Markedspladsen

Antal varer i kurv

0 varer

Radio og TV licens

Mange danskere med hus i Sverige har modtaget brev fra Radiotjänst vedrørende betaling af licens. Danske Torpare har været i en lang dialog med kommunikationschef Johan Gernandt. Den gode nyhed er, at der er penge at spare for fritidshusejere på licensen. Den dårlige nyhed er, at man skal til- og -afmelde sig, hver gang man tager til og fra det svenske hus. Og så skal fjernsynet tilmed ud i garagen.

Alle med fjernsyn skal betale

Alle, som ejer, låner eller lejer et fjernsyn, skal betale licens. Også selv om man ikke ser svensk tv. Det er altså lige meget, hvad du bruger fjernsynet til. Uanset, om man ser VHS, DVD eller Blu-ray, bruger tv’et som computerskærm eller dørstopper, så skal der betales licens. Radiotjänsten bruger betegnelsen tv-mottagere, som dækker over forskelligt udstyr til at se og modtage tv med. Listen er imidlertid temmelig speciel, da eksempelvis en VHS-afspiller udløser licenspligt, selv om man intet tv ejer. Årsagen er, at myndigheden formoder, at man som ejer eller lejer af den slags udstyr også har et fjernsyn.

Det gør ingen forskel, hvorvidt man er fastboende eller udlænding med svensk fritidshus. Antenne-signalets kvalitet spiller heller ingen rolle.

Har man ikke noget fjernsyn men kun en radio, skal man ikke betale licens.

Penge at spare

Det er muligt at nøjes med at betale for den tid, man er i fritidshuset. Men det kræver, at man ved hvert besøg tilmelder og efterfølgende afmelder sig licens. Desuden skal alt tv-udstyr fjernes fra huset. Enten skal det i garagen eller med hjem til Danmark. På den måde kan man slippe afsted med kun at betale en brøkdel af den normale årlige afgift på 2400 svenske kroner. Når betalingsperioden er gået, betaler Radiotjänsten det tilgodehavende tilbage.

Sådan til- og afmelder man sig

Vil man gerne slippe for besværet med at slæbe tv-udstyr frem og tilbage mellem hus og garage eller ladugård, kan man naturligvis vælge at betale den årlige pris. Men står det gamle fjernsyn bare og samler støv, kan en tur på genbrugsstationen være en måde at spare penge på. Uanset hvad man vælger, er det Radiotjänstens kundeservice, der hjælper med at afmelde og tilmelde personer licensbetaling. Også selvom man ikke har svensk personnummer. Tilmelding kan ske både på telefon og deres hjemmeside, mens framelding sjovt nok kun kan ske på telefon.

Forslag: Licens over skattebilletten

Det er har ikke været muligt for Danske Torpare at få lavet en særskilt aftale for danske fritidshusejere i Sverige i forhold til licens. Det skyldes, at licenspligten er et lovkrav. Men der er stadig et lyst håb for fremtiden, som eliminerer den relativt høje pris for noget, man som udlænding med svensk hus kun har meget begrænset glæde af. Der er nemlig fremsat et forslag om, at licensen skal på skattebilletten i 2019. Forslaget kommer fra et public service-udvalg nedsat for at se på en alternativ finansiering.


Kontakt Radiotjänsten

Kundeservice hjælper med til- og afmelding og har åbent alle hverdage mellem kl. 9 og 17.

Telefon: +46 771 91 00 04

Online tilmelding:

www.radiotjanst.se/register


Hvad er en tv-mottagere?

Sådan ser Radiotjänstens egen liste ud over udstyr, der udløser licenspligt:

  • tv
  • digitalbox (digital tv-modtager)
  • video med kanalväljare (VHS-afspiller)
  • inspelningsbar dvd-spelare (DVD-optager)
  • dator med tv-kort (Computer med tv-kort)