fbpx
Наши партнеры
varmepumpe sverige

Hvordan er økonomi og regler for varmepumper i Sverige?

Udgivet d. 08.09.2021

Artiklen er fra bladet TORPARE august 2021

TEKST: BJØRN DONNIS OG VICTORIA LINDTNER

Bjørn Donnis er civilingeniør i kemi og en af Danske Torpares frivillige tekniske rådgivere.
Victoria Lindtner er jurist og sekretariatschef i Danske Torpare.

Hvordan er økonomien i at installere en varmepumpe i Sverige? Og hvilke regler skal jeg være opmærksom på i forhold til monteringen? Det er nogle af de spørgsmål, Danske Torpare får flest af, når det kommer til varmepumper. Her svarer en af foreningens frivillige rådgivere.

Hvornår kan det betale sig at installere en varmepumpe i min svenske stuga eller ødegård?

Det er meget svært at give et entydigt svar på, men jeg skal forsøge at give et fingerpeg om, hvordan du regner det ud. Det følgende gælder for luft-til-luft-varmepumper, som vil være det mest relevante for de fleste:

Alt i alt kan man få en lovlig og professionelt monteret varmepumpe for under 10.000 DKK pr. enhed – og en kvalitetsvarmepumpe for under 20.000 DKK. Denne investering skal gerne være tjent ind på fem år, hvis man skal kunne sige, at det kan betale sig.

Om du kan det, afhænger i høj grad af, hvilken COP-værdi (ydeevne), din varmepumpe har, hvor meget du bruger dit hus, hvor godt isoleret, det er, og hvor koldt der bliver udenfor.

Den bedste idé er derfor at få en autoriseret VVS-installatør til at komme ud og kigge på dit hus og være med til at lave en konkret beregning.

Skal vi ned i de nørdede detaljer, kan man grundlæggende sige, at man i Sverige får en besparelse svarende til den opnåede COP-værdi. Det vil sige så mange ekstra kilowatt varme, som varmepumpen kan lave ud af en kilowatt strøm i forhold til el-radiatoren.

I rede penge er besparelsen dog ikke nødvendigvis så stor, da strøm er forholdsvis billig i Sverige. Og da du oftest er mindre tid på dit torp end i et fuldtidshus, er dit energiforbrug mindre – dermed er din besparelse jo også mindre per måned i kroner og ører.

Hvis man kun har varme i huset under kortere ophold i efterår og vinter – og måske supplerer med en brændeovn – bliver besparelsen i kroner endog yderst beskeden. Og så vil det ikke kunne betale for indkøb og installation af varme­pumpen.

Derudover skal man tage højde for, at når det er rigtig koldt udenfor i Sverige, og man har brug for den ekstra varme, vil en luft-til-luft-varmepumpe skulle arbejde ret hårdt og dermed bruge mere strøm. Det er grunden til, at man i helårshuse i Sverige normalt trækker varmen fra jord eller sø (jordvärme / sjövärme) eller fra vandet i en vandboring (bergvärme) samt eventuelt også fra udblæsningen fra ventilationen (frånluftsvärmepumpar). Da disse installationer er væsentligt dyrere, vil det dog være en endnu dårligere forretning for et fritidshus end en luft-til-luft-varmepumpe.

En sidste ting at overveje omkring økonomien er, at flere varmepumper har en minimumstemperatur på +10 grader. Og så meget behøver du egentlig ikke have i huset for at holde det tørt og undgå frostskader.

Så har du varmepumpen kørende hele vinteren, har du egentlig en højere temperatur og bruger mere strøm, end du har brug for.

Hvis alternativet er at have el-radiatorer kørende hele vinteren, som du ikke kan regulere lige så præcist, og som bruger mere strøm på at producere én grad varme end varmepumpen gør, kan det dog alligevel oftest betale sig at have en varmepumpe kørende i stedet.

Kort sagt, så kan der sagtens være en lille besparelse i at installere en varmepumpe. Men min vurdering er, at man i højere grad skal vælge en varmepumpe for dens komfort end for økonomien i den.

Kan jeg få støtte til en varmepumpe i Sverige?

Nej. I Danmark findes der støtteordninger, hvis man fx ønsker at udskifte et gammelt oliefyr med en varmepumpe. Disse støtteordninger kan man dog ikke tage med sig til sit svenske fritidshus. Og der er ikke lignende ordninger i Sverige, man kan benytte sig af.

MEN i 2021 kan du i Danmark få op til 25.000 DKK i håndværkerfradrag til blandt andet installation af varmepumpe. Og dette fradrag kan du tage med til din fritidsbolig i Sverige, hvis du betaler ejendomsværdiskat af boligen og sørger for at bruge en momsregistreret installatør og får en faktura.

Fradraget kan kun bruges til arbejdsløn, ikke til materialer / pumpen.

(Læs mere om håndværker- og servicefradrag i fritidsboligen på www.skat.dk.)

Hvordan er reglerne i Sverige for at montere en varmepumpe?

Det kommer an på varmepumpe-typen, om du skal bruge en autoriseret køle- eller VVS-montør til installationen. Når du har valgt en varmepumpe, så tjek lovkravene hos myndighederne på området – www.energimyndigheten.se og / eller hos brancheorganisationen for køle- og varmepumper – www.skvp.se.

Hvis du vil være på den sikre side, så vælg en certificeret installatør. En database over certificerede installatører finder du på www.incertonline.se, hvor du kan søge efter “certifierad installatör – värmepumpar”.

Derudover har de svenske kommuner forskellige regler i forhold til, om du skal søge om tilladelse til at installere varmepumper.

Jord- og bergvärme kræver altid tilladelse, men der kan fx også være særlige lokalplaner, der gør, at du skal søge om at sætte en kompressor til en luft-til-luft-varmepumpe uden på dit hus, eller der kan være særlige krav i forhold til larm, afstand til nabo, udseende og så videre.

kontakt altid din kommune for at finde ud af, om varmepumper kræver tilladelse, og hvordan du i så fald søger det.

print
X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter