fbpx

Det seneste om bankID til danske torpare

Skrevet af Elisabeth Geday, d. 31. maj 2023

BankID til danske torpare: Der er et stykke vej endnu

Det styrkede samordningsnummer, som træder i kraft 1. september 2023, vil ikke være nok for, at danske torpare kan få et svensk BankID. De svenske banker vil også kræve et officielt ID-kort, hvor samordningsnummeret står anført, før de vil give danskere med fritidshus i Sverige et BankID og dermed for alvor adgang til det digitale Sverige. Den besked fik Danske Torpare viderebragt på et møde i det nystartede ”Grænsehindringsforum” torsdag den 25. juni, som Øresunddirekt har taget initiativ til på opfordring fra Danske Torpare blandt andre. På mødet deltog også repræsentanter fra Nordisk Råds administration, der lige havde haft møde med Bankforeningen om bl.a. BankID.

”Det styrkede samordningsnummer bliver et skridt på vejen til at få sænket den digitale grænsemur mellem Danmark og Sverige” siger Helle Pallesen, næstformand i Danske Torpare. ”Men vi kommer till at skulle presse på endnu et stykke tid, før det vil lykkedes at få BankID til danske torpare”, siger hun.

Der tegner sig flere spor for at nå målet om, at det er lige så nemt for en dansk torpare at være i digital kontakt med svenske myndigheder og virksomheder, som det er for en fastboende i Sverige. Det ene spor går – via den danske ambassade i Sverige – for at presse på for, at udlændinge med fritidshus i Sverige kan få et officielt svensk ID-bevis med samordningsnummeret anført. Det kræver en ny lov, der giver Skatteverket bemyndigelse til at udstede et sådant. Det er det spor, som den svenske Bankforening ønsker at følge.

Et andet spor handler om at få svenske myndigheder og banker til at acceptere et udenlandsk pas med biometriske data – som det danske pas – som tilstrækkeligt sikkert til, at man kan identificere sig som udlænding i Sverige sammen med det styrkede samordningsnummer. Det kæmper Danske Torpare for sammen med blandt andre Nordisk Ministerråd. Men det er op ad bakke, fordi Bankforeningen modsætter sig løsningen.

Endelig udestår der løbende en opgave i at få stadig flere svenske myndigheder, forsyningsselskaber og andre private virksomheder til at acceptere det styrkede samordningsnummer som tilstrækkeligt for at få adgang til de digitale selvbetjeningssider. Det bør være muligt der, hvor lovgivning om hvidvask og økonomisk kriminalitet spiller en mindre rolle end på det finansielle område.

Danske torpare arbejder ufortrødent på sagen, bl.a. ved at søge dialog med den svenske Bankforening, søge problemstillingen belyst i en rapport fra Øresundsinstituttet og ved at lægge pres på svenske beslutningstagere blandt andet gennem Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.

”Vi vil løbende holde medlemmerne orienteret om arbejdet”, siger Helle Pallesen, som samtidig opfordrer medlemmer, som ønsker at blive klogere på samordningsnummeret til at deltage i de seminarer og webinarer, der løbende afholdes. Se aktiviteter her

print
X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter