fbpx
Наши партнеры

August er sæson for krebsegilde

August måned er ensbetydende med kräftskiva. En stor svensk begivenhed, som er forbundet med mange traditioner.

En tradition blev til

Kräftskivans oprindelse daterer sig tilbage til begyndelsen af 1900-tallet og har sin oprindelse i et forbud mod krebsefangst mellem november og den 7. august. I løbet af 1930erne begyndte man at anvende ordet ”kräftskiva” som en samlet betegnelse for den store højtid, krebsesæsonen blev – og stadig er. Kräftskivan er sammen med midsommar en af de højtider, som forbindes allermest med den svenske identitet.

Inden kräftskivans udbredelse, var kräftor først og fremmest en fin spise forbeholdt overklassen. Første gang, kräftor nævntes i svensk gastronomi, var i et brev fra Erik XIV til fogeden på Nyköpingshus, dateret fra 1562, hvor kongen beordrede at fremskaffe så mange kräftor som muligt, da hans søster Anna skulle giftes.

Spisen har sidenhen bredt sig til almenheden, og det er blevet en festlig måde at sige farvel til sommeren på og byde efteråret velkommen; Svenske kräftor, (dild) snaps, västerbottenost og svenske flag på bordet.

Sådan kan du gøre kräftskivan efter

Det kræver en del forberedelse at holde kräftskiva for familie og venner – hvis man går all-in vel at mærke; I dag kan man købe papirduge, sjove hatte, hagesmække, lys, tallerkner, glas, bestik og diverse pynt i kräftans tegn. Det ser ganske sjovt ud, når man sidder ved bordet iført hagesmæk, hat mv. og synger svenske snapseviser.

Da kräftor er en let spise, bør man regne med 500 g pr. person, hvis man spiser dem med brød og smør, og med 250 g pr. person, hvis man spiser dem med andet tilbehør. Traditionelt tilbehør til kräftorna er ud over brød, knäckebröd, smør, mayonnaise og ost, västerbottenpaj og kantarellsmörgås eller kantarellpizza. Hertil er øl og hjemmelavet snaps et must. Skal der bydes på dessert, er marängtårta eller en smulpaj med bær oplagt.

Hvordan piller man kräftorna?

Begynd med hovedet og træk det fra kroppen. Sørg for, at hjernen vender opad. Inkarnerede krebsespisere suger indholdet i hovedet. Det smager lidt salt. Træk kødet ud.

Snapseviser hører der sig til

Til ethvert kräftskiva hører der sig snapseviser til. Vi har samlet 11 svenske snapseviser, du kan skråle med på til krebsegildet.

Opskrifter til dit kräftskiva

Er det dig, der står for kräftskivan i år, har vi her samlet vores bud på de bedste opskrifter på traditionelle retter lavet helt fra bunden.

print

Savner du dit nye medlemskort?

Dit nye medlemskort og kontingentopkrævningen for medlemsår 2020/2021 kommer med TORPARE december.

Bemærk venligst, at december-bladet leveres i et plastikomslag og udsendes med PostNord.

Læs mere her.

X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter