Udgivet d. 27.07.2020
Må du bygge et brændeskur eller et gæstehus til din svenske ødegård eller sommerhus uden at spørge nogen om lov? Her får du råd om de svenske regler for henholdsvis “friggebod” og “attefallshus”.
TEKST: VICTORIA LINDTNER OG KIRSTEN MARIE JUEL JENSEN
Victoria Lindtner er jurist og sekretariatschef i Danske Torpare. Kirsten Marie Juel Jensen er journalist og TORPAREs redaktør.
Artiklen findes også i aprils udgave af bladet TORPARE.
Hvis du har brug for ekstra plads til værktøj, brænde eller syltede blommer – eller måske en ekstra soveplads eller to – giver den svenske byggelovgivning dig mulighed for at opføre ekstra bygninger. Du kan faktisk som hovedregel bygge en friggebod eller et attefallshus på din grund uden at søge byggetilladelse.
Men reglerne er ikke helt enkle, og der er endda nogle helt nye regler på området. Danske Torpare anbefaler i øvrigt altid, at du kontakter din kommune for at høre, hvad der gælder dér, hvor du har tænkt at bygge.
Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål:
Et attefallshus er et lille ekstra hus, du må bygge på din grund, hvis der allerede ligger et torp, et sommerhus eller en helårsbolig.
Et attefallshus må bruges som komplimentsbyggnad – det vil sige som fx udhus, garage, forråd, væksthus, gæstehus, bådhus eller badstue. Men det må også bruges som et komplementbostadshus og indrettes som et selvstændigt lille fritids- eller helårshus.
Fra den 1. marts 2020 er den svenske byggelovgivning ændret, så du nu må bygge et attefallshus, der er helt op til 30 kvadratmeter, hvis det anvendes som komplementbostadshus – altså som selvstændig fritidsbolig eller helårshus. Det bliver dermed lettere at få plads til grundlæggende funktioner og giver større fleksibilitet i forhold til planløsning og møblering. Bygger du et attefallshus, der kun skal bruges som gæstehus, værksted eller garage, må det dog stadig kun være på max 25 kvadratmeter.
For begge typer af attefallshuse gælder, at der max må være fire meter fra sokkel til tagrygning.
Bygger du tættere end 4,5 meter fra skellet til naboens grund, skal du have naboernes samtykke.
Jo, selvom et attefallshus som hovedregel ikke kræver byggetilladelse, skal du alligevel melde byggeriet til kommunen. Og du bør alltid spørge kommunen for at være helt sikker på, at der ikke gælder særlige regler i området, inden du begynder at bygge. Bor du fx i et strandbeskyttelses-område, eller er der lagt en særlig lokalplan, kan du måske ikke få lov.
Derudover skal et attefallshus leve op til Boverkets byggeregler (BBR) og konstruktionsregler (EKS). Skal huset fx bruges som komplementbostadshus, skal det have køkken, bad osv.
En friggebod er en lille ekstra bygning, som du må bygge på din grund, hvis der allerede ligger et torp, et sommerhus eller en helårsbolig i umiddelbar nærhed.
En friggebod må kun bruges komplementsbyggnad – det vil sige som fx udhus, garage, forråd, væksthus, gæstehus, bådhus eller badstue. Det må altså have mange af de samme funktioner som et attefallshus, MEN det er mindre og må ikke bruges som selvstændig fritids- eller helårshus.
Du må gerne bygge flere friggeboder, men tilsammen må de ikke være på mere end 15 kvadratmeter. Og højden på dem må ikke overstige tre meter fra jord til tagrygning.
Bygger du tættere end 4,5 meter fra skellet til naboens grund, skal du have naboernes samtykke.
Rammerne for at bygge en friggebod er meget vide, og det kræver i reglen ingen byggetilladelse. Men som hovedregel er det alligevel altid en god idé at kontakte kommunen, inden du begynder at bygge. Bor du fx i et strandbeskyttelses-område, kan der være særlige regler, du skal følge. Og også en friggebod skal opfylde alle Boverkets byggeregler.
Læs mere om både friggebod og attefallshus på www.boverket.se.
Find de gældende byggeregler på www.boverket.se.