fbpx
Наши партнеры

For dig der lige har købt hus i Sverige

Opdateret 11.07.2023

Der er mange nye ting at sætte sig ind i, når man lige har købt et svensk fritidshus. Denne artikel peger dig i den rigtige retning og guider dig i det meste af det, du har brug for at vide, når du lige har fået nøglerne i hånden – lige fra det tekniske, til det skattemæssige og det økonomiske.

Drik kaffe med dine naboer

Det lyder måske banalt, men som dansk husejer i Sverige kommer man langt med et godt naboskab. Ved kaffebordet kan man få uvurderlige råd og tips om alverdens ting. Kontakt til pålidelige håndværkere, et praj om, hvor man kan købe brænde uden at blive flået, steder man bør besøge, og man kan ligefrem være heldig at få hjælp med snerydningen.

Medlemmer af Danske Torpare nævner ofte deres gode, svenske naboer som utrolig hjælpsomme og nogle gange uundværlige. 

Danske Torpare har også en mentor-ordning, hvor garvede torpare giver nye husejere nyttig information. Mentorerne har stor viden om deres respektive lokalområder, og de står klar med gode kontakter til kommuner og håndværkere.

Drikkevandet skal løbende undersøges

Hvis huset ligger uden for byzonen, er der en stor sandsynlighed for, at huset har egen brønd eller boring. Det bliver man allerede bekendt med før købet. Som indehaver af eget vandværk må man sikre sig, at vandkvaliteten løbende bliver undersøgt. Medlemmer af Danske Torpare får 15% rabat på vandanalyser.

I nogle tilfælde udtørrer gamle brønde, og så kan en boring komme på tale. Det koster en del, men det er oftest den eneste løsning.

Vand på torpet er et stort emne, og der bliver løbende holdt kurser om det i foreningen.

Afløbet er ejerens ansvar

Hvis der er rindende vand i huset, skal det naturligvis også ud igen. Ligger huset uden for det kommunale kloaksystem, skal man selv sikre sig, at spildevandet bliver håndteret korrekt, og at installationen lever op til regler, der gælder i den pågældende kommune. Det er typisk kommunen, der står for tømning af spildevandssystem – hvis man eksempelvis har en trekammerbrønd.

Læs mere om eget afløb her

Betaling af ejendomsskat i både Sverige og Danmark

I Sverige betaler man fastighetsavgift. Det svarer til ejendomsskat. I Danmark bliver man beskattet på baggrund af købsprisen på det svenske hus (omregnet til danske kroner), men man kan modregne den svenske fastighetsavgift.

Her kan du læse mere om foreningens skatterådgivning.

At vælge den rigtige forsikring

Der er forskel på, hvor meget og hvordan de forskellige forsikringer dækker. Ved valg af fritidshusforsikring er det væsentligt at undersøge, om forsikringsselskabet dækker genopførsel af huset i tilfælde af brand – noget, som ikke gør sig gældende for alle fritidshusforsikringer. Nogle selskaber dækker kun med udgangspunkt i den offentlige ejendomsvurdering, hvilket betyder, at man i tilfælde af brand ikke nødvendigvis får udbetalt en præmie, der er stor nok til at genopføre huset. 

Det er meget individuelt, hvad man lægger vægt på i forhold til sin forsikring. Hvis det er vigtigt for dig, at du har et dansk forsikringsselskab og en dansk sagsbehandler, så har Danske Torpare en aftale med ETU forsikring, som dog har en dyrere præmie end de fleste svenske forsikringsselskaber.

Læs mere om ETU Forsikring, som har en samarbejdsaftale med Danske Torpare her.

Læs mere om forsikringsforhold her

At vælge den rigtige håndværker

Det kan være en jungle at finde ud af, hvordan man finder frem til den rigtige arbejds-hjælp, hvis man står med en ny-indkøbt svensk håndværkertilbud – eller bare har brug for hjælp til lidt små-reperationer. Svenske Konsumentverket har samlet en masse gode råd til hvad man skal tænke over både inden, under og efter håndværker-arbejdet er udført her Tips till dig som ska anlita bygghantverkare.

Danske Torpares Håndværkerportal kan du også finde håndværkere, som andre medlemmer har erfaring med og anbefaler.

Oprettelse af svensk bankkonto

Livet som dansk torpare bliver noget nemmere, når man har en svensk bankkonto. På grund af hvidvaskreglerne er det dog blevet stadig mere vanskeligt, men her er gode råd til hvordan du kan få en bankkonto .

Elektricitet

El‐forsyning sker fra private eller (i de store byer) offentlige driftsselskaber. Der rettes henvendelse med kundeoplysninger og måleraflæsning på samme måde, som man ville have gjort i Danmark. El‐selskabet E‐On, der er dominerende i Sydsverige, fritager medlemmer af Danske Torpare for sædvanligt depositum, når man oplyser sit medlemsnummer. De fleste andre selskaber kræver ikke depositum. Overvej i øvrigt muligheden for at købe selve el‐leverancen hos et andet selskab end net‐ejeren, da der kan være store prisforskelle. Når  du har besluttet hvem der skal være din elleverandør de næste år, så sparer du penge ved at vælge en anden prismodel (fastpris, “rörlig pris”) end den “tillsvidare” pris som du er startet på.

Spar penge på transporten

Det er ikke kun benzinen, der koster, når man skal besøge sin svenske ødegård. En stor del af transportudgiften går til Øresundsbroen eller den pågældende færgeforbindelse. Har man ikke allerede et BroPas til Øresundsbroen, får man abonnementet gratis det første år som medlem af Danske Torpare. Med et BroPas kører man over broen til halv pris med en almindelig personbil.

Medlemmer af foreningen får også store rabatter på færgerne – både med Stena Line fra Jylland til Sverige og ForSea Ferries mellem Helsingør og Helsingborg.

Kommunen tager skraldet

Det er kommunen, der fungerer som forsyningsselskab på renovation, og derfor er det kommunen, man skal henvende sig til angående afhentning af affald (sophämtning). Der kan være penge at spare ved at aftale en lavere frekvens for tømning af skraldespanden.

Ønsker man at sortere affaldet, er der gode muligheder for at gøre det i selv mindre byer i Sverige. Det kræver dog, at man medbringer glas, metal, plastik, og hvad man ellers sortere, når man skal ind til byen. Ude på adressen får man oftest kun én skraldespand uden indbyggede sorteringsmuligheder.

Gratis rådgivning i Danske Torpare

Man kan læse sig til meget på Danske Torpares hjemmeside, men i nogle situationer kan der være behov for at konsultere eksperter. Foreningen tilbyder gratis teknisk, juridisk og skattemæssig rådgivning af frivillige fagpersoner.

Løbende nyheder, tips og gode råd

For både nye og garvede torpare er der masser af inspiration, tips og nyttig viden at hente gennem foreningens medlemsblad, TORPARE, som udkommer hver anden måned. Danske Torpare udsender også et gratis, online nyhedsbrev, som alle kan skrive sig op til. Her kommer der løbende relevante nyheder, guides og vigtig information til alle danskere med fritidshus i Sverige.

Foreningen har også en Facebook-side og Instagram-side, hvor der publiceres aktuelt indhold, sjove indlæg og brugbar viden.

Læs mere om, hvem der skal have besked, når man er ny husejer i Sverige.

print
X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter