fbpx
Наши партнеры

Fire gode vaner mod fugt i huset

Fire gode vaner mod fugt i huset

Når vinteren nærmer sig, bør fritidshusejere overveje, hvordan de nu bedst sikrer, at huset ikke lugter for meget af fugt eller gammelt hus, næste gang de kommer. Danske Torpares tekniske rådgiver har samlet fire gode vaner, der kan hjælpe alle husejere med at undgå skader fra fugt.

  1. Luft ud, før du går

Det er en rigtig god idé at gennemlufte hele huset i mindst 15 minutter, før man tager af sted. Også selv om det regner. Det kan lyde, som om man inviterer fugten indenfor på den måde, men det er ikke tilfældet.
Én kubikmeter indeluft på 23° C ved 70 procent fugtighed indeholder 14 gram vand, mens en kubikmeter udeluft med 100 procent fugtighed (fordi det regner) ved 8° C kun indeholder 8 gram. Og hvis det nu var minus 5° C og sneede, havde udeluften kun 3 gram vand pr. kubikmeter. Så åben endelig døre og vinduer med god samvittighed.

  1. Gulvvask, tøjtørring og større badeseancer kan vente

Det er rigtig rart at komme tilbage til et rent hus med rent sengetøj, og derfor kan det være oplagt at vaske gulv og vaske tøj, som man hænger til tørre, umiddelbart inden man forlader huset. Måske vil man også selv have et langt brusebad. Problemet opstår, når man efterfølgende lukker og låser huset efter sig, og fugten ingen sted har at komme hen.
Det kan derfor være en god idé at gøre disse ting dagen før afrejsen – eller måske vente helt med at gøre det, til næste besøg.

  1. Ventiler og spjæld helt åbne

Spjæld i skorstene og ventiler i brændeovne og brændekomfurer skal være helt åbne. Det samme gælder spjældet ind til den ventilationskanal, som sidder i køkkenet i næsten alle huse fra de sidste 100 år (husk at lade skorstensfejeren rense kanalen). Endelig skal man også se, at ventilationen i husets sokkel er åben om vinteren.

  1. Døren til kælderen og lemmen til krybekælderen skal lukkes

Når kældre har tendens til at være koldere end huset om sommeren, er det tit omvendt om vinteren. Eventuelt grundfugt, der kommer op af kælderen i form af relativ lun og fugtig kælderluft, vil kondensere på eller i de kolde ydervægge. Den proces kan gå hurtigere i takt med, at det bliver koldere udenfor. I så fald kan kun 10 gram vand i timen blive til enormt meget, når timer bliver til dage og måneder.

Eksperten forklarer, hvad de gode vaner gør

“Mens fugt i luften egentlig ikke udgør noget problem, opstår vanskelighederne, når fugten kondenserer. Det sker måske på steder, hvor der efterfølgende kan vokse rådsvampe, skimmelsvampe eller måske hussvamp.

Ved at begrænse ting som gulvvask, tøjtørring og lange brusebade, samt lufter ud, efterlader man huset med den tørrest mulige luft. Det giver huset nogle timer eller dage, inden det bliver så koldt, at der kondenserer fugt i eller på væggene.

Den åbne ventilation skal lette, at den luft, man har i huset, efterhånden erstattes af stadig tørrere luft udefra, i takt med at temperaturen falder. Endelig begrænser man kondens fra kælderen til at komme op i huset, ved at lukke døren og lemmen dertil.”

Bjørn Donnis,
teknisk rådgiver
i Danske Torpare

Disse fire vaner er et uddrag fra teknisk rådgiver Bjørn Donnis’ vidensbank artikel ’’Reducér fugtproblemer i huset’’, oprindeligt bragt i Torpare nr. 156 (oktober 2014).

 

 

print
X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter