fbpx
Наши партнеры
Sverige regn

Spot på kulturforskelle: “En svensker går bare ikke rundt ude i regnen”

Udgivet d. 2.07.2021

TORPARE ser med mellemrum på kulturforskelle mellem Sverige og Danmark. Nok er vi broderfolk, men forskellene er der, og vi har vores egen “ekspert” i Danske Torpares sekretariatschef, som også er jurist. Nok er Victoria Lindtner svensker, men hun har boet i Danmark siden 1990.

TEKST: VICTORIA LINDTNER

Artiklen findes også i bladet TORPARE fra februar 2021

Denne artikel bygger på mine egne erfaringer og oplevelser ved at være svensker og bosat i Danmark i 30 år. Jeg føler mig tæt forbundet med både Sverige og Danmark.

Jeg må indrømme, at jeg hepper på Danmark i fodbold og håndbold og er meget glad for danskernes direkte facon. Personligt har jeg det lidt svært ved svenskernes berøringsangst, men jeg ved jo, at det er, fordi de gerne vil fokusere på det gode i sagen.

Og jeg kan vældig godt lide svenskernes høflighed.

Forskelle gør det spændende at lære hinanden at kende

Forud for fredsaftalen mellem Danmark og Sverige i 1660 var der gået flere hundrede år med krige, hvor svenskerne og danskerne bekæmpede hinanden. Siden hen er der opstået meget tætte forbindelser i alle henseender tværs over Sundet.

Danskerne og svenskerne har en lang række traditioner for et politisk, økonomisk, kulturelt og socialt samarbejde. Dette samarbejde skaber en merværdi for begge lande og deres borgere.

Det er ikke kun sproget, der adskiller os. Selvom vi har en lang historik med at leve side om side, så er der selvfølgelig stadig en masse forskelle på os og den måde, vi lever på, siger tingene på og møder hinanden på.

Og det er jo også noget af det, der gør det så spændende at lære hinanden bedre at kende. Den tidligere svenske ambassadør i Danmark Fredrik Jørgensen sagde altid, at vi skal lægge vægt på det, vi har tilfælles.

Danskerne står for den gode stemning

Jeg er selv vokset op på grænsen mellem Ljungby og Markaryd kommuner, hvor der altid har været rigtig mange danskere. Min familie hjalp altid danskerne med at se efter deres huse, når de ikke var der, jeg husker det gode venskab, og vi var altid velkomne i danskernes hjem.

Danskernes umiddelbarhed og imødekommende væsen står lidt i kontrast til svenskernes lidt reserverede attitude.

Danskerne – har jeg altid sagt – er dem, der står for den gode stemning. Der skal inviteres og hygges og drikkes en øl. Og så hygger vi. Og det har jeg indtryk af, at mange svenskere værdsætter ved danskerne – deres hygge.

Dér er vi svenskere nok lidt længere tid om at varme op. Vi skal lige se hinanden lidt an og holder nok på formerne lidt længere, end en dansker gør.

Til gengæld vil jeg til hver en tid sige, at når først man er kommet ind på livet af os svenskere, så har man en ven for livet. Og så er invitationen til krebsegilde eller midsommer i hus – hvert år.

Spot en dansker ude i skoven

Jeg har, siden jeg var barn, lagt mærke til en meget pudsig forskel på svenskerne og danskerne – og den står selvfølgelig helt for egen regning: Jeg var altid sikker på, at det var en dansker, der gik rundt ude i skoven med gule gummistøvler og pang-farvet regnjakke.

Ikke nok med at farverne afslørede, hvor personen stammede fra – men dertil kom det afslørende i selve aktiviteten: At gå rundt udenfor, når det regner! Vi svenskere vil simpelthen blive indenfor i regnvejr.

Danskere meget direkte i forhandlinger

Svenskerne er kendt for deres konsensus og langvarige forhandlinger, og danskerne argumenterer og taler lige ud af posen – og uanset at danskerne ikke lægger noget negativt i det, opfatter svenskerne det nogle gange negativt.

Lad mig tage et eksempel i torparforenings-regi: Vi har haft flere informative og særdeles gavnlige møder med svenske kommuner.

Ofte drøfter vi affald i lang tid, og særligt ved et af kommunemøderne, hvor hverken forvaltningen eller politikerne havde haft synderligt meget med danskere at gøre, opfattede de danskerne som meget direkte.

Vi var inviteret på morgenmad, og svenskerne er jo meget høflige, og flere embedsfolk havde stillet op til dette møde. Efterfølgende forklarede jeg, hvordan vi danskere (ja, jeg føler mig mere og mere som en dansker) argumenterer, og danskerne er jo ikke så stilfærdige som svenskerne.

Danskerne kan lide en ordentlig debat, at forhandle og komme til orde, men der ligger ikke noget negativt i det. Men når det er sagt, har svenskerne lidt svært ved danskernes selvironi og deres lidt anarkistiske måde, som står i skærende kontrast til svenskernes autoritetstro.

Svenskerne står altid troligt i kø, og de ville aldrig drømme om at gå foran i køen.

Nye torp-ejere: Føl jer lidt frem

Når vi i Danske Topare holder introkurser for nye medlemmer, gør vi meget ud af at fortælle, at man som dansker bliver rigtig godt modtaget. Svenskerne oplever, at vi kommer med et frisk pust om end med den direkte facon.

Vi opfordrer alle til at føle sig lidt frem og invitere grannenfika og sætte sig ind i svenskernes kultur og traditioner. I Sydsverige interesserer man sig meget for, hvad der sker i Danmark. Og svenskerne her har mere tilhørsforhold til Danmark end til Stockholm.

Vi kender vel alle det, at en pakke dansk rugbrød, en flaske O.P. Anderson eller en kasse Tuborg vækker stor glæde, eller når vi inviterer på højtbelagt smørrebrød.

Hvad kan vi lære af hinanden?

Vi har jo fælles baggrund og fælles værdier, men selvom vi er forskellige, holder vi af hinanden og lever ved siden af hinanden.

Som en af vores frivillige i foreningen siger: “Det svenske hus er ikke bare vores sommerhus, det er vores andet hjem,” og dét er jo kendetegnende for mange af os, som har hus i det svenske.

Jo mere vi er sammen, jo mere forstår vi hinanden, og jo større samhørighed har vi. Det har blandt andet bevirket, at vi som forening har et særdeles godt forhold til de danskertunge kommuner derovre.

Tilmeld dig Danske Torpares nyhedsbrev og få de bedste tips til livet som husejer i Sverige.

print

Om ETU

I disse dage får vi ekstraordinært mange telefonopkald vedrørende samarbejdet med ETU.

Foreningen undersøger fortsat de muligheder, man har som medlem for at forsikre sit fritidshus.

Processen er tidskrævende. Derfor henviser vi til vores nyhedsmail, hvor du løbende kan finde relevant information.

X
×
Bliv medlem
Shop
Videnscenter
Aktiviteter