fbpx
Наши партнеры

Sådan lærer du dit torps historie at kende

Hvis du ejer et gammelt torp, er du måske nysgerrig efter at vide, hvem der tidligere har boet der, og hvordan torpet har været brugt gennem årene. Så er det bare om at gå på opdagelse i både fysiske og digitale arkiver. Her får du tip til, hvad du kan gøre.

TEKST: KIRSTEN MARIE JUEL JENSEN

Det falurøde torp med hvide sprossede vinduer uden for Olofström i Blekinge var lige netop det hyggelige fristed midt i naturen, Mette Stepnicka og hendes familie havde drømt om. De indtog huset i 2014 og faldt hurtigt til. Mette blev dog snart nysgerrig på stedets historie. Der stod i kontrakten, at huset var bygget i 1909, men hun fandt ud af, at Sverige fik et nyt skattesystem dette år, og at mange huse derfor står registreret med 1909 som officielt byggeår, men i virkeligheden kan dateres meget længere tilbage.

Besøg hembygdsföreningen

Det første sted, du bør lede, er i den lokale hembygdsförening. Hvis du ikke lige ved, hvor den holder til, så spørg din nærmeste nabo. Hembygdsföreningen har ofte samlet fotos og historier fra lokalområdet, og derfor kan der være rigtig meget for dig at hente her. I vores naboby er der for eksempel en gammel landhandel, hvor de har samlet en hel masse historiske fotos fra området, som er virkelig sjove at gå igennem. Hembygdsföreningarna arrangerer ofte også historiske gåture i området, hvor man hører anekdoter og sagn om de forskellige huse. Her kan du være heldig, at de også har noget at fortælle om dit torp.

Gå i Riksarkivet – eller i kirke
Ejer du et soldattorp eller et andet historisk militært torp, kan du gå på jagt i Riksarkivet – nærmere betegnet i samlingen Indelningsverk och jordeböcker eller i regements- och båtsmanskompaniarkiven i Krigsarkivet.
Ejer du et civilt torp, kan du måske finde informationer om det i den lokale kirke, hvis de har gemt husförhörslängden / kyrkoboken, som er en kirkebog, hvor alle sognets husstande og deres fødsler, bryllupper og begravelser tidligere blev registreret.

Vær opmærksom på, at dit torp måske har hørt under en større gård, så hvis du ikke kan finde navn eller matrikelnummer på dit eget torp, så kan du måske finde det på den gård, det har hørt eller hører under, og så kan du på den måde indirekte finde information om dit eget torp og dets tidligere beboere.

Finder du ikke husförhörslängden lokalt, bør den kunne findes i Riksarkivet. Det har tidligere kostet penge at søge i Riksarkivet, men det er netop blevet besluttet, at det skal være gratis.

Find optegnelser og fotos

i Arkiv Digital

Arkiv Digital er en guldgrube af informationer, hvis du virkelig gerne vil gå i dybden med historien bag dit torp. Det er en betalingstjeneste, men der er en gratis testside, så du kan få et indblik i, hvordan systemet fungerer. Her ligger tusindvis af historiske fotos, og du kan søge på kirkebøger, bo-optegnelser, dombøger, slægtsnavneregistre og meget andet. Så her er der mulighed for at lære noget om både huset og de mennesker, der har boet i det.

Lantmäteriets hjemmeside er også et godt sted at søge. Her kan du finde historiske kort tilbage fra 1628 og på den måde finde ud af, hvordan bygninger og natur omkring dit torp har ændret sig i løbet af årene. Du vælger bare län, kommune og område, og så finder den alle de historiske kort, der er på lager. Du kan søge alt det, du vil og downloade kortene gratis.

Også på Riksantikvarieämbetets hjemmeside kan du søge i gamle kortoptegnelser og få historisk information om en matrikel eller et sted.

Flyfotos er også en mulighed

Er du interesseret i luftfotos af dit torp og området omkring det for at komme nærmere historie og udvikling, er der også mange muligheder. Svenska Aero-Bilder har dokumenteret Sverige fra luften siden 1965. Du kan gratis sende en forespørgsel om et specifikt område, og så søger de frem, hvad de har. Derefter beslutter du, hvad og hvilke formater, du ønsker. Og så betaler du bare for det, du bestiller.

Samme mulighed giver Flygfoto Historia dig. De har fotos helt tilbage fra 1950, og her kan du selv søge på dit område. Hvis du vil have printet et foto i ordentlig kvalitet, skal du bestille i deres butik.

Så mulighederne for at gå på opdagelse i dit torps historie er mange. Det er bare med at komme i gang.

Gode steder at gå på opdagelse

  • Arkiv Digital er et supergodt sted at finde både kort, fotos og viden om slægt og udvikling i dit torp i gamle kirkebøger, domsbøger osv. Vær opmærksom på, at det er en betalingstjeneste.
  • Läntmateriet har en stor database, hvor du kan finde historiske kort fra det område, dit torp ligger i. Ligeledes kan du finde historiske kort og optegnelser på Riksantikvarieämbetets hjemmeside.
  • Gamle kirkebøger (husförhörslängden) er et fantastisk sted at søge informationer om et torp og de familier, der har boet i det.
  • Riksarkivet har lavet en grundig gennemgang af, hvordan du finder dit torp i arkiverne, og hvilke informationer, du kan finde.
  • Find gamle luftfotos af dit torp eller området omkring det. (eller http://flygfotohistoria.se)
  • Se programmerneDet sitter i väggarne” på SVT1, hvor du kan få mange gode tip til at grave i historien bag dit svenske hus.
  • Få gode råd om at finde frem til de tidligere ejere af dit torp og deres historie på Släkt Historia.
  • Rigsarkivet i Gøteborg. Hvis man ikke har mulighed for at besøge det i den fysiske verden.

 Artiklen blev første gang bragt i medlemsbladet TORPARE 176.

print

Covid-19-information

Danske Torpares sekretariat har åbnet for personligt fremmøde. Vi anbefaler, at I ringer på forhånd og laver en aftale, så vi kan sikre at der ikke er for mange på sekretariatet på én gang.

Rejser til Sverige

Meldingen fra Udenrigsministeriet lyder fortsat på at undgå al unødig rejseaktivitet – også til Sverige, og Danske Torpare henviser til, at man følger disse anbefalinger.

Læs mere om situationen her.

X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter