Udgivet d. 03.10.2023
Kilde: Vår Kokbok (Nordsteds)
Ingredienser
- 100 g smør (+ til smør stegning)
- 4 dl mælk (el. 2 dl syrnet mælkeprodukt + 2 dl mælk)
- 10 g gær (el. 1 tsk. bagepulver)
- 3 dl hvedemel (el. 2 dl hvedemel + 1 dl grahamsmel)
Fremgangsmåde
Smelt smørret.
Med gær: varm mælken til 37 grader (lillefingervarm). Rør gæren ud i halvdelen af mælken. Tilsæt melet og rør dejen, til den er jævn. Tilsæt resten af melet og lad dejen hæve ved stuetemperatur i ca. 30 minutter. Hæld det smeltede smør i .
Med bagepulver: Rør hvedemel, bagepulver og halvdelen af mælken til en jævn dej. Tilsæt resten af mælken og derefter det smeltede smør.
Bagning: Opvarm vaffeljernet. Pensl overfladerne med smeltet smør til den første vaffel – efterfølgende behøves overfladerne kun at smøres en smule. Hæld 3/4-1 dl dej på vaffeljernet. Bred dejen ud, luk vaffeljernet og bag vaflerne til de er gyldenbrune. Læg dem enkeltvis på en bagerist. Hvis vaflerne ligger i flere lag, mister de deres sprødhed.
Kan serveres med: (sødt) syltetøj eller friske bær og flødeskum eller is eller (salt) creme fraiche, fersk røget laks og hakket løg el. purløg.