fbpx

Opskrift på kanelbullar

På den 4. oktober hvert år fejres en særlig klassisk svensk delikatesse. Det er nemlig kanelbullens dag, og du må meget gerne være med til at fejre den populære kage.
 
Kanelbullens historie har sine rødder i Sverige, hvor den kendte kage blev skabt og udviklet. Kanelbullar, har været en del af svensk madkultur siden begyndelsen af 1900-tallet. De opstod i kølvandet på industrialiseringen, hvor ingredienser som mel, sukker, smør og kanel blev mere tilgængelige, især efter 1. verdenskrig.
I løbet af 1920’erne og 1930’erne blev kanelbollen populær i Sverige.
 
Kanelbollen blev også tæt forbundet med den svenske “fika”-tradition, en kaffepause hvor man nyder kaffe og noget sødt, ofte en kanelbolle.
 
I 1999 indførte det svenske Hembakningsråd Kanelbullens dag, som fejres den 4. oktober hvert år. Formålet var at fremme svensk bagetradition og kanelbollen som et symbol på svensk madkultur. Kanelboller er i dag en international favorit, har en særlig status som en del af Sveriges kulinariske arv.
Hvis du vil være med til at fejre kanelbullens dag, eller blot ønsker at forkæle dig selv og dine nærmeste, kan du selv prøve at give dig i kast med at bage kanelbullar ved at følge denne opskrift:

INGREDIENSER

Kanelboller:

  • 2 1/2 dl mælk
  • 25 g gær
  • 75 g blødt smør
  • 60 g sukker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 400-500 g mel

Fyld:

  • 100 g blødt smør
  • 100 g sukker
  • 1/2 dl brun farin
  • 1 spsk kanel

Bagning og pynt:

  • 1 æg til pensling
  • Perlesukker

 

FREMGANGSMÅDE

Kanelboller:

  • Lun mælken i en lille gryde eller mikroovn til den er lunken. Kom mælken i en skål og rør gærren ud i mælken med et piskeris.
  • Tilsæt blødt smør, sukker, salt og kardemomme. Tilsæt halvdelen af melet og begynd at ælte dejen i hånden eller på en røremaskine med dejkrog.
  • Tilsæt løbende mere mel indtil du får en blød og smidig gærdej.
  • Dæk dejen med et viskestykke og lad den hæve ved stuetemperatur i 30 minutter.
  • Lav imens fyldet.

Fyld:

  • Kom blødt smør, sukker, brun farin og kanel i en skål og mos det sammen til en ensartet masse med en gaffel.
  • Rul og bag kanelbollerne:
  • Del dejen i to. Rul den ene dej ud til en aflang firkant med en kagerulle.
  • Smør halvdelen af fyldet på dejen med en flad kniv eller bagsiden af en ske. Undgå at komme helt ud til kanterne.
  • Rul dejen til en pølse med fyldet indeni på den lange led. Skær pølsen ud til 12 lige store stykker.
  • Placer hvert stykke på en bageplade beklædt med bagepapir med god afstand imellem.
  • Gentag processen med resten af dejen og fyldt og lad så kanelbollerne hæve i 1 time.
  • Pisk et æg sammen i en lille skål og pensl alle kanelbollerne grundigt med æg. Drys med perlesukker.
  • Bag kanelbollerne ved 225 grader (alm. ovi cirka 10 minutter og lad dem køle helt af på en bagerist.

NOTER

Kanelbollerne er fryseegnede i op til 3 måneder.
Opskrift lånt fra: https://bageglad.dk/svenske-kanelboller/ 
print
X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter