fbpx
Наши партнеры

Køb og indregistrering af køretøj i Sverige

Udgivet den 11.09.2018, senest opdateret 28.03.2019

En dansker med fritidshus i Sverige kan sagtens – lovligt – anskaffe en svensk indregistreret bil. Proceduren gennemgås nedenfor.

Kørsel i Danmark i svensk indregistreret bil

Vi kender alle nogle, som mener at have hørt et eller andet, som man kan gøre for at køre billigt i Danmark i en svensk registreret bil – men lad mig ved denne lejlighed slå fast: Der er ingen smarte genveje, hvis man skal være på den rigtige side af loven….

Mht. kørsel i Danmark i en svensk indregistreret bil, hvor man stadig har bopælsadresse i Danmark, kan dette ikke lade sig gøre.

Altså: En person – uanset statsborgerskab – der er bosat i Danmark og opført i det danske folkeregister kan køre i en svensk registreret bil i alle verdens lande UNDTAGEN I DANMARK

Proceduren for udlændinges køb af bil i Sverige

I forbindelse med køb af et køretøj i Sverige er der flere ting, man skal være klar over, inden man giver sig ind på det svenske køretøjsmarked. Nedenfor beskrives de tiltag, der er nødvendige for at blive ”svensk bilejer”.

 • I forbindelse med  købet, skal man have et ”Samordnings­nummer”. Dette nummer tildeles af Skatteverket, men man ansøger gennem Transportstyrelsen. Nummeret er ikke et egentligt personnummer og kan ikke anvendes generelt. Samtidig er det et andet nummer end det ”organisationsnummer” som man benytter til den svenske selvangivelse.
 • Nummeret skal bruges i forbindelse med indregistreringen af køretøjet, og kan først fås efter man har sendt nedenstående. Man kan altså ikke søge om nummeret inden bilen er købt.
 • I forbindelse med ansøgningen om samordningsnummeret skal der fremsendes  følgende:
  • Kopi af gyldig legitimation til Transportstyrelsen (kopi af alle sider af ens pas – inkl. forside og bagside) sammen med postadressen til ens svenske bolig. I ansøgningen skriver man, at man er ved at købe et køretøj med registreringsnummeret ”ABC123”. Så går der et par uger indtil man får ”samordningsnummeret” tilsendt fra det kontor, der udsteder det. Herefter er man ikke forpligtet til at foretage sig yderligere. Dvs. man behøver ikke at købe nogen bil her og nu.
  • Original registreringsattest skal endvidere medsendes
 • Se mere om ejerskifte på transportstyrelsen.se, og vælg anmäl ägerbyte via registreringsbevis.
 •  Inden nogen handel bliver indgået, er det meget vigtigt, at man har en aftale med et forsikringsselskab om at man kan få – som minimum – en ”trafikförsäkring”, der kan forsikre køretøjet fra det tidspunkt hvor handlen er forpligtende for køberen. Det er købers ansvar at tilse, at bilen bliver omregistreret i hans/hendes navn straks. Det kan man gøre via nettet når man kommer hjem med bilen, hvor man går ind på ”Transportstyrelsens” hjemmeside, klikker på ”Väg”, ”Fordon” og ”Registreringsskylt och bevis” og ”Beställ registreringsevis”. Men ”Trafikförsäkringen” skal være gældende senest fra det øjeblik handlen indgås og man kører hjem fra sælgeren. ”Trafikförsäkringen” svarer til den lovpligtige ansvarsforsikring i Danmark. Man kan naturligvis tilvælge alle mulige kaskoforsikringsordninger, men de er ikke obligatoriske.
 • Registreringsattesten kan være af 2 forskellige modeller, afhængig af hvor gammel reg.attesten er – før 2004 er det en enkelt seddel, efter denne dato er den 2 delt (del 1 og del 2). I sidste tilfælde er det vigtigt at få begge dele med ved købet.
 • Køretøjer i Sverige skal oftere til syn end i Danmark. Det er derfor vigtigt, at man checker, hvornår bilen sidst er synet. Der afleveres ved hvert syn en seddel til ejeren, hvorpå der står, hvordan synet er forløbet og evt. fejl og mangler, samt – hvad der er en meget fin service som man ikke får i Danmark: en liste over ting der kan blive nødvendige at få bragt i orden inden det næste syn, men som man ikke bliver sendt til omsyn på her og nu. Den seneste seddel bør man få udleveret og hvis sælgeren præsterer alle synssedler fra bilen var ny, har man en god dokumentation på, hvad der har været af eventuelle problemer.
  Se mere om dette på transportstyrelsen.se
 • At købe brugt bil behøver ikke at give besvær bagefter. Brugte emner vil altid være ”købt som beset”. Man kan få en god fornemmelse af hvad den ”rigtige” pris er ved at dyrke hjemmesider med tilbud om brugte biler af det fabrikat og den model, man ønsker at anskaffe sig. Der er så mange gode brugte biler til salg i Sverige, at både bilforhandlere og private kender prisniveauet – især på svenske og tysk fremstillede biler. Når der gives løfter om ”garantier” er det ofte et udtryk for at sælgeren vil af med bilen hurtigst muligt. Transportstyrelsens oplysninger om hvor mange ejere en given bil har haft over en given periode indikerer en hel del om, hvad det er for et produkt man er i færd med at købe. Biltyper, der fra nye af har været meget dyre at anskaffe og vedligeholde vil måske være besværlige at have med at gøre. Husk den sunde fornuft, selvom en given bil umiddelbart synes rigtigt billig for en dansker.

Efter købet vil man på sin svenske adresse modtage registreringspapirer og opkrævning af vægtafgift (”fordonsafgift”) m.m. Efter den første modtagelse pr. post kan man med sit ”samordningsnummer” blive registreret til at modtage alle fremtidige meddelelser om syn mv. via internettet.

Hvis køretøjet ikke bliver brugt i en periode kan man ”avställa” sin bil både mht. registrering og mht. forsikring. Det skal gøres hver for sig.

”Avställning” sker via Transportstyrelsens hjemmeside. Hvis man ”avställer” midt i en betalingsperiode for ”fordonsskatt” får man den overskydende skat retur. Forsikringsselskabet stiller forsikringen i bero, men det kan godt kræve lidt snak med forsikringsselskabet. Når man skal bruge bilen igen skal den ”påställas”. Her skal man være opmærksom på om man overskrider en af de årligt tilbagevendende synsperioder.

Flytning til Sverige medbringende dansk bil

Hvis man emigrerer til Sverige, dvs. flytter så permanent til Sverige, at man melder flytning, så kan man købe bil i Sverige eller man kan vælge at medbringe sin dansk indregistrerede bil.

Ved køb af bil i Sverige er proceduren som nævnt ovenfor, men på et tidspunkt får man naturligvis et svensk personnummer.

Hvis man medbringer sin danske bil, er der den finte, at man kan få refunderet den i Danmark betalte registreringsafgift reguleret ned med bilens alder – det er rigtig mange penge, med mindre bilen er meget moden.

Da der ikke er registreringsafgift i Sverige, er der ikke noget at betale her. Momsen er klaret i Danmark.

Man skal selvfølgelig også tegne en svensk forsikring.

Proceduren er som de fleste andre forhold ved emigration velbeskrevet af Øresunddirekt:

www.oresunddirekt.dk/bil-bolig/bil/bilregistrering

For at gennemføre processen (registrering og tegning af forsikring) hurtigt efter flytning må man anskaffe et samordningsnummer, fordi man først får svensk personnummer efter nogen tid. Proceduren vedr. samordningsnummer er beskrevet ovenfor:

– et brev hvor der anmodes om et samordningsnummer

– kopi af alle de første sider i passet og

– ens svenske adresse

Samordningsnummeret kan bruges i forbindelse med tegning af forsikring.

Hvis man har ”ægte” ophold i Sverige dvs. har folkeregister adresse der og samtidig overnatter udenfor Danmark mindst 185 dage pr. år, så må man benytte bilen så meget man vil i Danmark, så længe føreren altid er en selv eller andre der ikke bor i Danmark.

Links

Transportstyrelsen – alt vedr. køretøjer i Sverige

www.transportstyrelsen.se

Kørekortsportalen (information om svensk kørekort):  www.korkortsportalen.se

www.blocket.se salg af stort set alt- svarer til den blå avis

www.bytbil.com salg af brugte køretøjer – svarer til Bilbasen

print
X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter