fbpx
Наши партнеры

Vigtig info fra Danske Torpare vedrørende corona-smitte

Her samler vi alle de oplysninger, vi kender til om den nuværende corona-situation, og som er vigtig for dig som medlem og med hus i Sverige at vide.

Vi bestræber os på løbende at opdatere om den aktuelle situation, så snart der sker ændringer. Vi er løbende i dialog med danske og svenske myndigheder.

Updateret 03.07.2020: Sverige er pr. den 27. juni åbnet op for fritidshusejere. Læs mere nedenfor.

Udenrigsministeriet åbner op for dele af Sverige

Regeringen bringer nyt om udrejse til Sverige. Der er pt. valgt en regional ordning, hvor det fra den 27. juni gælder, at dele af Sverige sommeren over kan åbne op og tilsvarende lukke ned igen for dansk turisme, beroende på smittetrykket i regionen. Rejser til andre dele af Sverige med undtagelse af de åbne län frarådes altså fortsat, ligesom opfordring om 14 dages karantæne ved hjemkomst fra rejser til andre dele af Sverige også stadig fastholdes – undtaget, hvis rejsen går til egen ødegård el.l. Læs mere her.

For dig med hus i Sverige

Udenrigsministeriets melding lyder: “Rejsevejledningen vil efter den 27. juni ikke længere fraråde ophold på egen ødegård el. lign.” Det betyder, at du som ejer af ødegård, torp, stuga el.l. fra lørdag den 27. juni atter kan besøge dit svenske hus. Af Udenrigsministeriets faktaark af den 18. juni fremgår det desuden, at anbefalingen om at gå i 14 dages karantæne efter hjemkomst fra rejser til Sverige frafalder – så længe rejsens destination har været dit eget svenske hus.

Bemærk venligst, at øvrige ikke-nødvendige rejser fortsat frarådes til den pågældende region, såfremt huset ikke ligger i en del af Sverige, der er åbnet op for.

Hvad betyder ‘egen ødegård el. lign.’?

Danske Torpare har fået mange henvendelser fra medlemmer, som er i tvivl om, hvordan Udenrigsministeriets udmelding om, hvordan det, at man må besøge ‘egen ødegård el. lign.’, skal forstås. Det har vi taget med videre, og Udenrigsministeriet er fredag den 26. juni kommet med en uddybning heraf:

Udenrigsministeriets vejledning har til formål at give danskere med egen afsidesliggende bolig i Sverige mulighed for at rejse dertil, også selvom regionen i øvrigt er karantæneramt.

Formålet er ikke at åbne for turisme generelt, herunder ikke ved lån af eksempelvis venner eller bekendtes sommerhuse. Samtidig bør man så vidt muligt undgå ophold i tætbefolkede områder.

Vores rejsevejledninger er vejledende, og der er ikke tale om, at Udenrigsministeriet skal give tilladelse, dispensation eller lignende i forbindelse med en udlandsrejse. I sidste ende er det op til en selv, om man vælger at rejse.

Turistrejser i Sverige

Selvom en lempelse af rejseanbefalingerne til Sverige er på vej, omfatter de på nuværende tidspunkt kun rejser til eget hus i Sverige, som man fra den 27. juni kan tilse uden af bryde med gældende rejsevejledning, samt nogle få län. Det vil sige, at aktiviteter og gøremål, foruden rejsen til egen ødegård el.l., fortsat frarådes til øvrige dele af Sverige – som det ser ud nu frem til den 31. august (rejsevejledningen opdateres dog hver torsdag henover sommeren). Således meddeler Udenrigsministeriet, at “Opfordringen til at blive hjemme i 14 dage efter hjemkomst opretholdes for ikke åbne regioner, medmindre der er tale om ophold i egen ødegård eller lignende.

Hold dig opdateret sommeren over

Udenrigsministeriet har meddelt, at de ikke længere bringer pressemeddelelser, når der sker ændringer i gældende rejsevejledning. Det er derfor op til dig at holde dig opdateret om gældende retningslinjer, går turen til Sverige.

– Statens Serum Institut opdaterer deres liste over åbne- og karantænelande hver torsdag kl. 16.00. Hold dig opdateret her.
– Udenrigsministeriet opdaterer rejsevejledningen til Sverige umiddelbart efter, såfremt det giver anledning til ændringer: Se gældende rejsevejledning til Sverige her.
– Lokale restriktioner i Sverige kan gælde. Det orienterer den danske ambassade i Sverige om: Orienter dig op eventuelle lokale restriktioner her.

Den danske ambassadør i Stockholm med vigtigt budskab

Den danske ambassadør i Stockholm, Vibeke Rovsing Lauritzen, har efter den danske regering torsdag den 18. juni har meldt ud, at de nugældende rejserestriktioner til Sverige lempes med virkning fra den 27. juni, et vigtigt budskab til danske torpare. Læs det her.

Sådan skal du forholde dig til situationen: Det ved vi

Danske Torpare modtager i disse dage rigtig mange henvendelser fra medlemmer, som spørger, om de kan tage op til huset i Sverige og om, hvordan de skal forholde sig til situationen. Derfor har vi her samlet et overblik over udmeldinger, anbefalinger og rejsevejledninger fra danske og svenske myndigheder.

Den danske regering er den 18. juni kommet med en ny udmelding, der åbner op for, at fritidshusejere i Sverige fra den 27. juni kan besøge deres ødegård, torp, stuga el.l. uden at bryde med gældende rejsevejledning – så længe rejsens formål og destination går til eget hus. Ejer du ikke det hus, du skal op og besøge, er der i første omgang åbnet op for rejser til Västerbotten, mens det for rejser til øvrige svenske regioner stadig gælder, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes, og 14 dages karantæne efter hjemkomst fra en sådan rejse også stadig anbefales. Dette gælder foreløbigt frem til den 31. august.

Alle rejsende opfordres fortsat til at udvise respektfuld adfærd, så risikoen for smittespredning af Covid-19 stadig er i fokus, når du besøger dit hus i Sverige.

Danske Torpare er i dialog med Udenrigsministeriet

I et brev til udenrigsminister Jeppe Kofod, som Danske Torpare har sendt fredag den 15. maj, appellerer vi til, at der i genåbningsscenarierne tages med i overvejelserne, at flere danskere ejer hus i vores svenske naboland, som de gerne vil kunne tilse uden at bryde med gældende rejsevejledning. Læs hele brevet her.

På pressemødet den 29. maj meldte regeringen dog ud, at nuværende rejserestriktioner, hvor alle ikke-nødvendige rejser til Sverige frarådes, foreløbigt fastholdes frem til den 31. august. Direktør i Udenrigsministeriet for Organisation og Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, sendte i forbindelse hermed et brev til Danske Torpare, hvori han opfordrer medlemmer til at nyde pinsen i Danmark. Det svarede foreningens formand Kim Høgh straks på, og senest har Danske Torpare rettet henvendelse til Udenrigsministeriet den 2. juni med henblik på at opnå en dialog omkring vores medlemmers interesse for at krydse den dansk/svenske grænse for at kunne tilse deres huse uden at bryde med gældende rejsevejledninger. Ønsket er, at regeringen vil tage dette til efterretning i genåbningsfaserne. Læs korrespondancen her.

Hilsen til danske torpare fra svenske borgmestre

Länsstyrelsen og borgmestre i Kronobergs län skrev op til Krisi Himmelfartsferien følgende brev til fritidshusejere i länet. Til dig med fritidshus i Kronobergs län.

Danske Torpare har løbende under corona-situationen været i dialog med borgmestre i svenske kommuner, hvor danskere har huse. Flere har i bedt os viderebringe en hilsen til vores medlemmer.

Näringslivschef Bengt-Göran Söderlind og borgmester Bengt Germundsson fra Markaryd Kommune har et vigtigt budskab til danskere med hus i kommunen. Læs hilsenen her.

Også borgmester i Tingsryd Kommune, Mikael Jeansson, og borgmester i Älmhult Kommune, Elizabeth Peltola, har skrevet et brev til danske torpare i kommunen. Læs hilsenen fra Tingsryd her og fra Älmhult her.

Senest har Laholm Kommune bedt os videreformidle et vigtigt budskab til danske torpare. Det kan du læse her.

Fra Hässleholm Kommune lyder opfordringen “att under rådande omständigheter verkligen tänka över om resan till Sverige är ”nödvändig” med tanke på ländernas gällande reserekommendationer och med tanke på att vi alla har ett personligt ansvar för att minska smittspridningen.” Hold dig opdateret på kommunens hjemmeside her.

Også Örkelljunga Kommune opfordrer til, at man følger med i situationen, da rejsevejledninger hurtigt kan ændres, på deres hjemmeside her.

Dækker din forsikring?

Forsikringsselskabers dækning varierer 

Så længe myndighederne fraråder unødvendige rejser ud af Danmark, er det en god idé at tjekke op på dine forsikringsbetingelser. Med regeringens nye lempelser i rejserestriktionerne, der træder i kraft fra den 27. juni, ændres nogle regioner i Sverige til gul zone. Det gælder foreløbigt de tre regioner Skåne, Sörmland og Västerbotten, mens øvrige svenske regioner fortsat er markeret som orange, så længe Udenrigsministeriet fastholder at fraråde alle ikke-nødvendige rejser hertil.

Vær derfor opmærksom på at kontakte dit forsikringsselskab for at høre, hvad der gælder for dig, inden du tager af sted.

Åbningstider i sekretariatet

Danske Torpares sekretariatet genåbner
Fra den 11. maj er sekretariatet i Danske Torpare atter åbent for personligt fremmøde. Har du planer om at besøge os på Industriparken 4 i Ballerup, så ring gerne til os inden og meld din ankomst, så vi kan tage godt imod dig og sikre, at for mange medlemmer ikke møder op samtidig.

Det er også stadig muligt at skrive til os på mail@torpare.dk og ringe til os på 39295282 inden for vores sædvanlige åbningstider: mandag, tirsdag og torsdag kl. 09.00-15.00 og onsdag kl. 09.00-18.00.

Har du bestilt varer i webshoppen?

Bestilling af varer i webshoppen
Bestiller du varer i vores webshop, gør vi opmærksom på, at vi i øjeblikket sender varer 2 gange om ugen. Der kan derfor opstå længere leveringstid. Tak på forhånd for din forståelse.

Er du nyt medlem?

Er du nyt medlem?
Vi sender igen velkomstpakker som normalt. Du får besked, når du kan hente din velkomstpakke ved nærmeste GLS-pakkeshop. Det er vigtigt, at du henter den, da dit nye medlemskort ligger heri.

Information om Danske Torpares arrangementer

Planlagte aktiviteter er udskudt eller holdes som webinar
Vi har grundet corona været nødsaget til at aflyse en del arrangementer i foråret. Vi er nu klar med en løsning, så vi i stedet kan tilbyde webinarer og alligevel gennemføre en række kurser – online. Næste webinar holdes mandag den 22. juni og omhandler køb af hus i Sverige – en orientering om jura, teknik og økonomi. Læs mere og tilmeld dig webinarer her.

Udskydelse af årets generalforsamling
Da det endnu ikke på nuværende tidspunkt er til at sige, hvornår forsamlingsforbud ophæves og corona-restriktionerne lempes, kan vi ind til videre kun melde ud, at årets generalforsamling 2020 afholdes senere på året – men vi har endnu ikke en konkret dato.

print
X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter