fbpx
Наши партнеры

Budgivning

Udgivet d. 27.08.2019, opdateret 20.05.2020

Ejendomme i Sverige sælges ofte gennem en budgivning. Selve ordet dækker blot over det faktum, at flere købere interesserer sig for den samme ejendom og derfor enten på eget initiativ eller på ejendomsmæglerens opfordring giver et købstilbud på ejendommen. Det kommer derved til at ligne en uformel auktion.

Der gælder ingen formelle regler for budgivning, og det er op til den enkelte sælger og mægler at beslutte sig for, hvordan bud ønskes afgivet. Ofte sender køberen blot en e-mail eller en sms med sit bud eller oplyser det på telefon. Enkelte mæglerkæder er mere organiserede på dette punkt og anviser, hvordan det ønskes. Hos disse mæglere får køberen også at vide efterfølgende, hvem der har budt og hvor meget. Man har ikke noget krav på som budgiver undervejs i processen at få detaljer om andres bud og identitet; så det er i høj grad et spørgsmål om tillid, om man vil deltage i en budgivning.

Sælgeren er ikke forpligtet til at sælge til den, der byder højest, og man kan både opleve, at man ikke hører mere til sagen, før man selv spørger, eller at sælgeren ikke benytter sig af nogen af buddene (og måske begynder forfra senere). Det bedste er at holde sig til ejendomsmægleren og spørge jævnligt til sagsforløbet og evt. bede om mæglerens råd, hvis man er i tvivl. Når sælger ikke er forpligtet til at sælge til højestbydende, betyder det også, at sælgeren ind i mellem vælger køber ud fra kemi og ud fra, om sælger kan se den mulige køber overtage huset. Det kan derfor være en god idé, hvis muligt, at tage ud og besøge sælger for en snak og se på huset sammen.

Det er væsentligt at vide, at man ikke er bundet juridisk af et bud. Bindende aftale om købet foreligger først, når begge parter har underskrevet en købsaftale (”köpekontrakt”). I mindre seriøse tilfælde kan man som budgiver have afgivet højeste bud, fået mæglerens bekræftelse på, at man bliver køber og så alligevel blive overhalet på målstregen af én, som sælgeren hellere vil sælge til. Som budgiver er man imidlertid også frit stillet, indtil man har skrevet under på en kontrakt.

Læs også om budgivning af Danske Torpares samarbejdspartner Christer Stjernfeldt fra Smålands Fastighetsbyrå.

Photo credit: tony_töreklint-red_cottages-694

print
X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter