fbpx

Opskrift på de lækreste semlor

Den svenske fastelavnsbolle med marcipan, fløde og låg kan spores tilbage til 1689, da den dengang kaldtes for ”hetvägg”. I dag er den bedre kendt under navnet ”semla”. Semlor går aldrig helt af mode, og hvert år til fastelavn kan de findes til høje priser hos de hippeste bagere både i Danmark og Sverige. Når vejret inviterer til fastelavn indendørs i torpet, er semlor perfekte hyggespredere.

Her er en opskrift, så du kan lave dine egne semlor:

Del gerne resultatet med os ved at tagge jeres opslag med @dansketorpare på Facebook eller Instagram

Opskrift på 10 stk.

Ingredienser:

– 25 gram frisk gær

– 2.5 dl sødmælk

– 75 gram smør

– 10 smuttede mandler

– 4 spiseskefulde sukker

– 1 teskefuld stødt kardemomme

– 550 gram hvedemel

– 0.5 æg (M/L), hele

 

Pensling:

– 0.5 æg (M/L), hele

 

Fyld:

– 175 gram ren rå marcipan

– 10 spiseskefulde sødmælk

 

Topping:

– 2 dl piskefløde

– 1 teskefuld sukker

– 3 spiseskefulde flormelis

 

Fremgangsmåde

  1. Smuldr gæren i en skål og rør det med en sjat af mælken.
  2. Smelt smørret og tilsæt resten af mælken. Væsken skal være ca. 38 grader varm, hvorpå den blandes med det opløste gær.
  3. Blend mandlerne til mel. Tilsæt mandelmel, sukker, kardemomme, og halvdelen af melet i nævnte rækkefølge.
  4. Bland det sammen og rør derefter det halve æg i. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen og ælt, indtil dejen er jævn, blank, og ikke klistrer.
  5. Strø lidt mel på dejen, dæk til med et rent viskestykke, og lad den hæve ved stuetemperatur i ca. en time eller indtil dobbelt størrelse.
  6. Ælt dejen på en let melet bordplade, indtil den er smidig og jævn. Del den i otte eller ti lige store stykker og form hvert stykke til en rund bolle.
  7. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve i 30-40 minutter.
  8. Pensl bollerne med æg. Sæt dem i en forvarmet ovn ved 225 grader C i 10-12 minutter, indtil de er gyldenbrune og lyder hult, når du banker på dem i bunden. Lad bollerne køle af.

 

Fyld og Topping:

  1. Skær marcipanen i små stykker. Skær trekantede låg af bollerne og grav noget af indmaden ud med en teske.
  2. Mos indmad og marcipan sammen med en gaffel og tilsæt mælken lidt ad gangen, indtil blandingen har en cremet konsistens. Fordel fyldet i bollerne.
  3. Pisk fløde og sukker til tykt flødeskum. Læg eller sprøjt det oven på fyldet.
  4. Placer et låg på hver bolle og si flormelis over dem, indtil alle låg er dækket af pudder.

 

Tips:

– Ved brug af økologisk mel, vær sparsom med melet, da det absorberer mere væde end konventionelt dyrket mel.

– Si melet i stedet for at hælde det direkte fra målebægeret for bedre hæveevne og luftige boller.

– Hvis bollerne er til mindre børn eller som dessert, lav 10 boller i stedet for 8. 10 mandler vejer ca. 15 g, svarende til 1.5 spiseskefulde mandelmel.

 

Opskriften er lånt fra Alletiders Kogebog

print
X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter