fbpx
Hus i sverige

Udlev drømmen om din egen svenske ødegård

Udgivet d. 13.07.2021

Røde træhuse, idylliske skovsøer og elge lige udenfor døren. Selv om Sverige ligger lige ovre på den anden side, så er det en helt anden verden langt væk fra den travle hverdag.

TEKST: JAKOB ROHDE-BRØNDUM

Artiklen er tidligere udgivet i Politikens annoncetillæg Sommer i Danmark fredag d. 9.07.2021

Emil fra Lønneberg, Alle Vi Børn i Bulderby og Madicken. De fleste voksne danskere kan sikkert lukke øjnene og fremkalde idylliske billeder af svenske barndomsminder og røde træhuse.

Men Astrid Lindgrens univers er ikke bare minder. Mange danskere drømmer stadig om den svenske idyl, og 10.000 har allerede gjort drømmen til virkelighed.

Så mange danskere ejer nemlig fritidsbolig i Sverige.

“De vil noget andet end det traditionelle danske sommerhus. De vil gerne have en beliggenhed med langt til nærmeste nabo, og det man få et par timers kørsel væk og til en fornuftig pris,” siger Victoria Lindtner, sekretariatschef i Danske Torpare.

Hus i Sverige
En ødegård ved en af de mange svenske søer er især populært blandet danskere i Sverige.
Foto: Clive Tompsett

Den svenske natur tiltrækker danskerne

Danske Torpare er en interesseorganisation for danskere med fritidshus eller ødegård i Sverige – også de der overvejer huskøb. Organisationen hjælper med alt, der relaterer til køb og eje af hus samt ophold og oplevelser i Sverige.

Lige fra advokatrådgivning og tekniske spørgsmål til færgerabat og svenskundervisning.

Ifølge Victoria Lindtner er danskere især draget af den svenske natur. De vil langt ind i de svenske skove, hvor de kan få stilhed og hyggelige oplevelser med familien.

“Naturen er bare noget helt andet i Sverige. Her er søer og skove, som kan give nogle fede oplevelser for familien. Og så kan man også bruge ødegården som et fristed langt væk fra wifi. Når man er på sin ødegård, kommer man ned i tempo, når man bare skal bruge tiden på at flække brænde, lave bål og fiske. Det tiltaler rigtig mange,” fortæller Victoria Lindtner og tilføjer, at danskerne også elsker de mange friluftsaktiviteter, som Sverige kan tilbyde.

“Vi ser , at flere og flere indretter vildmarksbade og udekøkkener, og så er Sverige jo også fantastisk til cykelture, kajak og kanoture, og når man er i sin svenske ødegård om vinteren, er der jo heller ikke langt til skisportsområder,” siger Victoria Lindtner.

Jeg elsker Sverige

En af de danskere, som har købt en ødegård i Sverige, er 35-årige Andreas Hedegaard fra København. Hans familie har altid haft en kærlighed for Sverige og siden teenageårene, har han drømt om sin egen ødegård hinsidan.

“Jeg har altid elsket Sverige, så i 2017 købte jeg en ødegård i Kronoberg Län,” fortæller Andreas Hedegaard.

Huset ligger små tre timers kørsel fra København, og Andreas Hedegaard forsøger at komme derop et par weekender om måneden.

“Det er helt bevist, at jeg gerne ville finde et hus i Kronoberg. Jeg ville gerne have den ægte svenske natur, og det får man der. Jeg går ofte ture i skovene omkring huset, og der ser jeg ofte både ulvespor, vildsvin og elge, og det tiltaler mig, at skovene er så vilde, at man kan fare vild. Naturen passer bare sig selv,” siger Andreas Hedegaard, som både bruger huset sammen med kæresten og hendes datter, og hvis han har brug for ro til at arbejde.

“I stedet for tre uger i Portugal, tager vi tre uger derop om sommeren, og det er fantastisk, og så tager jeg også derop sammen med 8-10 kammerater, hvor vi lever som Nak & Æd,” fortæller Andreas Hedegaard, som oplever, at huset i Sverige passer rigtig godt ind i ønsket om mere ro og nærvær.

“Jeg kan udleve min indre bonderøv, også er det bare rart at være til stede og nyde nuet.”

Andreas Hedegaard er en af de mange danskere, som har hus i Sverige. Han forsøger at komme op til ødegården et par gange om måneden. – Jeg kan udleve min indre bonderøv, og så er det bare rart at være til stede og nyde nuet.
Foto: Privat
 
Hus i Sverige
Foto: Privat

Stor hjælp under Coronanedlukning

Selv om huskøb i Sverige ikke er det samme som i Danmark, så havde Andreas Hedegaard ikke behov for eksperthjælp i forbindelse med købet, men han har gjort flittig brug af Danske Torpares råd og vejledning på deres hjemmeside og medlemsskabet.

“Jeg har hentet mange informationer om bl.a. 3-kammerbrønd, som er et krav i Sverige, og selvangivelse i Sverige, og så har Danske Torpare også været en rigtig stor hjælp ifm. Corona. De har været med til at lægge et politisk press, så vi fik åbnet op og kunne komme op til vores huse. Jeg er så heldig at have en rigitg god nabo, som har holdt øje med huset, men mange andre fik jo ikke lukket ned for vinteren, så det var vigtigt, at de kunne komme op til deres hus, og der var Danske Torpare gode til at lægge pres på myndighederne,” siger Andreas Hedegaard.

Stor forskel på Danmark og Sverige

Selv om vi er broderfolk og ligner hinanden på mange områder, så er der stor forskel på at købe og eje fritidsbolig i Danmark og Sverige. Danske Torpare er derfor behjælpelig med alle spørgsmål i forbindelse med køb og salg.

“Hele processen adskiller sig meget fra danske forhold. Man køber som beset, og mægleren har en anden rolle i Sverige, så der er mange forhold, man skal være opmærksom på,” påpeger Victoria Lindtner.

Ud over hjælp i forbindelse med køb hjælper Dansker Torpare også med spørgsmål omkring skatteforhold, myndighedsspørgsmål og tekniske problemer i forbindelse med fx brøndboringer, vand og el.

“Vi tilbyder også juridisk bistand, hvis man fx er flere ejere, så vi kan i det hele taget hjælpe med alle praktiske forhold,” tilføjer hun.

Hus i Sverige
Hus i Sverige
Ifølge Victoria Lindtner, sekretariatschef i Danske Torpare, vil danskere gerne have en beliggenhed med langt til den nærmeste nabo, og det kan man få et par timers kørsel væk og til en fornuftig pris.

Gode kontakter hos de svenske myndigheder

Danske Torpare varetager også medlemmernes interesser over for offentlige myndigheder, private virksomheder og organisationer i Danmark og Sverige.

“Vi har rigtig gode kontakter i både de svenske ministerier, län og kommuner, og så faciliterer vi også flere netværk blandt vores medlemmer. Det kan fx være netværk om vindmøller eller jagt og skovbrug,” siger Victoria Lindtner og tilføjer, at Danske Torpare også er en portal med medlemsfordele og inspiration til gode oplevelser i Sverige.

“Som medlem får man adgang til en række fordele og tilbud, og så deler vi også ud af tips og gode steder, som vi anbefaler alle at opleve,” siger Victoria Lindtner.

print
X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter