2014

Få 20 % på naturvidenskaben

Få 20 % på entrébilletten til Kreativum i Karlshamn. Kreativum er et videnskabscenter for nysgerrige sjæle, og idéen er at stimulere kreativiteten. Der er i alt 2.000 kvm at boltre sig på og masser af "prøvestationer" samt en biograf med flere daglige visninger.

Du kan fx blive klog på stjernerne, dinosaurer, menneskesindet, fotosyntese og jorden.

12. april 2014

Hjælp os med at blive endnu flere…

I Danmark og Tyskland findes der omkring 20.000 ejere af fritidshus i Sverige. Mange er allerede medlem af Danske Torpare og Tyska Torpare, men vi vil gerne være endnu flere. Flere medlemmer giver flere og bedre medlemsfordele samt mere vidensdeling for både danske og tyske fritidshusejere. Desuden står vi endnu stærkere i forhold til det offentlige Sverige.
 
Fortæl dine danske og tyske naboer om Danske Torpare og Tyska Torpare! 

4. april 2014

Nye byggeregler måske på vej

Der er i foråret 2014 fremsat lovforslag om nye regler, der giver fritagelse for ansøgning om byggetilladelse (bygglov) for visse arbejder. Det gælder fx de såkaldte friggeboder.

Loven forventes vedtaget af Riksdagen d. 4. juni for ikrafttrædelse d. 2. juli 2014.

Læs mere i Vidensbanken

31. marts 2014

Kursus i byggnadsvård

For 3. gang afholder foreningen kursus om byggnadsvård i samarbejde med Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Folke Karlsson og Växjö Byggnadsvård. Dagen bliver en fin blanding af indlæg, spørgsmål, vidensdeling og gensidig inspiration og foregår i Sverige.

Vægten ligger på traditionelle materialer og metoder til bygningsrestaurering, uanset om det er meget gamle eller knap så gamle huse, man arbejder på.

26. marts 2014

Vind biografbilletter til Monica Z

Deltag i konkurrencen om 10 biografbilletter til den anmelderroste film Monica Z samt 3 cd'er med soundtracket fra filmen. Svenskeren Monica Zetterlund var skuespiller og internationalt anerkendt jazzsangerinde, som bl.a. optrådte i New York.

21. marts 2014

Vil du med på svenskkursus d. 29.-30. marts?

Et hurtigt tilbud - vil du som nybegynder lære svensk næste weekend i sekretariatet i Søborg? Har du brug for at lære nogle tricks, der får dit svenske til at lyde svensk?
 
Her er chancen for at få en grundig og underholdende indføring i fonetik og sprogmelodi. Og du får nogle gode indgangsvinkler til Sverige og svenskerne - med smagsprøver fra den svenske kulturarv.
 

20. marts 2014

Få oplevelser i Glasriket med rabat

For 45 DKK kan du som medlem købe et pas til Glasriket for hele 2014. Det er et personligt kort, som normalt koster 95 SEK og giver adgang til en række fordele som fx rabat på shopping og mad.

Passet giver også gratis entré til 12 forskellige glasværker plus rabat på museumsbesøg og andre oplevelser. Køb passet i vores webshop eller kig forbi sekretariatet i Søborg.

14. marts 2014

Vind gavekort til leje af feriebolig hos Novasol

Vind gavekort på 5.000 kr. til leje af feriebolig hos Novasol, hvis du vælger at udleje dit hus gennem vores samarbejdspartner inden d. 30. april 2014 - og få andre fordele samtidig. Du kan bruge gavekortet til leje af fritidshus i ét af 27 lande.

Læs om konkurrencen

13. marts 2014

Tid til selvangivelse

Tiden for årets selvangivelse og den svenske deklaration nærmer sig.

10. marts 2014

Sig farvel til sekretariatschefen og goddag til den nye formand

Foreningen inviterer medlemmer og samarbejdspartnere til reception torsdag d. 13. marts kl. 14 - 17 i sekretariatet i Søborg, Rosenkæret 13 A.

Foreningen tager afsked med sekretariatschef Lars Arent, som har fået nyt job som direktør for EU-centret Forbruger Europa i Danmark og har sidste arbejdsdag denne dag.

Samtidig siger vi goddag til foreningens nye formand, Bjørn Nielsen, som blev valgt på lørdagens generalforsamling.

Vel mødt!

10. marts 2014

Ny formand valgt på generalforsamlingen

På lørdagens generalforsamling blev der valgt ny formand. Bjørn Nielsen overtager roret efter Per Bonke, som har været formand siden 2006.

Bjørn Nielsen, 49, har været medlem af foreningen siden 2006, og han har siden 2007 været frivillig i advokatrådgivningen. I 2012 var han suppleant i bestyrelsen og medlem af bestyrelsen siden 2013.

Den nye bestyrelse ser herefter sådan ud: Per Bonke, Bent Hansen, Claus Egeris og Anders Grand.

19. februar 2014

Vi anbefaler: Svenske ødegårde

I Information i fredags kan du læse en humoristisk og varm beskrivelse af Danske Torpare og dets medlemmer - og ikke mindst vores blad. Læs artiklen.

11. februar 2014

Ny medlemsfordel - alarmpakke

Nu kan du som medlem få rabat på en alarm-pakke, som hjælper med at sikre huset mod tyveri, brand og oversvømmelse. Pakken koster i alt 1.999 kr., og herfra er trukket 300 kr. i rabat.

Vores nye samarbejdspartner er SikkertHjem, som også til byder 10 % på tilbehør til hjemmealarmen på deres hjemmeside. Og du er selvfølgelig velkommen til at købe en pakke både til huset i Danmark og torpet i Sverige.

3. februar 2014

Små stigninger på Scandlines

Vi er gået ind i 2014, og Scandlines hæver prisen på færgekortene Helsingør/Helsingborg en smule fra fredag d. 7. februar. Her er de nye medlemspriser:

Medlemspris for 10-turs kort pr. 7. februar: 1.784 kr. (førpris 1.761 kr.)
Medlemspris for 20-turs kort pr. 7. februar: 2.750 kr. (førpris 2.706 kr.)

3. februar 2014

Danske Torpare på Facebook

Så gik den ikke længere! Nu kan du også finde foreningen på Facebook med siden Danske Torpare, hvor vi vil lægge hurtige tilbud, nyheder, aktuelle arrangementer osv. ud.

Vi glæder os til endnu et medie, hvor vi kan møde medlemmerne og komme i dialog.

2. februar 2014

Logo opfrisket

Danske Torpares logo har eksisteret siden starten af 1980’erne, da foreningen blev dannet.

Nu har bestyrelsen valgt at få logoet redesignet, så udtrykket er mere moderne og indbydende, og den tilhørende logotekst er blevet meget nemmere at læse.

Grundlæggende er det samme billede af torp og træer og i de oprindelige farver.
 

21. januar 2014

Besøg sekretariatet

Som medlem er du altid velkommen til at kigge i vores bibliotek over en kop kaffe. Her kan du sidde og læse i både danske og svenske bøger om alt lige fra svampe og byggnadsvård til historiske steder i Sverige.

Du kan også lade dig friste af varerne i vores webshop.

Sekretariatet er åbent mandag til torsdag kl. 9 til 15.

8. januar 2014

Bliv klog på kakkelovnen

Har du en ægte kakkelovn? Den, der er muret og beklædt med kakler? Så kan du nu læse om ovnens funktion og fyring.

Det kan være en kompliceret og sart sag, og ovnen skal betjenes korrekt for at få bedste udbytte. Vi beskriver, hvordan kakkelovnen er opbygget, og hvordan du skal fyre.

Læs i Vidensbanken

7. januar 2014

Har du fået opkrævning fra Vardia Försäkring?

Hvis du har din forsikring gennem Danske Torpare / Säkra, har du muligvis for nylig fået brev eller e-mail med opkrævning for dit svenske fritidshus pr. 1. marts 2014. Brev eller e-mail er sendt fra Vardia Försäkring, der administrerer forsikringsordningen for os. Denne henvendelse beder vi dig se bort fra og ikke indbetale beløbet.

11. december 2013

Vinterkørsel i Sverige

I Sverige er det påbudt at køre med vinterdæk i perioden d. 1. december til d. 31. marts, når vejene er våde, og temperaturen ligger omkring 0 grader eller derunder. Eller når der er sne og is på vejen.

Det er desuden tilladt at køre med pigdæk fra d. 1. oktober til d. 15. april. Snekæder er ikke påbudt, men kan benyttes, hvis vejrforholdene kræver det.

10. december 2013

2014 er her!

Så er vi atter klar med vores Danske Torpare kalender, hvor du kan finde danske og svenske mærke- og helligdage på samme kalender.

Lige til at hænge op hjemme og på torpet.

Download 2014-kalenderen

29. november 2013

Mobil og bil med omtanke

Som i Danmark skal du nu også være varsom med brug af mobiltelefon i bilen, når du kører på de svenske veje.

Fra d. 1. december kan det koste en bøde at sms'e eller tale i mobiltelefon i bilen, hvis det vurderes som farligt for trafikken. Det er altså ikke helt så entydigt som herhjemme, hvor det koster 1.500 kr. at bruge mobilen, mens man kører.

Den nye paragraf fra Trafikförordningen lyder:

25. november 2013

Vind gavekort fra Novasol

Har du som medlem planer om at indgå udlejningsaftale med NOVASOL for dit fritidshus? Så kan du vinde et gavekort på 5.000 kr.

Hvis du inden Valborgsmässoafton (d. 30. april 2014) indgår aftale med Novosal om udleje af dit fritidshus, deltager du i konkurrencen om at vinde 5.000 kr. til at leje en feriebolig i et af de 26 lande, hvor NOVASOL har fritidshuse.

Læs mere og deltag i konkurrencen

24. november 2013

December-bladet ude nu

Så er medlemsbladet for december på vej ud til alle. Denne gang kan du bl.a. læse om den svenske udvandring, flagermus, tømning af et muldtoilet og Nobelprisen samt nyde en smuk billedserie fra vinter-Sverige.

Vi ønsker god læsning!

 

18. november 2013

20 % på bløde julegaver

Nu kan du som medlem få 20 % rabat hos Klippan Yllefabrik ca. 40 km fra Helsingborg, hvor du finder masser af tekstiler som plaider, forklæder, badeforhæng, tæpper, indkøbsnet, puder og viskestykker. Lige nu kan du også købe julepynt hos Klippan.

Læs mere under Medlemsfordele.

17. november 2013

Svensk julebasar i København

Svenska Kyrka på Østerbro åbner i weekenden d. 23. og 24. november dørene for den årlige julebasar. Denne gang for 101. gang.

Lige nu bages der tusindvis af kanelbullar og lucia-bullar, og der laves svenske smörgåsar, blåbærsuppe, rensdyrpøler og mange andre lækre ting, som skal være klar til weekenden.

Desuden er der masser af musik i kirken i løbet af de 2 dage, og glem ikke boderne med svensk håndværk, julekort og slik m.m.

25. oktober 2013

Den svenske regering hjælper danske fritidshusejere

Det kan af og til være svært at begå sig i Sverige uden et personnummer, når medlemmer fx skal have internetadgang eller anmelde en forsikringsskade på huset. Nu vil den svenske regering hjælpe de danske fritidshusejere i Sverige med et såkaldt samordningsnummer fra Skatteverket, så de bureaukratiske udfordringer kan undgås i fremtiden.

21. oktober 2013

Stor interesse for at bruge håndværkerfradraget

Medlemmer af Danske Torpare har vist stor interesse for at anvende håndværkerfradraget på fritidshuset. I en online undersøgelse foretaget af foreningen svarer ca. 80 % af omkring 500, at de har til hensigt at bruge håndværkerfradraget på huset i Sverige.

News Øresund omtaler i dag i en pressemeddelelse den store interesse for fradraget, som kan få stor betydning for svenske håndværkeres indtjening.

17. oktober 2013

Loppis på torpare.dk

Det er gratis at lægge en annonce til køb og salg af ting og sager op her på hjemmesiden under Forum > Ting & sager marked. Eller klik på nøglen.

Du skal blot være logget ind på hjemmesiden for at oprette din annonce, hvortil du kan uploade alle de billeder, du ønsker, sammen med teksten.

11. oktober 2013

Efterårsferie i Sverige?

Oplev noget nyt i efterårsferien og efteråret. Som medlem af Danske Torpare får du rabat på både kultur, løb, kunst, dyreoplevelser og naturvidenskab!

Besøg fx Kreativum eller Skånes Djurpark sammen med børn eller børnebørn og få 20 % rabat på indgangsbilletten.

Se alle efterås-tilbuddene med rabat. Husk at fremvise gyldigt medlemskort til Danske Torpare.

9. oktober 2013

Blå-gul kulturnat i København

Skal du til kulturnat i København på fredag d. 11. oktober, kan du slå vejen forbi Nordisk Råd og Ministerråd. Her slår kreative svenskere sig løs med iskunst, musik, mad og most fra Skåne.

Sverige har formandskabet for Nordisk Ministerråd i år, og på kulturnatten er der rig mulighed for at opleve svensk kultur. En iskunstner fra Icehotel i Umeå demonstrerer sin kunst, og man kan selv forsøge sig med at hugge i isen.

27. september 2013

4 heldige torpare

Vi siger tillykke til 4 heldige torpare, som svarede på vores online mini-undersøgelse om brug af håndværkerfradraget i Sverige og blev trukket ud som vindere af forskellige præmier som dalaheste, svampebøger og nøgleringe.

De heldige vindere er: Kristian Brauner, Ruth Knakkergaard, Karl Johan Rump og Lotte Mierzejewski, som alle burde have modtaget en lille pakke fra Danske Torpare.

26. september 2013

Kolla pengarna!

Tjek lige din svenske pengepung. Gamle 50- og 1000-kroners sedler UDEN foliebånd bliver nemlig ugyldige efter d. 31. december 2013, hvor der kommer nye sedler med foliebånd.

Indtil da kan du anvende de gamle sedler som normalt, men har du stadig sedler af denne slags efter nytår, kan du indsætte dem i din svenske bank indtil d. 28. februar 2014.

25. september 2013

Nyt medlemskort med oktober-bladet

Fra d. 8. oktober sender vi næste blad ud som normalt til alle medlemmer. Bemærk, at der følger medlemskort for 2013/2014 med dette nummer plus opkrævning af medlemskontingentet, som forfalder den 1. november 2013.

Medlemskort og indbetalingskort sidder på løsbladet sendt sammen med bladet. Indbetalingskortet skal KUN anvendes, hvis du ikke er tilmeldt Betalingsservice eller elektronisk girokort endnu.

20. september 2013

Hjælp til pilgrimsrute

Mellem Lundaland og Österlen findes en speciel vandretur - med fascinerende historie, kultur og natur. Ruten går fra Lunds domkirke i vest til St. Olofs kirke i øst, hvor pilgrimme igennem århundrede har vandret for at gøre bod og bedring samt finde trøst.

Nu skal ruten sættes på kort og markeres med stolper hele vejen. Har du lyst til at hjælpe til eller blot høre mere om projektet, er der åbent hus mandag d. 30. september kl. 14-16 på Pilgrimsplats Liberiet ved Lunds domkirke.

10. september 2013

Udlejer du fritidshuset?

Nu kan du være med i et nyt netværk for medlemmer, som udlejer deres fritidshus i Sverige, uanset hvordan udlejningen sker. Formålet med netværket er at sikre gode vilkår og gøre udlejningen nem og sikker for private udlejere af svenske fritidshuse.

Desuden kan deltagerne dele deres viden og erfaringer på området. Læs mere og deltag i netværket.

2. september 2013

Fredskalas i Knäred

I år fejres 400-året for freden mellem Danmark og Sverige i Knäred, og lørdag d. 28. september er der stor fest, fredskalas, for hele familien i fredens tegn.

Mellem skolen og kirken i Knäred opsættes der telt med servering, aktiviteter og underholdning med bl.a. sangerinden Hanne Boel, schlagershow og Fredsbandet. For børnene er der bl.a. karuseller, hoppeborge og noget til den søde tand denne lørdag.

28. august 2013

Nordsverige i København

Umeå, som er kåret til europæisk kulturby 2014, er på turné i Europa for at fejre kåringen og gøre reklame for byen. Derfor kommer et lille udsnit af byen til Frue Plads i København torsdag d. 5. september kl. 11-18.

Se nordlyset, isblokke og samisk kunst og smag på lokale lækkerier fra området. Oplev, hvad det nordlige Sverige og Umeå har at tilbyde.

23. august 2013

Bliv en klogere torpare

Mangler du informationer og anvisninger til livet som fritidshusejer i Sverige, så glem ikke at tage et kig i vores store vidensdatabase.

Her kan du fx finde information om, hvad det kræver at tage kæledyret med til Sverige, hvor du til tilmelde dig i Sverige som ny fritidshusejer, hvordan du selv blander den klassiske falu-rödfärg osv.

19. august 2013

Musik og kultur i lange baner

Lige nu er der stor fest i Malmø - med musik, kultur, sport, kunst og design - for både børn og voksne. Malmøs egen Michael Wiehe giver fx koncert på Stora Scenen torsdag d. 22. august. Malmö Festivalen varer til og med d. 23. august, så du kan lige nå at være med.

Læs mere om Malmö festivalen.

26. juli 2013

Tag på kunstmuseum med rabat

Konsthallen Hishult med moderne kunst inden for bl.a. keramik, glas, skulpturer og fotokunst er en lille perle i Halland.

Du kan opleve kunst såvel indendørs som udendørs, og der er café og kro i forbindelse med museet.

Med et gyldigt torpare-kort kommer du ind for halv pris.

22. juli 2013

Få et ICA-kort

Ønsker du at få et ICA-bonuskort med rabatter og særtilbud fra ICA-butikkerne? Kortet giver dig også adgang til de store MAXI-butikker samt tilbud på bl.a. rejser og underholdning.

Vi guider vi dig igennem ansøgningsproceduren. Bemærk, at du skal have en svensk adresse for at ansøge om kortet.

10. juli 2013

Alsang i Sverige

Er du til alsang, må du ikke gå glip af Alsang på Brogård lørdag d. 10. august 2013 kl. 15-17.

Kantor og korleder Maria Bertilsson Panagou introducerer og akkompagnerer musik lige fra Bellman til ABBA denne eftermiddag.

Det koster 50 SEK, inkl. sange, kaffe og kage at deltage. Brogård ligger på vej 124, øst for Agunnaryd, lige efter broen over Helgeåen.

1. juli 2013

Skip ohøj!

Besøg  Marinmuseum i Karlskrona i Blekinge med torpare-rabat - oplev krigsfartøj og skibsvrag samt nyd smukke galionsfigurer og modelskibe.

Marinemuseet har mange forskellige udstillinger og store samlinger på stedet, eks. har museets bibliotek mere end 20.000 bøger om flåden og den maritime søkrigshistorie. Bibliotekets ældste bog er fra 1540!

25. juni 2013

Slap af i Loyalty Lounge

Scandlines byder alle sejlende torpare-medlemmer inden for i Loyalty Lounge (tidligere Pendler Lounge) på overfarten Helsingør-Helsingborg og retur igen. Det gælder fra d. 28. juni til og med d. 4. august 2013, alle dage kl. 10-18. 

Du behøver ikke kode for at komme ind i loungen, du går bare ind. 

21. juni 2013

Vind billetter til EM i fodbold

Se fodbold i verdensklasse, når der er EM i kvindefodbold d. 10.-28. juli i Sverige. I samarbejde med Halmstad & Co. udlodder vi 5 x 2 billetter til kampen mellem Danmark og Italien d. 13. juli kl. 18.00 på Örjans vall i Halmstad.

13. juni 2013

Efterårets aktiviteter

Så ruller vi efterårets alsidige program ud til jer.

Der er lærdom og sjove oplevelser sammen med andre medlemmer. Svampeplukning, brandsikkerhed på torpet, svensk grammatik, dådyr- og vildsvine-safari samt musikcafé er blot nogle af tilbuddene.

Se hele programmet

13. juni 2013

Med tog til Sverige

Skal du rejse med tog til torpet, er det muligt at tjekke rejsetider hen over grænsen på Rejseplanen til og fra Sydsverige, hvis du bor i Hovedstadsområdet. Klik på linket ”Over Øresund” i højre side af deres hjemmeside.

Husk også, at SJ har et billetkontor på Hovedbanegården (nær udgangen til Istedgade), hvor du kan få hjælp til rejsen og bestille billetter.

12. juni 2013

Hør Cornelis Vreeswijk sange i Sverige

Gå ikke glip af danske CornelisBand på Kvarnen i Kornhult søndag d. 21. juli kl. 12-14. Bandet ledes af torpare Steen Svanholm, der som eneste dansker har fået tilladelse til at sætte musik til de tekster, som Cornelis Vreeswijk efterlod sig uden musik komponeret til.

Hør nogle af Danmarks mest levende og virtuose musikere i Sverige, deriblandt Tom McEwan. Til tonerne serveres der let frokostanretning, og bandet underholder cirka en times tid.

5. juni 2013

Svenske toner i Rundetårnet

Længes du efter svensk sommer og svensk musik, kan du få din lyst styret i selveste Rundetårn torsdag d. 13. juni kl. 20.00.

Tag med Cæciliekoret på en tur til den svenske skærgård sammen med spillemænd med fioler og på klaver. Mærk fx hvordan en god polska løfter stemningen! Cæciliekoret er et ungt og ambitiøst kammerkor, der her nyfortolker svensk folkemusik.

Efter koncerten byder koret på en kanelbulle.

28. maj 2013

Så er indekstallet her

Det længe ventede fastighetsprisindex for prisudviklingen 2012 er nu offentliggjort af Statistiska Centralbyrån. For fritidshuses vedkommende er det 664, og det tal stemmer overens med dansk SKAT's foreløbige tal.

Indekstallet skal anvendes ved fastsættelse af beskatningsgrundlag for dansk ejendomsværdiskat for ejendomme anskaffet i 2012.

24. maj 2013

Køb dagens ret på Scandlines

Husk, at du for 59 svenske kroner kan få dagens ret på Scandlines-færgen.

Køb og spis dagens ret i Drivers Lounge mod forevisning af gyldigt medlemskort. Dagens ret gælder for kortindehaver samt 3 yderligere rejsedeltagere.

18. maj 2013

Det er lykken at besøge Wanås med rabat

Besøg Wanås Konst i pinsen – her mødes kunst, natur og historie. Især kunstparken med faste og skiftende kunstværker er velegnet, hvis I har mindre børn med.

Denne sæson kan man bl.a. opleve danskeren Jeppe Heins kunstprojekt "Ett leende till dig" om lykke på Wanås.

Fremvis gyldigt medlemskort fra Danske Torpare, og køb to billetter for én billets pris. Tilbuddet gælder d. 19. maj-20. juni samt d. 20. august-27. oktober 2013.

17. maj 2013

Deltag i Scandlines’ kundeundersøgelse for torpare

Scandlines arbejder hele tiden på at forbedre servicen på færgeoverfarten Helsingør-Helsingborg, og derfor vil selskabet gerne vide mere om torparnes rejsemønstre og -planer.

Har du lyst til at svare på de omkring 15 spørgsmål, deltager du i lodtrækningen om 2 x 20-turs færgekort, som Scandlines udlodder. Det tager ca. 5 minutter at svare på spørgsmålene.

Deltag i Scandlines' kundeundersøgelse.

16. maj 2013

Er du vores nye annonce-medarbejder?

Danske Torpare søger ny medarbejder, som får ansvar for kontakt til kommercielle annoncører og udvikling af hele annonceområdet – online som offline.

Du skal være med til at udarbejde og implementere en ny annoncestrategi for både Danske Torpare og Tyska Torpare (den nye organisation for tyske fritidshusejere, som foreningen stifter).

Desuden skal du deltage i udviklingen af medlemsfordele.

Læs hele opslaget

8. maj 2013

Spar penge på køb og salg af hus

Danske Torpare har indgået samarbejdsaftale med Tingsryds Egendomsbyrå med både køber- og sælgerpakke med rabat samt dansktalende betjening.

Som sælger får du bl.a. 5.000 SEK rabat på ordinært salær, der aldrig overstiger 7½ % af salgsprisen.

Som køber kan du vælge ”servicepakke” (2.000 SEK) med tinglysnings-ansøgning, ændring af forsikring og el-abonnement, hjælp til kontakt med myndighederne m.m.

8. maj 2013

Brug håndværkerfradraget i Sverige

Som led i regeringens væktsplan er det besluttet, at man nu også kan anvende håndværkerfradraget (BoligJobordningen) i fritidshuset i udlandet - og dermed også Sverige.

Kravet er, at du ejer huset og betaler ejendomsværdiskat, dvs. du kan også benytte ordningen, hvis dit svenske fritidshus ligger på lejet (arrenderat) grund.

3. maj 2013

Verdens største skovmesse

ElmiaWood er verdens største internationale skovmesse, og den finder sted d. 5.-8. juni i Sverige med alt det seneste inden for skovteknik og skovbrug.

Der vil være udstillinger (af bl.a. nye og gamle klassiske maskiner), konference, ekskursioner og mulighed for at møde masser af fagfolk. 

Messeområdet ligger i Bratteborg i nærheden af E4, 30 kilometer syd for Jönköping. Læs om ElmiaWood 2013.

19. april 2013

5 gode råd til køb af fritidshuset

Overvejer du køb, eller har du allerede forelsket dig i et svensk fritidshus, er der fem gode råd til huskøberen her:

1) Tjek bygningerne og installationernes aktuelle tilstand – stil spørgsmål til køberen, undersøg selv grundigt og få professionel besigtigelse.

2) Kontrollér særligt, hvorvidt skorstene og ildsteder er i orden – se købers seneste faktura og inspektionsrapport (eftersyn/fejning er som regel påkrævet hvert 3. år).

15. april 2013

Dansk-svensk fred fejres

Feståret for freden i Knäred i Laholms kommune er nu godt i gang. Det er i år 400 år siden, at danskerne og svenskerne sluttede fred med hinanden.

Det fejres helt frem til september, og du kan se listen over de mange forskellige freds-aktiviteter i kommunen - lige fra fredsmarch, markeder, motionsløb og musik til ridderkamp i fuld udrustning. 

12. april 2013

Betaling af svensk skat

Hører du til dem, der vil betale den svenske fastighetsavgift nu ved modtagelsen af den svenske selvangivelse, skal du være opmærksom på en ændring.

Der er ikke noget indbetalingskort påtrykt blanketten i år kun en oplysning om, hvordan du betaler fra udlandet.

5. april 2013

Mord eller skat?

Gå ikke glip af gode og inspirerende foredrag i sekretariatet de næste par uger.

Torsdag d. 11. april vil vores erfarne advokat Lars Holm Rasmussen gøre dig klog på svensk ejendomsskat og beskatning ved salg af ejendom. 

21. marts 2013

Største antal danskejede fritidshuse nogensinde

Danskerne udgør fortsat den største gruppe af udenlandske ejere af fritidshuse i Sverige.

11.969 danske familier udlever drømmen om en ødegård med langt til nærmeste nabo. Dermed er antallet af danskejede fritidshuse også steget i 2012 og er det største antal nogensinde.

15. marts 2013

Medlemsfordele hos Scandlines

Nu begynder fritidshus-sæsonen for alvor snart, og vi minder dig om dine medlemsfordele, når du tager færgen med Scandlines:

7. marts 2013

Dansk/svensk påskefrokost?

Kom til gratis påske-madmarked d. 23. marts kl. 11-17 i Gustafskyrkan i København, hvor du kan møde 10-12 svenske og danske producenter, der kræser om deres varer, fx delikatesser, økologiske grøntsager, vine og "mikroøl".

På markedet kan du købe ind til en lækker dansk/svensk påskefrokost. 

1. marts 2013

Er du loppis-klar?

Nu hvor foråret titter frem, kribler det måske i dig for at besøge nogle af Sveriges mange loppemarkeder, loppis.

Kig i et af Sveriges største registre over landets loppemarkeder og søg fx efter län eller kommune.

1. februar 2013

Få forsikringstilbud

En skræddersyet forsikring fra Danske Torpare og Säkra giver medlemmerne unikke og fordelagtige tilbud. Læs mere om den nye forsikring her.

1. februar 2013

Medlemmernes dag

Mød foreningens samarbejdspartnere, frivillige, bestyrelse og udvalg til årets generalforsamling. Hør også foredrag af Uffe Palludan om forholdet mellem Danmark og Sverige .

Du er velkommen til at tage børn og børnebørn med. Læs mere om arrangementet her.

23. januar 2013

Tid til selvangivelser

Så nærmer sig tiden, hvor der skal kigges grundigt på tal til både den danske og svenske selvangivelse for 2012.

Her er lidt grundlæggende skatte-hjælp af finde i en artikel fra én af foreningens erfarne advokater. Og du kan læse meget mere i vores Vidensbank.

17. januar 2013

Ny medarbejder søges

Foreningen søger en administrationsmedarbejder til sekretariatet. Se stillingsopslaget her.

3. januar 2013

Hvad synes europæerne om Sverige?

"Kappelin i Europa" er en svensk reportageserie i 3 dele med korrespondent Kristina Kappelin, som besøger 15 europæiske lande for at undersøge, om der findes et europæisk fællesskab.

I sidste del besøger hun bl.a. København for at høre, hvilket Sverigesbillede vi har. Hvis du kan tage SVT2, genudsendes sidste del om Sverigesbilden d. 12. januar kl. 00.50).

Du kan evt. også se serien her eller via SVT Play.

1. januar 2013

Ja tak til nordisk tv overalt

Nordisk Råd har netop sat fokus på, at der skal være lige og let adgang til nordiske tv-kanaler, uanset hvor man befinder sig i Norden. Dette tiltag hilser Danske Torpare varmt velkommen.  

For tusindvis af danske familier, som ejer fritidshus i Sverige, handler det dog ikke kun om at få adgang til at se nabolandenes udsendelser, men i lige så høj grad om at kunne følge med i danske tv-kanaler, når man opholder sig i Sverige.

21. november 2012

Prisfald på fritidshuse

Sæsonen for køb og salg af fritidshuse er ved at være slut. Sammenligner man priserne det seneste år med året før, er der et lille fald i ejendomspriserne på 2-5 % i næsten alle de län, hvor danskerne køber fritidshus.

7. november 2012

Julemarkeder og julebasar

Så er det igen blevet tid til de svenske julemarkeder. Allerede nu går det løs med salg af traditionelt svensk kunsthåndværk og jule-delikatesser samt underholdning m.m. til markeder i hele Sverige.

Tag fx til Kalmar Slot eller Liseberg i Gøteborg, og lad julestemningen komme over dig. Læs mere om julemarkederne her.

5. november 2012

Download dansk-svensk kalender

Få styr på de danske og svenske mærke- og helligdage, når du rejser mellem de to lande. Download kalender for 2013 her.

5. november 2012

Vinterdæk i Sverige

Det er lovkrav i Sverige at køre med vinterdæk fra den 1. december til den 31. marts, når der er sne og is på vejen.

Dette gælder også biler med udenlandsk registrering.

Dækkene skal desuden som minimum have 3 mm slidbanemønster.

Læs mere om biludstyr og sikkerhed på vejene i Sverige.
 

4. november 2012

10.000 tyske torpare

I øjeblikket udfører foreningen en undersøgelse blandt 3.000 tyske fritidshusejere i Sverige.

Formålet er at finde ud af, om der er potentiale i at videregive vores mere end 30 års viden og erfaring til de tyske fritidshusejere. 

22. oktober 2012

Sejl og spis dagens ret

Scandlines har et godt tilbud til dig! Selskabet tilbyder alle medlemmer, at de kan købe og spise "dagens ret" i Drivers Lounge mod forevisning af gyldigt medlemskort.

Det gælder for kortindehaver samt 3 yderligere rejsedeltagere.

Med dagens ret får du også salat, 1 stk. valgfri drikkevare (mælk, juice eller saft) og kaffe for kun 59 svenske kroner for det hele.

Tilbuddet gælder på færgerne fra klokken 11.00-20.00 alle dage til d. 28. februar 2013.

16. oktober 2012

Arbejde i Sverige?

Overvejer du at søge arbejde på den anden side af vandet, kan du finde masser af relevant information i den nye brochure fra Oresunddirekt.com.

Der er bl.a. information om svensk skat, social sikring og pension, når du bor i Danmark og arbejder i Sverige. Læs brochuren Arbejde i Sverige og bo i Danmark.

5. oktober 2012

Medlemsmøde i Jylland

Foreningen inviterer jyske og fynske medlemmer til netværksarrangement lørdag den 10. november 2012 kl. 10-17: "Efterårstræf i trekantsområdet".

Bagefter vil der være mulighed for at netværke i grupper og se hinandens ødegårdsbilleder. Arrangementet slutter med fællessang og svenske viser ved Mette og Børge Solkær (Café Ellegaard).

1. oktober 2012

Kanelbullens dag torsdag

Bare duften af lune kanelbullar - så bliver det ikke mere svensk! Kanelbullens dag fejres hvert år i Sverige d. 4. oktober.

Det er en tradition, der går tilbage til 1999, indstiftet af Hembakningsrådet for at hylde det gode, traditionelle hjemmebag.

Til alle kanelbulleälskare er der lækre opskrifter samt tips og information at finde på Hembakningsrådets hjemmeside.

30. september 2012

Temaaften om vindkraft

Danske Torpares netværk for vindkraft inviterer alle interesserede til temaaften torsdag d. 8. november 2012 kl. 17.30 i foreningens lokaler på Rosenkæret 13 A, 2860 Søborg. 

Temaet er sagsbehandlingen i vindkraftprojekter - en klagesags forløb.

Med introduktion fra et torpare-medlem vil advokat Mats Nilsson, Advokatbyrån Mark & Miljö AB, Karlskrona, fortælle om handlingsforløb og klagesystemets opbygning i sager om vindkraftprojekter.

27. september 2012

Høstfest og æblemarked

Er du i Sverige denne weekend, skal du ikke gå glip af høstfesten Ölands Skördefest, som er Nordens største høstfest med omkring 75.000 gæster. Det foregår i dagene d. 27.-30. september 2012 med op mod 900 aktiviteter for hele familien, deriblandt ildskulpturer, dukkeoptog, græskarmænd og masser af gastronomiske oplevelser med lokalt producerede råvarer.

24. september 2012

Få styr på æbletræerne

Så er det med at finde beskærersaksen frem, hvis du vil lære at beskære dine æbletræer. 

Vi har et helt nyt halvdags kursus i Sverige, som finder sted i en gammel plantage lørdag d. 27. oktober i Lilla Bonnslätt nærr Kristianstad.

21. september 2012

Flere om ejendommen?

Næste møde i foreningens netværk for andelshavere finder sted d. 4. oktober 2012 kl. 19.00 og omhandler de juridiske og økonomiske forhold ved at dele hus. 

Torpare-advokat Bjørn Nielsen deltager og vil kunne svare på spørgsmål som fx vedtægter og brugsregler, økonomistyring samt udskiftning i ejerkredsen.

19. september 2012

Karen Blixen og Sverige

Tidligere kulturminster og forfatter Grethe Rostbøll underholdt i går aftes på levende vis en gruppe medlemmer til foredraget "Karen Blixen og Sverige" baseret på hendes bog fra 2011.

Der var masser af små interessante historier og fakta om Blixens professionelle og venskabelige relationer til Sverige, bl.a. om hendes dygtige og trofaste svenske agent Lena Gedin. Gennem Lena Gedins søn har Rostbøll haft adgang til al korrespondance mellem Blixen og Gedin, også private breve.

5. september 2012

Vinder af hjemmealarm

Så har vores samarbejdspartner Trygga Hem trukket en vinder af sommerens konkurrence om en hjemmealarm med vagtudrykning og kamera til en værdi af knap 4.000 SEK.

Den heldige vinder er Hanne Christensen, som har hus i Ljungby. Vi siger stort tillykke til Hanne!

4. september 2012

Få det klassiske katalog

Nu är den här, fullmatad med över tusen nyheter och älskade favoriter, skriver Clas Ohlson om sit årlige katalog, som netop er udkommet. 

Du kan hente kataloget i den lokale butik eller bestille det online (gratis forsendelse, også til Danmark).

Der findes næsten alt, hvad hjertet begærer - inden for el, fritid, byg, multimedia, hjem og reservedele.

29. august 2012

Vinder af 10.000 kroner

Frem til 15. juni har mere end 100 medlemmer valgt at indgå aftale med Novasol omkring udleje af deres fritidshus i Sverige.

Disse medlemmer har dermed deltaget i lodtrækningen om et gavekort på 10.000 svenske kroner til fri benyttelse blandt Novasols 30.000 huse i 26 lande. 

Den heldige vinder af konkurrencen er Peter Herholdt Jensen i Hornbæk. Vi siger stort tillykke til Peter og ønsker god tur!

24. august 2012

Konsulenthjælp til Danske Torpare

Danske Torpare har indgået aftale med konsulent og virksomhedsøkonom Thorsten Hardtke, der har egen virksomhed i Ljungby. Han skal frem til 2013 hjælpe foreningen med en række udviklingsopgaver i Sydsverige.

Thorsten får bl.a. til opgave at undersøge, om foreningens mere end 30 års erfaring med det at være udenlandsk fritidshusejer i Sverige kan komme de ca. 10.000 tyskere, der ejer fritidshus i Sverige, til gode.

23. august 2012

Älmhultsdagarna i helgen

Deltag i Älmhultsdagarna fredag d. 24. og lørdag d. 25. august 2012 i Älmhult. 

Du kan bl.a. teste el-cykler, deltage i konkurrencer, møde andre fritidshusejere i området, høre om togtrafikken i dag og i fremtiden og deltage i messen "Leva, bo och verka i Älmhult kommun". Der er aktiviteter på stationen og torvet samt i kommunhuset.

17. august 2012

Høj kronekurs

Kursen på den svenske krone er stigende og ligger nu på det højeste niveau siden 2000 over for den danske krone. Per dags dato koster 100 SEK 90,64 DKK (Danske Bank), når du skal overføre penge til Sverige (betaling til udlandet). Og selvom den høje kronekurs gavner dansk eksport (Sverige er Danmarks næststørste eksportmarked), er det ikke helt så gode nyheder for fritidshusejerne i Sverige, som får lidt mindre for pengene i Sverige.

16. august 2012

Få rabat på Wanås

På Wanås Konst och Kulturpark mødes kunst, kultur, natur og historie. I 25 år har Wanås vist svensk og international samtidskunst for store og små. "Komma två – betala för en" lyder tilbuddet fra Wanås til torpare-medlemmer fra den 16. august - 28. oktober 2012 mod fremvisning af gyldigt medlemskort.

4. juli 2012

Vind hjemmealarm med vagtudrykning

Deltag i Trygga Hems sommerkonkurrence og vind en hjemmealarm med vagtudrykning og kamera til en værdi af 3.975 svenske kroner. For at deltage skal du blot skrive, hvorfor du ønsker at vinde en hjemmealarm (maks. 25 ord) på www.tryggahem.se/dttavling og skrive navn, adresse og telefonnummer. Konkurrencen løber til og med d. 31. august 2012.

28. juni 2012

Mad på tværs af Øresund

Har du set den nye mad-blog Øresunt? En gränsöverskridande matblogg eller en tosproget madnørds afsløringer siger den dansk-svenske madglade skribent selv om bloggen. Se bloggen her.

26. juni 2012

Prisstigninger på Scandlines

Priserne på Scandlines-rabatkort stiger en smule per den 1. juli 2012. De nye priser er som følger:

  • 10-turs rabatkort stiger til 1.706 kr. (normalpris 1.875 kr.)

  • 20-turs rabatkort stiger til 2.623 kr. (normalpris 3.015 kr.)

  • 10-turs eksklusivkort stiger til 2.604 kr. (normalpris 2.685 kr.)

25. juni 2012

Vindkraftpotentiale i Kronoberg län

Smålandsposten skriver den 25. juni 2012, at Kronoberg len kommer ind som nummer 2 på listen over fremtidig placering af vindmøller. I alt seks kommuner i lenet har udpeget passende områder for potentielle vindmøller.

24. juni 2012

Brug beregningsmodellen til ejendomsværdiskat 2011

Når du skal angive ejendomsværdiskatten af din svenske ejendom for 2011, kan du med fordel anvende foreningens automatiske beregningsmodel til at finde tallet. Klik på menuen Viden - Vidensbanken og gå til emnet "Økonomi og skat". Du skal være logget ind for at kunne bruge modellen.

22. juni 2012

Sådan logger du på hjemmesiden

Når du logger på vores hjemmeside for fx at tilmelde dig en aktivitet eller skrive et indlæg i vores forum, skal du taste dit medlemsnummer eller din mail adresse i boksen "Indtast medl. nr." øverst (skriv oveni teksten).

Derefter bruger du tab-tasten eller musen til at komme over i det hvide felt. Her taster du din medlemskode ind. Til sidst klikker du på den røde boks "Log in".  

Det hvide felt til koden er her illustreret med en grøn ring (du ser ikke ringen på siden):

19. juni 2012

Kulturdag og opera med rabat på Vallåsens Värdshus

Besøg Vallåsens Värdshus i Våxtorp med torpare-rabat. Lørdag den 30. juni afholdes samisk kulturdag med bl.a. kunst og musik til 130 SEK (normalpris 160 SEK). Og lørdag den 14. juli er der Öresundsopera og hyldestkoncert for afdøde tenor Jussi Björling til 200 SEK (normalpris 240 SEK). Bestil billetter på www.vallasensvardshus.se (klik på kulturevenemang) og skriv torpare under rabatkode.

19. juni 2012

Medlemmerne lægger en milliard i Sverige

Her kan du se afrapporteringen af vores seneste medlemsundersøgelse i Danske Torpare. Undersøgelsen, som er gennemført i samarbejde med Resurs AB, fokuserer på danske fritidshusejeres økonomiske betydning for det svenske samfund. Du kan bl.a. læse, at medlemmerne i 2011 skabte en omsætning på 970 millioner danske kroner i Sverige (madindkøb, transport, shopping, restaurantbesøg, serviceydelser m.m.).

19. juni 2012

11.663 danske fritidshusejere i Sverige

Danskerne er fortsat den største gruppe af udenlandske fritidshusejere i Sverige med 11.663 husejere. Det viser tallene fra 2011 fra Statistiska centralbyrån. Lige i hælene på danskerne følger tyskerne, som ejer 9.964 fritidshuse og derefter nordmændene med 9.262.

19. juni 2012

Nu er indekstallet kommet

Det længe ventede fastighetsprisindex for prisudviklingen 2011 er nu offentliggjort af Statistiska centralbyrån. For fritidshuses vedkommende er det 677, og det tal stemmer overens med dansk SKAT’s foreløbige tal. Indekstallet skal anvendes ved fastsættelse af beskatningsgrundlag for dansk ejendomsværdiskat for ejendomme anskaffet i 2011.

19. juni 2012

Behov for svensk personnummer

Danske Torpares undersøgelse i april viste, at 74,1 % af de danskere, der har fritidshus i Sverige, oplever at have behov for et svensk personnummer. Behovet for svensk personnummer gælder både ved kontakt med myndighederne og private virksomheder. Danske Torpare har taget kontakt til Sveriges Ambassade, den nordiske samarbejdsminister og Nordisk Råd for at få løst problemerne.

19. juni 2012

Rabat hos Wanås Konst och Kulturpark

Wanås mødes kunst, kultur, natur og historie. Her har man i 25 år vist svensk og international samtidskunst til glæde for både store og små. "Komma två – betala för en" lyder tilbuddet fra Wanås til torpare-medlemmer. Tilbuddet gælder i perioden den 20. maj - 21. juni 2012 samt den 16. august - 28.

10. juni 2012

Ny hjemmeside

Du befinder dig nu på Danske Torpares nye hjemmeside, som skal give dig lettere og hurtigere adgang til vores information og vores forum, hvor du kan dele egne erfaringer og nyde godt af andre medlemmers viden.

Siden har også fået et mere moderne "look" og en bedre søgefunktion. Du får tillige en bedre oversigt over medlemsfordele på siden.